LOZAN’IN YILDÖNÜMÜ İKİ AYRI TÖRENLE KUTLANDI

Nilgün  KAYA

Lozan Antlaşmasının 94. yıldönümü Ayvalık’ta bir saat arayla düzenlenen iki ayrı törenle kutlandı. Adalet yürüyüşüne destek veren siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin, adalet yürüyüşünü eleştiren Vatan Partisi temsilcilerinin ilk törende olması nedeniyle ayrı bir tören düzenledikleri konuşulurken her iki törende de Lozan’ın Türkiye’nin tapusu olduğu vurgulandı.

Ayvalık’ta Lozan Antlaşmasının yıldönümü için ilk tören Pazartesi günü saat 11.00’de düzenlendi. İlk Tören Atatürkçü Düşünce, Cumhuriyet Kadınları, Çağdaş Yaşamı Destekleme ve Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD) Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Ayvalık Şubeleri, Vatan Partisi İlçe Başkanlığı ve Eğitim-İş Ayvalık temsilciliği katıldı. Atatürk Anıtına çelenk sunumu ve saygı duruşunda bulunuldu. Katılımcılar çiçeklerle Ata’nın anıtını donattı. İlk törende ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç tarafından yapılan açıklamada, ‘Türkiye’nin ‘tapu senedi’ Lozan Antlaşmasının 94. yıldönümünü kutluyoruz. Lozan, Birinci Paylaşım Savaşının sonuçlarını ilan eden Sevr paçavrasını, üzerinden 3 yıl geçmeden yırtıp atan büyük bir diplomatik zaferdir. Ve bu anlamda tektir. Bu nedenle emperyalist güçler hiçbir zaman Lozan’ı içlerine sindirememişlerdir. Lozan Antlaşması Türklerin 224 yıl aradan sonra, masadan zaferle kalktığı ilk ve tek antlaşmadır. Bu nedenle emperyalist güçler Lozan Antlaşmasını hiçbir zaman içlerine sindirememişler ve Sevr Antlaşmasını canlı tutmuşlardır. Lozan zaferinin sonuçlarını kabul etmeyip hazmedemeyen bir kesim daha var. Bunlar ne yazık ki siyasal iktidar içinde devlet sorumluluğu olanlar. Kendilerini Osmanlıcı olarak tanıtan bu kesim Sevr paçavrasını imzalayanlardan hiç söz etmeyip Lozan’ı ‘yenilgi’ olarak tanımlıyor. Hem de en yetkili ağızlardan. Bu dönemde emperyalist emelleri besleyen sözlerin iktidar sahiplerince de destekleniyor olması vahimdir. İşte bu tarihi dönmede, Lozan Antlaşması her zamankinden daha güncel ve daha önemlidir. Bu nedenle Lozan kazanımlarımızı canımız pahasına savunmaya kararlıyız. Lozan Antlaşması sonsuza kadar yaşayacaktır’ denildi.

“SEVR’İ İMZALAYAN ZİHNİYET LOZAN’LA KAZANILAN ZAFERİ YOK SAYMA GAFLETİ İÇİNDEDİR”

İkinci tören saat 12.00’de gerçekleştirildi. 1 dakikalık saygı duruşunun ardından CHP ilçe Başkanlığı çelengi Atatürk Anıtına sunuldu. CHP İlçe Başkanı Ahmet Toker, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, CHP Parti Meclis üyesi Yıldırım Kaya, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Şube Başkanı Vedat Tekten, Emek Partisi İlçe Başkanı Ömer Aslan, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği Şube Başkanı İsa Arslan, Kent Konseyi ile Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD) Şube Başkanı Filiz Karayelli, Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği Başkanı Havva Taylan ile Birleşik Haziran Hareketi temsilcilerinin aralarında bulunduğu Ayvalık Adalet Platformu tarafından düzenlenen törende konuşan CHP Parti Meclis üyesi Yıldırım Kaya, “ O gün Sevr Antlaşmasını imzalayan zihniyet, bugünde Sevr özlemiyle, kazanılan zaferlerimizi yok sayma gafleti içindedir. Onlara söyleyecek tek sözümüz var; o gün emperyalistlerle birlikte kazanamadığınızı bugün de, yarın da kazanamayacaksınız” derken Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Ülkemize son yıllarda Lozan’ın bir kayıp bir hüsran olduğu anlatılıyor ama Lozan büyük bir zaferdir. Lozan bizim tapumuzdur” dedi.  CHP ilçe Başkanı Ahmet Toker, “Biz antlaşmayı zafer olarak niteliyoruz. Çünkü gerçek bir zaferdir. Türk halkı olarak bizler can verilerek, kan dökülerek Lozan’daki kazanımlarımızı sonsuza dek korumalı ve savunmalıyız. Bugün maalesef Lozan’daki haklarımıza sahip çıkılmamaktadır. Komşumuz Yunanistan Ege denizinde kıyılarımıza yakın 18 ada ve adacığımıza asker konuşlandırmış, gerekli tepki gösterilmemiştir. Lozan’da Ege adalarının silahlandırılmayacağı açıkça belirtilmesine karşın, maalesef yeterli duyarlılık gösterilmemiştir” dedi.