MECLİS, KIRLANGIÇ KONUSUNDA ANLAŞAMADI

Nilgün KAYA

Kırlangıç Çok Amaçlı Sosyal ve Kültürel Yaşam Merkezi projesinde değişiklik yapılmasını isteyen Ayvalık Belediyesi, konuyu Cuma günü yapılan olağanüstü toplantıda ele aldı.

1 Şubat’ta aylık olağan toplantısını yapan Ayvalık Belediye Meclisi,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen doğal sit alanları ile ilgili imar komisyonu raporu incelemesini görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Bağımsız üyeler Ufuk Turan, Arif Tünek ve CHP’li üye Nusret Kantarcı’nın mazeret bildirerek katılmadığı toplantı, Cuma günü saat 10.00’da Orhan Peker Sanat Galerisinde yapıldı. Toplantının ikinci gündem maddesi ise Kırlangıç Çok Amaçlı Sosyal ve Kültürel Yaşam Merkezi projesinde değişiklik yapılması konusu oldu.

KOMİSYONUN ‘UYGUN’ GÖRÜŞÜNE BAZI ÜYELER ŞERH KOYDU

Kırlangıç Çok Amaçlı Sosyal ve Kültürel Yaşam Merkezi Projesi kapsamında yer alan, daha önce belediye kullanımında bulunması planlanmış olan A Blok 1. Kat ve O Blok zemin katın 5393 sayılı Belediye Kanununun 18. Maddesi e bendi çerçevesinde 3 Ağustos 2016 tarihli Meclis toplantısından alınan 210 sayılı kararına ilave olarak değerlendirilmesi için Meclis Plan Bütçe Komisyonu ve Hukuk Komisyonuna sevk edilen konu ile ilgili hazırlanan raporlar görüşüldü.  Söz konusu alanların sınırlı ayni hak tesis edilmesi karşılığında 29 yıllığına irtifak kulanım hakkı olarak değerlendirilmesi konusunda komisyon, ‘projenin bir an önce hayata geçirilerek halkın hizmetine sunulabilmesi için 20. 451,24 metre karelik taşınmaz üzerinde Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu onaylı fikir konsept avam proje doğrultusunda 5393 sayılı Belediye Kanunun 18. Maddesinin e bendi gereği; sınırlı ayni hak tesis edilmesi karşılığında 29 yıllığına irtifak kullanım hakkı olarak değerlendirilmesi konusunun uygun olduğu’ görüşüne vardığını açıkladı. Komisyon raporuna CHP’li Ufuk Ova ve Bağımsız üye Firdevs Türkyılmaz’ın şerh koyduğu açıklandı.  Firdevs Türkyılmaz’ın, ‘2. defa Plan ve Bütçe Komisyonuna gelen Kırlangıç Çok Amaçlı Sosyal ve Kültürel Yaşam Merkezi Projesi hakkında yeterli teknik şartname, doküman ve sözleşmenin komisyona gelmemesi nedeniyle konu hakkında görüşü oluşmadığı’ gerekçesiyle şerh koyduğu, Ufuk Ova’nın ise, ‘Söz konusu avam proje ile yapılacak ve bir bölümü kiralanacak olan Kırlangıç Yaşam Merkezi, encümenimiz tarafından 2 kez ihaleye çıktıktan sonra belediyemiz aleyhine ihale şartlarındaki değişikliğin gündeme ve komisyona getirilmesinin usule aykırı ve sakıncalı olduğu görüşündeyim’ diyerek şerh koyduğu öğrenildi. Meclis üyesi Ufuk Ova, “Ben sadece usule uygun gitmesi ve daha sonra olası teftiş raporlarında ve olası açılacak davalarda sıkıntı yaşamama adına şerh koydum. Bu proje iki kez Encümenimiz kararıyla ihaleye çıktı. Belediye ihale şartnamesi hazırlandı. Bunun komisyona gitmemesi gerekirdi. Burada oylanırdı. Ben komisyon üyesi olarak bu sorumluluğun altına girmek istemedim” dedi.

Toplantıda gündeme gelen yüklenici firmaya kaç metre kare verildiği, belediyeye ne kadar kaldığı ve geçen sefer belirlenen rayicin ne olacağı sorularına belediye başkanı ‘yüzde 40 belediyeye, yüzde 60 yüklenici firmaya verildiği ve rayicin yükseltileceği, ticari alanların tümünün yüklenici firmaya verileceğini’ söyledi.  Plan değişikliği ya da belediyenin zarar uğraması durumu olmadığını söyleyen belediye başkanı, “16-20 milyon arasında maliyet var. Sözleşme ve teknik şartnamelerde hiçbir değişiklik olmayacak. 2 kere ihaleye çıktık ve Türkiye’nin koşulları nedeniyle başarılı olamadık. Şimdi de bir iki ilave yapıldı” dedi.

“METOT KONUSUNDA SIKINTI VAR”

Projenin Ayvalık’a kazandırılması konusunda herkesin hemfikir olduğunu belirten Bağımsız meclis üyesi Halil Gür, “Buradaki sıkıntı şu, ihaleye çıkarken sadece Plan bütçe komisyonuna gönderildi. O günkü durumda müteahhide bırakılan yüzde 58 gibiydi. Bugün A blok şu kat verilirse bu oran daha da artacaktır. İki defa ihaleye çıkarıldı ve ihaleye giren olmadı. Müteahhit teknik şartnameyi muhakkak profesyonellere değerlendirdi, gireyim mi girmeyeyim mi şeklinde. İkinci ihaleye girmek için teklif alan olduğunu biliyoruz ama girmediler. Bizler için belirsiz nokta şu; müteahhit bir iki ün içinde değerlendirip karar verebiliyorken bizler malımızın değerini bilerek o şekilde çıksak iyi olacak. Çıkardık satılmadı, indirelim. Değer kaybı olur. Metot konusunda sıkıntımız var” dedi. Projede yapılmak istenen değişiklik oy çokluğu ile kabul edilerek encümene sevk edildi.