LOZAN’IN YILDÖNÜMÜNDE ADALARI KONTROLE GİTTİLER

Nilgün KAYA

Atatürkçü Düşünce Derneği Ayvalık Şubesi, Lozan Antlaşmasının 94. yıldönümünde adaları kontrol etti. Vatan Partisi ile çeşitli demokratik kitle örgütü ve sendika temsilcilerinin de katılımıyla Karaada’ya Türk bayrakları ile temsili çıkartma yapıldı ve hükümete mesaj verildi; ‘Yunanistan’ın adaları işgaline karşı gerekeni yapmazsanız Türk Milleti olarak bizler yine Kuva-yi milliye ruhuyla topraklarımızı savunmayı biliriz’

Lozan Antlaşmasının 94. Yıldönümü nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda bir tören düzenleyen Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği (KASAİD) Ayvalık Şubeleri, Vatan Partisi İlçe Başkanlığı ve Eğitim-İş Ayvalık temsilciliği törenin ardından denize açıldı.

HÜKÜMETİ UYARDILAR; “GEREKENİ YAPIN”

Emekli Tümgeneral Osman Özbek, ‘Lozan ve işgal edilen adalar’ la ilgili söyleşisini Ayvalık’ın açıklarında teknede gerçekleştirdi. Özbek, Lozan Barış Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyetinin bugünkü sınırlarını dünyaya kabul ettirdiğini belirterek, “Büyük Türk ulusuna bağımsız, başı dik ve onurlu bir devlet armağan eden, Cumhuriyetimizin kurucusu başta Gazi  Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Ulusal Kurtuluş Savaşımızdan bugüne dek ülkesi için şehit düşen tüm Mehmetçiklerimizi sevgi ve saygıyla anıyor, en içten duygularımızla minnet ve şükranlarımızı sunarak Lozan Barış Antlaşması’nın 94. Yıl dönümünü kutluyorum” dedi. Özbek, söyleşi sonunda kitaplarını imzaladı.  ‘Acaba başka işgal edilen adamız var mı?’ diyerek tekneyle adaları kontrole giden katılımcılar, ellerinde Türk Bayrakları ile  Karaada’ya temsili bir çıkartma gerçekleştirdi. Hükümeti uyaran ADD Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, “Bugün buradan bir tekneyle işgal edilen 18 ada ve 1 kayalığa bu anlamlı günde çıkmak daha doğru olurdu, ancak vazgeçmiş değiliz. Eğer Hükümet edenler işgale sessiz kalmaya devam ederlerse Türk milleti olarak bizler yine Kuva-yi milliye ruhuyla topraklarımızı savunmayı biliriz” dedi.