MÜZE MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN İNŞAAT ALANINDA İNCELEME

Nilgün KAYA

Tarihi Ayvalık Akademisinin temel kalıntılarının bulunması nedeniyle tartışmalara neden olan Cumhuriyet Polis Merkezi Amirliği inşaatında Müze Müdürlüğü tarafından inceleme yapıldı.

Ayvalık Tabiat Derneği ve TMMOB Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Betül Dikici ‘nin verdiği dilekçe üzerine söz konusu inşaat alanına Balıkesir Müze Müdürlüğünde görevli bir Arkeolog ile bir inşaat mühendisi inceleme yapmak üzere geldi.

Tarihi kalıntıların üzerine beton döküldüğü bilgisini alan Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi sözcüsü TİP Ayvalık İlçe Komite üyesi Av.Fulya Çalık Kantekin, Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Nebahat Dinler, Mimar Haluk Aysu ile Türkiye İşçi Partisi ilçe başkanı Cem Cantaş, arkeolog ve mühendise bilgi verdi. Ayvalık Akademi kemer tonozlarının gömülmesi amaçlı beton dökülmesine karşı suç duyurusunda bulunulacağı belirtildi. Alanda bulunan sütun kaidesi ve mermer değirmen taşının müze yetkilileri tarafından Taksiyarhis Anıt Müzesine götürüldüğü, elde edilen bulgularla ilgili olarak Balıkesir Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ile Kültür Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bilgi verildiği öğrenildi.