KADINLAR GÜNÜ, 3 GÜN BOYUNCA ÖZEL ETKİNLİKLERLE HATIRLANACAK

Nilgün KAYA

Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan stantlarda hem bilgilendirme yapıldı hem de ilçede yaşayan kadınların el emekleri satışa sunuldu.

Ayvalık ‘ta 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, tiyatrodan Aerobiğe, seramik sergisinden film gösterimi ve söyleşiye kadar farklı etkinliklerle gündeme geliyor. 7 Mart Perşembe günü başlatılan etkinlikler kapsamında, Cumhuriyet Meydanı’nda bilgilendirme stantları ve Kadın el emeği pazarı kuruldu.

Kadın El Emeği pazarında Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD) Ayvalık Şubesi ile AYKEP’li kadınların birbirinden güzel el işleri satışa sunuldu. Meydanın diğer bölümünde ise Ayvalık Belediyesi Kadın Danışma Evi, Ayvalık Kent Konseyi Kadın Meclisi, KASAİD ve Bağımsız Kadın İnisiyatifi tarafından oluşturulan stantlarda, Kadına yönelik şiddetin ürkütücü boyutları istatiksel verilerle ortaya konulurken bu şiddetin durdurulması amacıyla bilgilendirme yapıldı.  Kadınlar, yerel yönetimlerin karar, politika ve uygulama süreçlerine dâhil olma, bunları etkileyebilme ve belirleyebilme ile ilgili taleplerini hazırladıkları deklarasyonla gündeme getirdi.

Ayvalık Belediyesi Kadın Danışma Evi tarafından planlanan ve 3 gün sürecek Dünya Emekçi Kadınlar günü programı kapsamında; 7 Mart Perşembe akşamı, saat 20.00’de Sanat Fabrikası’nda ‘Kahve falı’ adlı tiyatro oyunu sahnelenecek. 8 Mart Cuma günü İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde 10.00-12.00 saatleri arasında Ayvalık Sağlıklı Yaşam Kulübü tarafından kadınlara özel step, aerobik ve pilates çalışması yapılacak. Aynı gün 10.00-17.00 saatleri arasında Cumhuriyet Meydanı’nda AYKEP ve KASAİD Kadın El Emekleri Sergisi açılacak. Alanda saat 12.30’da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü töreni düzenlenecek.  Orhan Peker Sanat Galerisi’nde saat 13.30’da Ayvalık belediyesi Kadın Danışma Evi’nin düzenlediği ve Psikolog Ceren Gülbiçen’in konuk olarak katıldığı ‘Toplumda güçlü kadın olmak’ konulu söyleşi yapılacak. Söyleşinin ardından galeride, saat 15.15’teDört adlı kısa film gösterimi yapılacak. Ayvalık Kültür ve Sanat Derneği’nin resim, fotoğraf ve seramik sergisi Orhan Peker Sanat Galerisi’nde saat 18.00’de açılacak. Perşembe akşamı düzenlenecek son etkinlik, Ayvalık Kültür Sanat Derneği tarafından organize edilen ve Sanat Fabrikası’nda saat 20.00’de başlayacak olan İzmir Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının Kadınlar günü özel konseri olacak. 9 Mart Cumartesi günü Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi’nde, saat 13.00’te Kadın eserleri ve kadın eserleri kitap kapakları sergisi açılacak. İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde saat 15.00’te başlayacak olan KASAİD Ayvalık ve Ayvalık Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin düzenlediği, Çanakkale Belediyesi Barbaros Sosyal Yaşam Evi Drama Topluluğunun sahneye koyacağı ‘Ay Pansiyon’ adlı oyunla etkinlikler sona erecek.