AYVALIK 1. HEYKEL SEMPOZYUMUNDA SORU İŞARETLERİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Belediyesi tarafından uluslararası olarak düzenlenen 1. Ayvalık Heykel Sempozyumunda yapılan heykellerden biri tartışma konusu oldu.

 

Ağustos ayında başlayan ve Rusyadan iki, Ukrayna, Polonya ve Türkiye’den birer olmak üzere beş heykeltıraşın katıldığı sempozyum 1 Eylül tarihinde sona erdi. Ayvalık Büyük Park alanında sessiz sedasız gerçekleştirilen sempozyum sona erdiği gün heykellerden biri soru işaretlerine yol açtı.

Sempozyumu organize ettiği de öğrenilen Hakan Şengönül’e ait heykel, Prof. Meriç Hızal’ın ‘Herkese barış ‘ isimli güneş saati temalı heykeline birebir benzemesi sanat çevrelerinde tartışma konusu oldu.

HEPİMİZÇOK RAHATSIZ OLDUK”

Prof. Meriç Hızal’ın ‘Herkese Barış’ isimli güneş saati temalı heykeline büyük benzerlik gösteren heykelin ‘özgün bir yapıt olmadığını’ sosyal medyadaki hesabında ifade eden sanat eleştirmeni, yazar ve çağdaş sanat küratörü Beral Madra, Ağustos ortasıda Ayvalık’ta bir heykel sempozyumu yapılacağını duydum ancak sosyal medyada sempozyumla ilgili, Ayvalık Belediyesi’nin düzenleyeceği dışında fazla bilgi yoktu. Parkın önünden geçerken koca koca mermer bloklar görünce ciddi bir iş yapılıyor diye düşündüm. Kendimi tanıttım, Ukraynalı, Polonyalı, Rusyalı heyketraşlar var, çok memnun oldum. Çok ta güzel çalışıyorlar. O sırada genç bir arkadaş geldi. Adı Hakan Şengönül, heykel sempozyumunun orgaizatörü olduğunu söyledi. Ben de, Rusya’dan Ukrayna’dan Polonya’dan sanatçıların çağrıldığı Ayvalık’ta çok sayıda sanatçı ve uzmanın bulunduğunu, sanatçıların onlarla tanıştırılması gerektiğini ifade ettim. Bu konunun belediyenin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Ben de belediyenin kültür müdürünü aradım. ‘Sempozyuma çağırdığınız sanatçıların isimlerini paylaşmanız lazım. Heykel sempozyumu büyük bir olay, kent buna nasıl tepki verecek? Sounda bir tanıtım toplantısı yapmalısınız’ dedim. Uzun bir süre sonra sanatçılrın isimleri paylaşıldı ve bir e mail aldık, 1 Eylül tarihinde yapılacak sempozyum resepsiyonuna davet edildik. Dört heykele bir heykel daha eklendiğini gördük. Örtüleri açtık. Hatta Başkan bey bir örtüyü de bana açtırdı. Teşekkür ettim ve Ayvalık’ta çok sayıda sanatçı ve uzmanın yaşadığını hatırlattım. Biz , ücretsiz olarak danışmanlık yaparız dedim. En önemlisi neydi farkında mısınız? Kavga etmekte olan üç ülkenin sanatçılarını çağırarak dünyaya mesaj veriyorsunuz. Basın ve kültür müdürlüğü bu durumu es geçiyor. Sempozyumdaki heykellerin fotoğrafını çekip paylaştım. Sabahleyin Yunanistan’dan heykeltraş arkadaşımızın paylaştığı fotoğraflarla beynime kaynar sular döküldü. Üstünde birçok dilde barış yazan masa ve etrafında oturma yerleri olan heykeli sempozyumu organize de eden Hakan Şengönül yapmış. Beğenmiş ve akıllıca bir heykel olduğunu ifade etmiştim. Hakan bey, Mimar Sinan Üniversitesi’nde okumuş ve hocasının heykelinin aynısını yapmış. Plaket koyup, ‘Ben Meriç Hızal’ın heykelini, izin alıp tekrar yaptım’ der. O zaman olur ama bu alıntı değil kimse kusura bakmasın. Diğer arkadaşlara da bu bilgi gelmiş, hepimiz çok rahatsız olduk ve sosyal medyada bu bilgi dolaşıyor. Sayın Meriç Hızal gördü mü bilmiyorum. Gelir bakar hatta dava bile açabilir. Belediye noterden ihtar çekti diye duydum. Bu kadar sanatçının, bu kadar uzmanın yaşadığı Ayvalık’ta belediye başkanı bizlerle temas kurmuyor. Oysa beni Almanya’ya, Amerika’ya danışman olarak çağırıyorlar. Merak ediyorum bu sempozyumun bütçesi neydi, heykeltraşlara ne kadar, organizetöre ne kadar verildi? Ayrıca hem organizatör olup hem de sempozyuma heykel koyması doğru değil, olmaması gereken birşey bu” dedi.

Sempozyuma katılan heykeltıraşların eserleri Ayvalık’ın farklı noktalarında kalıcı olarak sergilenecek.