AYVALIK SOKAKLARINDAKİ TEHLİKE

Nilgün KAYA

Ayvalık tarihinin önemli mimari parçası olan ancak kullanılmadığı için onarılmayan virane durumdaki kimi tarihi evler, ilçe sokaklarında bir tehlike olarak bekliyor. Yıkılmak üzere olan evler, mahalle sakinlerinin yanı sıra sokaktan geçen vatandaşları da tedirgin ediyor.

Tescilli olmasına, taşıdığı tarihi değere rağmen ekonomik, bürokratik nedenler ya da çok sayıda mirasçının anlaşamamasından dolayı kullanılmayan ve onarılmayan Ayvalık’ın tarihi evleri, tehlikeli bir bekleyiş içinde. Büyük bölümü harabe haline dönmüş ve ağır hasarlı bu evler, her an yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya.

Kış ve bahar aylarında hava koşulları ve zamanın etkisine dayanamayarak yıkılan evler tarihin sarı sayfaları arasında yerini alırken, Fevzipaşa Vehbibey Mahallesi,1 Fethiye Caddesi, Hayrettin Paşa Mahallesi Merkez Hastane Caddesi 1. Sokak, İsmetpaşa Mahallesi 1. Fethiye Caddesinde bulunan bazı evler de her an sokağa yıkılabileceği için vatandaşları endişelendiriyor. Bazı vatandaşlar, sokaktan geçerken adrenalin yaşadıklarını belirtirken, mecburen o sokaktan her geçişlerinde korktuklarını belirten vatandaşlarsa yetkililerin neden önlem almadığını soruyor.

Manisa’nın Kula ilçesinde benzer soruna karşı belediyenin aldığı önlemi örnek gösteren vatandaşlar, evlerin hemen önüne yapılan demir koruma benzerlerinin Ayvalık’ta bu durumda olan binaların altına da yapılmasını istiyor.