TABİAT PARKINDA İMARA KARŞI ORTAK REFLEKS

Fotoğraf Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içerisinde 500 dönümlük alanın yapılaşmaya açılması için yeni bir hamlede bulunan Acarlar A.Ş’ye karşı, 2014 yılındaki meclis toplantısında ‘Burası hepimizin. Buna hep beraber karşı olmalıyız” diyen dönemin belediye başkanı Rahmi Gençer, ortak refleksin devam etmesi gerektiğine işaret etti.

Konuyla ilgili sosyal medya üzerinden bir açıklama yapan Gençer, ” Değerli Ayvalıklılar,

Son günlerde Ayvalık gündemine gelen, Cunda Pateriça mevkiinde bulunan Acarlar A.Ş’ye ait olan zeytinlik arazisine, 13.02.1989 tarihinde Ayvalık Belediye Meclisi tarafından imar verilmesi ile ilgili kararın tekrar tartışılmasından dolayı bilgilerimi ve yaşadıklarımı aktarmak istedim. Arazi sahipleri 2014 yılında Belediyeye gelip, 13.02.1989 tarihindeki planlamadan dolayı müktesep haklarının olduğunu ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılaşma izni alacaklarını sözlü olarak bize ifade ettiler. Ben de görevde olduğum süre içerisinde doğal sit alanı ve Tabiat Parkı içinde bulunan arazilerini hiçbir zaman yapılaşmaya açmayacağımı ve açtırmayacağımı kendilerine net olarak ifade ettim. Mesai arkadaşlarımla, bu bahsi geçen arazinin dosyasını incelediğimizde 1989 imar planı kararından önce ve sonra gerekli kurum ve kuruluşlardan hiçbir şekilde görüş alınmadığını ve bu kararın sehven verildiğini tespit ettik. Bu gerekçeler ile 03.12.2014 tarihinde yapılan Ayvalık Belediye Meclisi toplantısında 1/1000 ve 1/5000lik ölçekli söz konusu arazi ile ilgili planları, oy birligi ile iptal ettik. Firma İdari Mahkemeye başvurdu. Büyükşehir Yasasına göre 1/5000 lik planların Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olduğu kararı sonucu, plan iptalini yeniden gündeme almak zorunda kaldık. 02.09.2015 tarihinde Ayvalık Belediye Meclisinde oy birliği ile kararı yenileyerek 1/1000 ölçekli sehven verilen imar uygulamasını tekrar oy birliği ile iptal ettik . Ardından Büyükşehir Belediyesine müracaatımızla, Büyükşehir Meclis kararıyla sehven verilen 1/5000 ölçekli planı da oy birliği ile iptal ettik. Ayvalık ve Büyükşehir Belediyelerince alınan kararları Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğüne gönderdik. 01.08.2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü Acarlar Aş’nin ruhsat başvurusunu, gerekçeler göstererek red etmiştir. Koruma Kurulunun kararını ekte sunuyorum.
 2014-2019 dönemi Ayvalık Belediyesi yönetimi çevre konusunda aynı kararlılığı göstererek aldığı meclis kararları ve kamuoyunu çeşitli platformlarda aydınlatarak tabiat parklarını ve doğal sit alanlarını korumuş ve halkımızdan da büyük destek görmüştür. ( Konu ile ilgili onlarca haberden biri olan Oda Tv’nin haberini ekte sunuyorum.) Bu çerçevede Ayvalık’ı korumakla kalmayıp birçok hukuki belge sağladık. Söz konusu Meclis kararları ve Bakanlığın Koruma Kurulunun ekteki belgeleri günümüzde de hukukî olarak güncelliğini korumaktadır. Vesile ile dönemin Ayvalık Tabiat Platformunun , Kent Konseyinin, Atatürkçü Düşünce Derneğinin, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinin, çevre sorunlarına duyarlı vatandaşlarımızın, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Ayvalık Belediyesi meclis üyelerinin haklarını da teslim etmemiz gerekir.” dedi.