AYVALIK’IN PLANLARI RENGÂRENK TABLOLARDA

Nilgün  KAYA

2016 Eylül ayında, Barbara Evi Misafir Sanatçı programı kapsamında Ayvalık’a gelen Ressam Seçil Erel, Ayvalık, Midilli’nin planlarını kullanarak yaptığı resimleri Cunda Little BuddhArt Galeride açtığı sergide Ayvalık’ta yaşayanların beğenisine sundu. Erel’in seçtiği renkleri ve katmanları Ayvalık’ta geçirdiği deneyimlerle oluşturduğu çalışmaları beğeni topladı.

Yatay ve dikey modüllerin geometrik bir sistematikte, üst üste binen katmanlarla sonuca ulaştığı işlerinin yanı sıra deneyimlediği mekanlarda kendi belleğindeki izleklerin görsel çözümlemelerini yapan Seçil Erel, Ayvalık’ın ve Ege’nin karşı yakasındaki Midilli Kentinin mimari planlarını Ayvalık’ta resimsel öğelere dönüştürdü.

Sanatçının Ayvalık, Midilli’nin planlarını kullanarak yaptığı tuvaller, tuvalleri yaparken kullandığı yardımcı malzemeleri yeniden kullanıma soktuğu kağıtlar ve birim bütün ilişkisini araştırdığı kare formunda kağıt resimler 10 Aralık’ta Cunda Little BuddhArt Galeride sergilenmeye başladı.

RESİMLERİN SESİ

Çalışmaları hakkında bilgi veren Seçil Erel, “Geçtiğim yerleri, mekanları, aidiyet konusunu ele alan tuvallerimde matematiksel sistemler, haritalamadan, mimariden yararlanıyorum, yağlı boya tekniği ile onlarca katmanın üst üste boyanması ile sonuca gidiyorum. Bu katmanlar kurgusal bir alt yapı ile oluşuyor ve maskele işlemini gerektiriyor. Bu işlem için maskeleme bantlarından yardım alıyorum. Geri dönüşüm dizisinden kağıt isler, bu bantları boyama eyleminden sonra yüzeyden sokup biriktirmem ve yeniden kullanıma sokmamla oluşuyor. Aslından çıkan suretle yeniden ve kendiliğinden dönüşüyorlar. Bunların yanı sıra, birim bütün ilişkisini düşünerek çalıştığım, sonsuzluktan birer kare olarak gördüğümüz kağıt üzerine yağlı boyalar var. Bir de bu sergi için özel ürettiğimiz ses ve görüntü yerleştirmesi var. Bu çalışmaya resimlerin sesi diyebiliriz. Resim, yaşam, mekan ve zaman ilişkisinde mimarinin ve varoluşun görünmeyen yanlarını sorguluyorum.   Resimlerimde, renkleri ve tonları çok çeşitli ve olasılıklı bir şekilde bir araya getiriyorum. Bir süredir seyahat ederek, çeşitli mekanlarda çeşitli yaşamlara temas ederek araştırma ve çalışmalarımı sürdürüyorum” dedi.

Sanatçının, ‘Olasılıklar, Geri dönüşüm, Birim, Barbara Evi, Ayvalık’tan Cunda’ya, Lesvos’ adını verdiği çalışmaları 25 Aralık tarihine kadar görülebilir.

Kaydet