“BÜYÜKŞEHİR OLARAK AYVALIKLILARLA AYNI GÖRÜŞTEYİZ”

Nilgün  KAYA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ayvalık’ta, sit alanlarında değişikliği öngören ve birinci derecede olan bazı sit alanlarının derecesini düşüren çalışması, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur ve Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’in yaptığı görüşmede ele alındı. ‘Ortak akılla’ hareket etme kararı aldıklarını belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur, “Ayvalıklılarla, Ayvalık Belediyesi ile aynı görüşteyiz” dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi İmar Dairesi ile birlikte Çarşamba günü Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer’i makamında ziyaret eden Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, ilçe gündeminde ve tepkilere neden olan Çevre ve şehircilik Bakanlığı’nın sit değerlendirmesi ile ilgili çalışmasını görüştü.

“AYVALIK’I ÖNEMSİYORUZ”

Ayvalık Belediye Meclis üyelerinden Ali Gür, Ufuk Turan, Oğuz Başkurt, Gökay Bacan ve Ahmet Erkal’ın da eşlik ettiği görüşme sonrası açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur, “Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın 2 yıl önce başlattığı sit alanları ile ilgili çalışma neticelendi ve çalışmanın neticesi sunuldu. Hem ilçe belediyesinden hem de büyükşehir belediyesinden bu konudaki görüşleri sunuluyor. Tabii, Ayvalık bizim için önemli. Ayvalık’ı önemsiyoruz, bir dünya markası yapmak, bir dünya şehri yapmak için köprüsünden suyundan kanalizasyonundan tarihi dokusuna kadar ne icap ediyorsa korumak istiyoruz. Bakanlık sizin görüşünüz nedir? dedi. Biz de Ayvalık Belediyesi ile bu görüşümüzü ortak açıklayalım. Bakanlıkta hiç olmazsa aynı görüşle müracaat edersek o görüşü birlikte savunuruz. Ayvalık Belediye Meclisi bir karar almış ve bakanlığa göndermiş. Biz de o raporu alıp bir çalışma yapıp aynı doğrultu üzerinde görüşümüzü gönderceğiz. Ayvalık tabii ki önemli. Ayvalık’ta daha önce birinci, ikinci, üçüncü derece sit olan yerlerle ilgili bazı değişiklikler yapılmış. İstiyoruz ki ortak akılla hareket edelim, birlikte karar verelim. Yanlış olmasın. Kesin korunacak hassas alan nitelikli koruma alanı, sürdürülebilir koruma alanını biz bakanlığa rapor edeceğiz. Yararlı bir görüşme oldu. biz de Ayvalıklılarla, Ayvalık Belediyesi ile aynı görüşteyiz. Raporumuzu da daha önce Ayvalık Belediye Meclis üyelerinin istediği doğrultuda aldık. Bu çalışmanın da mutlaka ilmi bir altlığı vardır. Biz de bunun teknik çalışması ile rapor edeceğiz. Ormanlık alanın, zeytinlik alanların kesinlikle bozulmasını tahrip olmasını istemiyoruz. Diyeceğiz bunu ama burası da imara açılsın, şu anda burada bir bitki dokusu, zeytin yok. Kıraç bir arazi, Ayvalık’ın yeni konut alanlarına yeni genişleme alanlarına ihtiyacı var bunu da söyleyeceğiz.

“AYVALIK İÇİN İKİNCİ TARİHİ KARAR”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ayvalık’ta yaptığı sit irdelemesinin sonucunun 1 ay önce belediyeye geldiğini belirten Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “ Biz de belediye meclisi olarak Tabiat parklarının ve zeytin alanlarının birinci derece sit alanlarından çıkarılmamasını, mecliste bulunan tüm partilerden belediye meclis üyelerinin bulunduğu meclisimiz oy birliği ile kabul ettik” dedi.  Bunun Ayvalık için tarihi ve çok önemli bir karar olduğunu söyleyen belediye başkanı,”Bugün daha sevindirici bir olay yaşadık. Ayvalık için ikinci tarihi karar. Büyükşehir Belediye Başkanımız İmar Dairesi ile birlikte Ayvalık’a geldi ve bu görüşle ilgili görüştük ve burada çıkan sonuç ta Ayvalık Belediye Meclisinin aldığı karara paralel olarak büyükşehir de bakanlığa bir rapor vereceğini açıkladı. Bu çok güzel bir haber. Kendisine duyarlı davranışından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.