ANADOLU UYGARLIKLARI SERGİ DENEYİMİNE EĞİTİM KİTİ KATKISI

Nilgün KAYA

Ayvalık kültür mirasını Anadolu Uygarlıkları koleksiyonundan parçalarla bir sergide buluşturan Ayvalık Ayazması Derneği, Ayvalık Başka Bir Okul Mümkün Kooperatifi (BBOM) ile birlikte sergi deneyimini keşif ve öğrenme sürecine dönüştüren özel bir eğitim kitine dönüştürdü.

Ayvalık’taki kültürel mirasın özel yapılarından biri olan Ayvalık Ayazması’nın (Panagia Phaneromeni) yıkık halinden tekrar ayağa kaldırılması ve restore edilmesi amacıyla kurulan Ayvalık Ayazması Derneği, Necdet Bezmen ve Ayşe Mina Esen koleksiyonunu İstanbul Arkeoloji Müzeleri izniyle, ‘Ayvalık Anadolu Uygarlıkları Sergisi’ne dönüştürdü. Sergideki eserler aracılığıyla, başta Ayvalık ilçesi olmak üzere Kuzey Ege’deki çocuklarda Anadolu’nun zengin arkeolojik ve kültürel mirasına yönelik keşif, merak, sevgi ve koruma duygularını geliştirmek amacıyla harekete geçen dernek gönüllüleri, Ayvalık Başka Bir Okul Mümkün Kooperatifi (BBOM) ile işbirliği yaparak bir eğitim kiti üretti. Eğitimci ve çocuk kitapları yazarı olan İdil Bilgin’in tasarladığı, ‘Duygu Odaklı Kültürel Mirası Koruma Metodolojisi”ni sergiyle birleştirmek için aylarca çalışan ekip, Ekim 2022’de Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de desteğiyle bu metodolojinin uygulandığı nesne ve oyunlaştırma odaklı bir çevrimiçi eğitim düzenledi. Uzun soluklu çalışmalar sonucunda, Ayvalık kültür mirasını ve Ayvalık Anadolu Uygarlıkları Sergi koleksiyonunu birleştiren bir içerik ve eğitim kiti tasarlandı. Ayvalık Ayazması Derneği ve Ayvalık BBOM Kooperatifi gönüllüleri kitin yaygınlaştırılması için üç kez yüz yüze öğretmen eğitimi, iki çevrimiçi eğitim buluşmasıyla 100’ün üzerinde öğretmene ulaştı. Eğitim kiti Eylül 2023’ten beri, Ayvalık ve körfezdeki çocuklara ücretsiz bir şekilde dağıtılıyor. Sergiyi açıldığından beri yaklaşık 8 bin öğrencinin gezdiği belirtilirken kitin 4 ay içinde fiziksel olarak ulaşmış olduğu öğrenci sayısının 100 civarı olduğu tahmin ediliyor.

ARKEOLOJİK KEŞFE ÇIKIYORLAR, ARKEOLOJİK DÖNEM KARAKTERLERİNİN YER ALDIĞI HİKAYELER YAZIYORLAR

Ayvalık Anadolu Uygarlıkları Sergisi Eğitim Kiti ‘gezi öncesi’, ‘gezi sırasında’ ve ‘gezi sonrası’ olarak üç ayrı bölümden oluşuyor. Öğrencinin hem okulda, hem evde yararlanabileceği okuldaki çeşitli branşlarla da bağdaştırabileceği aktivitelerden oluşuyor. Gezi sırasında bölümü ise sergi arkeoloğu Mina Şakrak tarafından çocuklarla yüz yüze bir deneyim şeklinde gerçekleştiriliyor. Mina Şakrak’ın sergideki eserler ve Anadolu uygarlıkları hakkında verdiği bilgileri dinleyen çocuklar krokiler üzerinden bir arkeolojik nesne keşfine çıkıyor.

 

İkinci oyun ise yine Mina Şakrak eşliğinde, farklı arkeolojik dönemlerin karakterlerine bürünerek gerçekleşen bir hikâye yazma atölyesi. Yüz yüze sergi deneyiminin üçüncü atölyesi, sergideki mühürlerin büyük replikaları ile uygulanan bir baskı deneyimi. Silindir mühürlerin uygulanış şeklini görmek çocukların oldukça ilgisini çekiyor. Dernek ve Kooperatif gönüllüleri 4, 5 ve 6. sınıflara yönelik hazırlanan bu eğitimi, bahar aylarında randevulu bir şekilde ailelerle de uygulanacak bir aktiviteye dönüştürme çabasında. Öğrencileri ile gelmek isteyen körfezdeki tüm eğitimcileri sergiye davetli.

Randevu ve bilgi için:

https://www.ayvaliksergi.com/egitim-aktivite-kiti/

ayvaliksergi@gmail.com