SANATÇILAR ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Nilgün KAYA

Ayvalık Anadolu Lisesi (AYAL) Görsel Sanatlar Dersi, öğrencilerle ilçede yaşayan sanatçıları bir araya getiriyor. Sanatçılarla söyleşide merak ettiklerini konuk sanatçılara soran öğrenciler, resim, grafik, heykel ve fotoğraf çalışmalarını da paylaşma fırsatı buluyor.

Müdür Veli Tuncay yönetimindeki Ayvalık Anadolu Lisesi, farklı çalışmalara imza atmaya devam ediyor. Görsel Sanatlar Öğretmeni Ayşe Akbaş, 9 ve 10 sınıf öğrencilerinin sanat dallarında özgün işler üretmeleri için Ayvalık’ta yaşayan sanatçılarla görüş alışverişinde bulunmalarını sağlayacak söyleşiler düzenliyor.

RESİM, FOTOĞRAF VE HEYKEL ÜZERİNE SOHBET

Sanat Koordinatörü Selçuk Kaltalıoğlu, Fotoğraf Sanatçısı Kadri Kaya ve Saz heykelleri ile tanınan Abdullah Şengörenoğlu, AYAL Sanatçı söyleşilerinin konukları oldu. Meslekleri hakkında bilgi veren Kaltalıoğlu, Kaya ve Şengörenoğlu, öğrencilere sanatın farklı yüzlerini anlattı. Sanat Koordinatörü Selçuk Kaltalıoğlu, düzenlediği retrospektif sergileri anlatırken, Ayvalık Belediyesi Oktay Ekinci Karikatürlü Ev’de karikatür eğitimi veren Abdullah Şengörenoğlu, Türkiye ve dünyada ilk olduğu tescil edilen, kendisinin ‘Abartık’ olarak adlandırdığı, kamıştan yaptığı karikatür tarzı heykellerini öğrencilere tanıttı. Bu heykeller alışılmışın dışında olduğundan çok ilgi çekti.

ALADAĞLAR’I FOTOĞRAFLARLA ANLATTI

Doğa Fotoğrafçısı ve Halk Eğitim Fotoğraf eğitmeni Kadri Kaya, 5 gün yürüyüş ve kamp yaparak fotoğrafladığı Aladağları, Ayvalık Anadolu Lisesi’nde yapılan sunumla öğrencilere tanıtıldı. Buzul gölleri, şelaleleri, 3 bin 500 metrenin üzerinde 50’den fazla doruğu ile Türkiye içinden ve dışından, dağcıların uğrak yeri olan Aladağları fotoğraflarla anlatan Kaya, diğer fotoğraf çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

ÖĞRENCİLERİNE ‘HERKESİN GÖREMEDİĞİNİ’ GÖRMEYİ ÖĞRETİYOR

Müdür Veli Tuncay, söyleşilerin farklı sanat alanlarını yaşayarak öğrenmeleri açısından oldukça verimli olduğunu ifade ederken, Görsel Sanatlar Öğretmeni Ayşe Akbaş,  Görsel Sanatlar dersinde, resim, grafik, heykel, kabartma çalışmalarının yanı sıra fotoğraf çalışmaları da yapıyoruz.  9. Ve 10. sınıflarda ‘meslek alanları’ konusunda sanatçılarla söyleşi için, ilçemizde yaşayan Sanat Koordinatörü Selçuk Kaltalıoğlu, Sazdan özgün heykeller yapan Abdullah Şengörenoğlu ve ardından fotoğraf sanatçısı  Kadri Kaya’yı okulumuza davet ettim, sağ olsun kabul ettiler. Hem çalışmaları hakkında bilgi edindik, hem de görüşleriyle okulumuzdaki resim, heykel ve fotoğraf çalışmalarımıza katkı sağladılar. Öğrencilerimize, ‘herkesin göremediğini’ görmeyi öğretmeye çalışıyorum. Güzel bir manzara, çiçek, hayvan gibi, bunları, fotoğraf makinesi olmadan, iyi bir cep telefonu olan herkes, ışık-gölge-kompozisyon ve dengeye dikkat ederek başarılı bir fotoğraf çekebilir. Amacım bunların dışında makro çekimleri öğretmek ki geçen öğretim yılı sonundaki sergimizde sergilenen çalışmalarla çocuklarım bunu başardıklarını gösterdiler. Deneysel çalışmalar çocuklarımın ilgisini çekti. Her türlü çekimle oynuyorlar ve çok da keyif alıyorlar, sonuçlar da çok güzel. Tema üzerinden çalışmayı da öğretmek istiyorum. Bu yıl ‘Su’ teması üzerine çalışıyoruz. Yine başarılı sonuçlar alacağımıza inanıyorum” dedi.