“KİMSE AYVALIK VE ADALARI TABİAT PARKINA DOKUNAMAZ”

Fotoğraf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Denizel ekosistemi, çok sayıda adayı kapsaması ve doğal güzelliğinin yanı sıra Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olması nedeniyle de dikkat çeken Ayvalık Adaları Tabiat Parkında, 500 dönümlük alanın yapılaşmaya açılması için yeni bir hamle daha yapan Acarlar A.Ş’ye karşı güç birliği yapan yerel yönetim ve ilçedeki sivil toplum kuruluşları ve yaşam savunucuları temsilcilerinin ortak görüş niteliğindeki açıklamasında, “Kimse Ayvalık ve Adaları Tabiat Parkına dokunamaz” denildi.

Cunda Adası Karagöz Mevkisinde sahip oldukları parsellere inşaat izni verilmesi için ‘Ayvalık Belediyesi’nin 13.02.1989 tarihli ve 29 sayılı meclis kararı ile onaylanmak suretiyle yürürlüğe girdiği iddiasıyla 1/5000 ölçekli Mevzi Koruma ve Geliştirme Nazım ve l/l 000 ölçekli Uygulama İmar Planlarını dayanak gösteren şirket, 31 Temmuz tarihinde aynı istemle belediyeye tekrar başvuru yaptı. Konuyla ilgili 22 Ağustos günü Ayvalık Belediyesi, Kent Konseyi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, TEMA Ayvalık Temsilciliği, Ayvalık Tabiat Platformu, Ayvalık Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Girişimi, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Ayvalık Şubeleri temsilcilerinin katıldığı bir toplantı düzenlendi.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada,

“Acarlar Turizm Yatırım ve İşletmeciliği A.Ş.’nin Ayvalık, Cunda Adası, Karagöz mevkiinde maliki bulunduğu parseller üzerinde, Ayvalık Belediyesi’nin 13.02.1989 tarihli ve 29 sayılı meclis kararı ile onaylanmak suretiyle yürürlüğe girdiği iddiasıyla 1/5000 ölçekli Mevzi Koruma ve Geliştirme Nazım ve l/l 000 ölçekli Uygulama İmar Planları dayanak gösterilerek uygulanması ve mevcut parsellere inşaat izni verilmesi talep edilmektedir ve 31.07.2023 tarihinde aynı istemle ilgilileri tarafından Belediyemize başvuru yapılmıştır. Acarlar A.Ş. ‘nin Ayvalık Adaları Tabiat Parkını talana yönelik bir saldırı girişimi olarak gördüğümüz bu hadsiz talebi, Belediyemiz tarafından geri çevrilerek, hiç bir yasal dayanağı olmayan ve bu haliyle hukuken geçerli kabul edilemez boş iddia ve korkutmalara dayalı istem, layık olduğu yere, yani hukukun çöplüğüne atılmıştır. Siyasi görüşü ne olursa olsun, Ayvalık Halkı ve onun iradesini temsil eden Ayvalık Belediyesi, kimden gelirse gelsin, Ayvalık’ın doğasına, denizine, havasına, toprağına, suyuna, ağacına, zeytinine, adalarına ve Tabiat Parkına yapılacak bu ve benzeri rant devşirme girişimlerine bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da sarsılmaz bir irade ve kararlılıkla karşı duracaktır. Kimse Ayvalık ve Adaları Tabiat Parkına dokunamaz, Ayvalık Halkının ve onun çevreye duyarlı doğa dostlarının azim, inat ve kararlılığı değişmez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez.” denildi.