OLPESİDO KUŞLARI AYVALIK’TA

Nilgün KAYA

Ressam Oğuz Demir’in, manifestosu yazılmış, markalaşmış, ütopik ‘Olpesido kuşları’ temalı resim sergisi Cunda Little BuddArt Galeri’de açıldı.

46 yıl önce gördüğü bir rüyadan esinlenerek çizmeye başladığı ve Olpesido adını verdiği kuşlar temalı resim sergisini Ayvalık’ta yaşayanlarla ikinci kez buluşturan Oğuz Demir’in karışık teknik ve yarı kavramsal çalışmalarından oluşan sergisi beğeni topladı.

BİR RÜYA KUŞU; OLPESİDO

Cunda Adası Little BuddhArt Galeri’de açılan sergide, 10×10 cm ebatlarında mini tuvallerin yanı sıra tek bir antik kahverenginin kullanıldığı Lavi tarzında bir bölüm var. Renkli ve her tür malzeme ve farklı zemin üzerinde yapılmış resimler arasında ise perde plastiklerinin tuval olarak kullanıldığı ve sanatçının ‘Piyano kuşları’ projesinde yer verdiği çalışmalar dikkat çekiyor. Çizdiği kuşlara Olpesido adını veren Ressam Demir, “Rüyamdaki bir isim.  Olpesido’nun tanımını literatürde bulamazsınız ama bende ki karşılığı sonsuz. 1971 ‘den beri bir ütopik rüyanın bir enerji halinde dönüyor olması ve bu üretimi sağlayan en büyük faktörlerden biri. Bu yıl itibariyle de markalaşmış, resmileşmiş halinde. Benim bütün çalışmalarım oplesido başlığı altında kısa hikâyeler- piyano kuşları diye sıralanır. Kazandırılacak bir isim, içi dolduruluyor çünkü hiçbir şeyin ilk etapta kendi anlamı yoktur. Olpesido da diğer şeyler gibi dikte sözcüğü, zaman içinde kabul görürse Oğuz Demir ve kuşlar olaraktan dikte edilmiş bir halde hafızalarda yer alacak diye düşünüyorum. Resimlerimde Olpesido kuşları farklı hallerde çünkü insan farklı halleri bunlar daha doğrusu benim yaşanmış hallerim. Yaşanmışlıklar dışında zaten bu bir araç. Resmin tanımı insanın duygu ve düşünceleri biçimlendirme şeklinde söylenir. Duygular sonsuz bir dosya, düşünceler ayrı biz doya biz ikisini alıp estetik değerlerinden vazgeçmeden işin matematiği, kimyasalı üzerinde dururken estetik yapısı şiirselliği, melodik yapısı olarak yansıtılıyor” dedi. Oğuz Demir’in sergisi 27 Ağusto tarihine kadar gezilebilir.

SANAT EĞİTİMCİLİĞİNE PARALEL İNCELEME, DENEME VE UYGULAMALAR YAPIYOR

1979’da Buca Eğitim Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun olan, 1987’de aynı Fakültenin Resim Ana sanat Dalı Lisans Programı’nı tamamlayan sanatçı, otuz yıla yakın sürdürdüğü sanat eğitimciliğine paralel, uzun soluklu bir tempoyla sanat anlayışını destekleyici inceleme, deneme ve uygulamalarda bulundu. Çok sayıda kişisel, karma ve yarışmalı sergi gerçekleştiren Ressam Demir, uluslararası bienaller ve performans etkinliklerinde yer aldı. Birçok koleksiyonlarda eserleri bulunan sanatçının, Tüm çalışmaları “Olpesido Kuşları” çatısı altında; Hikayeler, Kısa Hikayeler ve Piyano Kuşları başlıklarıyla; pentür, karışık teknik ve yarı kavramsal çalışmalardan oluşuyor.