AYVALIK, COĞRAFİ İŞARETTE PİLOT BÖLGE SEÇİLDİ

Nilgün  KAYA

Ticaret Odası tarafından Naturel sızma zeytinyağına 2006 yılında coğrafi işaret alınan Ayvalık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Coğrafi İşaret konusunda pilot bölge seçildi. Türkiye’de ilk kez coğrafi işarette pilot bölge uygulaması yapılırken Ayvalık Ticaret Odası, coğrafi işarette kontrol çalışmalarına hız verdi.

Coğrafi İşareti uygulamadaki başarı nedeniyle pilot bölge seçildiği belirtilen Ayvalık’ta Ticaret Odası, konuyla ilgili çalışmalarını arttırdı. 7 kişiden oluşan Ayvalık Ticaret Odası Denetleme Komitesi, Coğrafi İşaret alan 19 firmada 3 ayda bir ürün denetimi gerçekleştirdi. Laboratuarın gizlilik prensipleri gereği numune kabul elemanına verilen numuneler, bir kod ile laboratuara kayıt edildikten sonra duyusal ve kimyasal analizlerinin gerçekleştirildiği belirtildi.

’10 YILLIK SÜREÇTE AYVALIK COĞRAFİ İŞARETİ KONUSUNDA HERHANGİ BİR UYGUNSUZLUKLA KARŞILAŞILMADI’

Toplam 40 adet ürün denetimi yapıldığı açıklanan denetleme komitesi raporunda, ‘Bu denetimler Ayvalık Ticaret Odası Koordinasyonunda konusunda uzman kişilerden oluşan komisyon ile gerçekleştirilmiştir. Denetlenen firmalarda üretimin Kontinü Sistemde yapıldığı görülmüş, denetim esnasında Coğrafi İşaret Soru Listesi kullanılarak gerekli bilgiler kayıt altına alınmıştır. Firmalardan alınan Coğrafi İşaretli ürünler Ayvalık Ticaret Odası Laboratuar, Hizmetleri Gıda ve Kimyasal Malzemeler San. Ve Tic. Aş.’e teslim edilerek Kimyasal ve Duyusal Analizleri yapılmıştır. On yıllık süreçte yapılan Kimyasal Analizler sonucunda Serbest Yağ Asitliği Oleik Asit cinsinden 0,75 in altında bulunmuştur. Ürünler Coğrafi İşaret konusunda Duyusal Analiz ile değerlendirilmiş, kusursuz olması, Ayvalık cinsi zeytin meyvesinin, kendine has tadı, kokusu ve aromasını taşıyan meyvemsilik, acılık, yakıcılık gibi pozitif özellikleri bünyesinde barındırması ile Ayvalık Coğrafi İşareti konusunda herhangi bir uygunsuzlukla karşılaşılmamıştır’ deniliyor.  Kontrollerin sonuçları rapor halinde Türkiye Patent Enstitüsüne (TPE) gönderildi.

Coğrafi İşaret ile markalaşmasına katkı sağladığı Ayvalık Zeytinyağı için Analiz Laboratuarı, Ayvalık ticaret hayatına ışık tutmak için ise Ticaret Tarihi Galerisi oluşturan Ayvalık Ticaret Odası, coğrafi işarette pilot bölge seçilmesi üzerine düzenli çalışmalarına hız verdi.  Ayvalık Naturel Sızma Zeytinyağına aldığı coğrafi işarette 10 yılı dolduran Ayvalık Ticaret Odası, Türkiye’de ilk olarak Coğrafi İşarette Pilot bölge seçilmesinin ardından, 6 Ocak’ta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Ankara’da düzenlenen Coğrafi İşaretli ürünlerin denetlenmesi eğitimine katıldı.  Ayvalık Ticaret Odası Zeytinyağı Tadım Panel Lideri Suzan Kantarcı Savaş ve Ayvalık Ticaret Odası Analiz Laboratuarı Sorumlusu Yeşim Bayraktar, konuyla ilgili sunum yaptı.