SARIMSAKLI 61 NOLU SİT ALANINDA KORUMA STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ

Fotoğraf Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi
Nilgün KAYA

Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Balıkesir ve Tunceli’de iki doğal sit alanının statüsü ‘Kesin korunacak Hassas Alan’ olarak değiştirildi.

Karara göre; Balıkesir İli, Ayvalık İlçesi Sınırları İçerisinde Bulunan Sarımsaklı Mevkii (61 No.lu) doğal sit alanının
Tunceli İli, Pülümür, Merkez ve Ovacık İlçeleri Sınırları İçerisinde Bulunan Munzur ve Pülümür Vadileri potansiyel doğal sit alanının koruma statüsü ‘Kesin korunacak hassas alan’ olarak değiştirildi.
Fotoğraf Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi

“RANT İÇİN GERÇEKLEŞTİRİLEN VE GERÇEKLEŞTİRİLECEK SUİSTİMALLERİN ÖNÜNÜ AÇMAK ÜZERE KURULAN BİR OYUN OYNANMAKTADIR”

Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi Sözcüsü Av. Fulya Çalık Kantekin “Son dönemde Ayvalık’ın var olan tüm koruma rejimi üzerinde; rant için gerçekleştirilen ve gerçekleştirilecek suistimallerin önünü açmak üzere kurulan bir oyun oynanmaktadır. Özellikle rantın bugün ki konusu olamayacak küçük alanlar da sit koruma kavramları yükseltilirken rantın konusu olan yüksek nitelikte koruma altında olması gereken alanlar ise saldırgan şekilde betona ve yapılaşmaya kurban edilmekte. Bu siyasetin artık olmazsa olmaz kavramı “algı yönetimi” ile gerçekleştiriliyor. Yani halkın, bizlerin aklı ile dalga geçiliyor. Yakın zamanda Cunda’da, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’ndaki benzer girişimler, adalardaki, Badavuttaki girişimler aynı yöntemle yine Sarımsaklı mevkiinde, 7516 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile 61 No’lu doğal sit alanında sürdürülmekte. Görsellerimizde alanı ve ne kadar küçük bir metrekareyi kapsadığını inceleyebilirsiniz. Biz bu farkındalığın yaratılmasında ve AYVALIK talanına karşı mücadelede başta Ayvalık Belediyesi olmak üzere tüm kurumların son derece duyarsız, yetersiz, “dostlar alışverişte görsün” şiarı ile davrandığını gördük ve görüyoruz. Hepimize bu kenti her şeye tüm algı yönetimi çabalarına, rantın kenti yok etme noktasında saldırganlaştığı dönemde bilimin ve kent hakkı kavramının gerçekliğinde somut olarak hukukla, siyasetle en önemlisi daha da etkin örgütlenerek savunmak düşüyor. Başka Ayvalık yok.” dedi.

Fotoğraf Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi

“STATÜLERİN DÜŞÜRÜLMEDEN KORUNMASINI İSTİYORUZ”

Ayvalık Tabiat Platformu eş sözcüsü Nebahat Dinler, “Mevcutta da 1. Derece Doğal Sit Alanı olan yer statüsü korunarak Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tescillendi. Biz Bakanlığın 2017 yılında göndermiş olduğu öneri paftaları inceleyerek hazırladığımız raporu bakanlığa iletmiştik. Ayvalık genelinde ve Tabiat Parkındaki doğal sit alanlarının statülerinin düşürülmeden korunmasını istiyoruz. Ayvalık’ın Nadide yeri Sefa çamlık mesire alanı ile tabiat Parkı içindeki manastır( güvercin ) adasının 1. Derece Doğal sit alanı iken statülerinin düşürülerek Nitelikli Koruma Alanı olarak tescil edilmelerine karşı Balıkesir İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Ayvalık Tabiat Derneği adına Balıkesir idare mahkemesinde iptal davası açtık.” Dedi.

02 Ağustos 2021yılında  61 Numaralı, Sarımsaklı Mevkii Doğal Sit Alanı, “Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmişti.

Fotoğraf Ayvalık Tabiat Platformu