CHP AYVALIK, 98. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ 2 ETKİNLİKLE KUTLADI

Nilgün KAYA

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 98’nci kuruluş yıldönümü Ayvalık’ta kutlandı. Partililerin yoğun ilgi gösterdiği kutlamanın ikinci bölümü, CHP Ayvalık İlçe Başkanlığı binası önünde düzenlenen kokteyl oldu.

Fotoğraflar: Yüksel Kalkan

CHP Ayvalık İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen yıldönümü kutlaması, Cumhuriyet Meydanında, 9 Eylül günü saat 11.00’de başladı. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı meydanda yaptığı konuşmada, “Bugün iki önemli olayın yıldönümüdür. Bugün, ulusal güçlerin emperyalizme karşı verdiği kurtuluş savaşının dönüm noktasıdır. Emperyalizmin İzmir’de denizde boğulduğu günün yıldönümüdür. Ulu önderin, İstanbul’da “geldikleri gibi giderler” dediği sözün tutulduğu gündür bugün. Ve bugün partimizin kuruluş yıldönümüdür. Emperyalizme karşı ulusal başkaldırının öncüsü olan Kuvayi Milliye, Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin oluşumuna dayanak oldu. Müdafaa-i Hukuk ise işgal altındaki Anadolu’da, yerel kimlikten ulusal kimliğe ve ulusal dayanışmaya ulaşmayı, gücünü ulusal iradeye dayandırmayı hedef aldı. Cumhuriyet Halk Partisi; işte bu soylu, ilkeli ve onurlu temelde oluşan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin devamı olarak 9 Eylül 1923’de ulu önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu. Atatürk Devrimleri ve Altı Ok İlkeleri, Tam Bağımsızlık tutkumuzun, Halkın iradesine, özgür düşünceye, modernleşmeye dayalı çağdaş bir toplum olma iddiamızın kaynağıdır.Laik ve demokratik Cumhuriyeti sürdürmek vazgeçilmez hedefimizidir. Atatürk Devrimleri ve Altı Ok İlkeleri, Emperyalizme, kurulu düzenin yanlışlıklarına, eşitsizliğe, gericiliğe, sömürüye, imtiyazlara, darbelere ve dikta heveslilerine bir başkaldırıdır. Dün olduğu gibi bugün de bizler, uluslaşma sürecinin, Laik Cumhuriyet yapılanmasının, çağdaşlaşma hedefinin, Aydınlanma Devriminin sürekliliği hedefinden vazgeçmeden yürümeye devam ediyoruz.Bizler, halk partililer, altı okta şekillenen Atatürk devrimleri ile Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bağımsızlık benim karakterimdir” ve İsmet İnönü’nün, “Namuslular da, en az namussuzlar kadar cesur olmalıdır.” sözlerini ilke edindik. “Benim iki büyük eserim vardır. Birisi Türkiye Cumhuriyeti, diğeri de Cumhuriyet Halk Partisidir.” diyen ulu önderimizin izinden yürümeye, O’nun ilke devrimlerinin ışığını yarınlara taşımaya söz veriyoruz. ” Dedi.

PARTİ BİNASI ÖNÜNDE PASTA KESİLDİ

At Arabacılar Meydanı’nda bulunan CHP Ayvalık İlçe Başkanlığı binası önünde, 9 Eylül Perşembe akşamı düzenlenen kokteyle, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Hüseyin Şalmanlı, CHP Ayvalık İlçe yönetimi İlçe Kadın ve Gençlik Kolları ile partililerin yanı sıra İYİ Parti İlçe Başkanı Gülten Sütlüoğlu, DP İlçe Başkanı Hüseyin Özdemir, DEVA PArtisi ilçe başkanı Salih Oral Övüç ilçedeki çeşitli sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı. Kokteylde kuruluş yıldönümü pasta keserek coşkulu biçimde kutlandı.

Başkan Şalmanlı, parti binası önünde yaptığı konuşmada, “Bugün iki önemli günü yıldönümü. Bir kıyıda, Samsun’da yanan özgürlük ateşi, başka bir kıyıya, İzmir’e ulaşmıştı 9 Eylül 1922’de. Kolay olmadı bu meşaleyi taşımak. Düşmanla savaşıldı, yoklukla savaşıldı, işbirlikçilerle savaşıldı, yoksullukla savaşıldı. 9 Eylül 1922, “Küllerinden Doğan” bir ulusun geleceğe dair umudunun perçinlendiği gündü.Ve bir başka 9 Eylül, benzer bir umudun yeşerdiği gün oldu.9 Eylül 1923’te Emperyalizme, eşitsizliğe, gericiliğe, sömürüye, imtiyazlara başkaldırının Türk siyasi tarihinde ilk cephesi açıldı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin devamı olarak 9 Eylül 1923’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından Cumhuriyet Halk Partisi kuruldu.Cumhuriyet Halk Partisi için Atatürk Devrimleri ve Altı Ok ilkeleri, dün olduğu gibi bugün de uluslaşma sürecinin, Laik Cumhuriyet yapılanmasının, çağdaşlaşma hedefinin ve Aydınlanma Devriminin sürekliliğinin ifadesidir. Partimiz; Atatürk’ün aydınlanma devrimi ve altı ok ilkelerini, sosyal demokrasinin evrensel kurallarını ve Anadolu ile Trakya’nın tarihsel ve felsefi birikimini temel olarak almaktadır. Amacımız, 21. yüzyılda, partimizin Atatürkçü ve devrimci ilkeleriyle, gelenekleriyle, sosyal demokrasi anlayışıyla toplumumuzu, devletimizi, aydınlık yarınlara taşımaktır. Hedefimiz, ülkemizi çağdaşlığa, refaha, huzura, güvenliğe ve aydınlığa kavuşturmaktır. Partimiz, bu ideolojik birikimi ile ulusal kurtuluş mücadelemizin tam bağımsızlık ruhunun temsilcisidir. Laik, demokratik cumhuriyetimizin kararlı savunucusudur. Kemal Atatürk önderliğinde oluşturulan çağdaş Türkiye modelinin güvencesidir. Temel ideolojimizi oluşturan altı ok ilkeleri dışında herkes için özgür bir Türkiye hedefimizde önceliklerimiz; Dün olduğu gibi bugün de Atatürk ilke ve devrimlerinin bekçisiyiz. Gücümüzü tarihsel köklerimizden alıyoruz. “Benim iki büyük eserim vardır. Birisi Türkiye Cumhuriyeti, diğeri de Cumhuriyet Halk Partisidir.” diyen ulu önderimizin izinden yürümeye, O’nun ilke devrimlerinin ışığını yarınlara taşımaya söz veriyoruz. ” Dedi.