ÖĞRETMENDEN AYVALIK’A DOĞA MÜZESİ HEDİYESİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Halk Eğitim Müdürlüğü Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Sercan Ünlü’nün doğaya olan sevgisi ve merakı Ayvalık’a bir doğa müzesi kazandırdı. Türkiye denizleri ve okyanuslardan topladığı deniz canlıları, maden örnekleri ve doğal oluşumları ‘amatör bir çalışma’ dediği doğa müzesinde toplayan Öğretmen Ünlü, müzedeki çeşitliliğin halkın desteği ile artacağına inandığını ifade etti.

Ayvalık Halk Eğitim Merkezi bünyesinde Eski Kız Meslek Lisesi binası içerisinde ilçenin ilk doğa müzesi oluşturuldu. Ayvalık Halk Eğitim Merkezi Öğretmeni Sercan Ünlü´ nün kişisel koleksiyonunda bulunan ürünlerden oluşturulan Doğa Müzesinin, son hazırlıkların tamamlanmasıyla bir ay içinde açılması planlanıyor.

BİLİMSEL VE TEKNİK BİLGİ DE VERİLİYOR
Doğa Müzesinde; doğal oluşumlar, denizlerimizde ve okyanuslarda yaşayan canlı örnekleri, madenler vb. ürünlerin bilimsel açıklamaları ile kalıcı olarak sergilenmesi amaçlanıyor. Hiçbir canlıyı sergilenmesi amacıyla doğal ortamından almadığını, kıyıya vuran, yaşamsal özelliğini kaybetmiş örnekleri topladığını vurgulayan Öğreten Sercan Ünlü “Çocukluğumdan bu yana doğadan, denizlerimizden topladığım ya da  aldığım doğal oluşumlar, deniz canlıları, madenler, mercanlar vb. ürünlerin kalıcı olarak sergilenmesini istiyorduk. Bu amaçla kurum müdürümüzün önerisiyle Ayvalık Halk Eğitim Merkezi bünyesinde bir kulüp oluşturarak, Okul Aile Birliğimizin de desteğiyle müzemizin ilk oluşumunu başlatıyoruz. Her seviyedeki öğrencilerimizin, vatandaşlarımızın, turistlerin ziyaret edebileceği bir müze olacak. Doğa bilincinin gelişimine katkıda bulunmak istiyoruz. Şu an amatör bir çalışma bu müze ama Ayvalık halkının desteği ile zenginleşeceğine inanıyorum “dedi.

BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ VE MTA DA DESTEK VERİYOR

Kurum Müdürü Serkan İnce, müzeden sorumlu olan Sercan Özcan Ünlü´ye teşekkür ederken, “Bu adımla sonunda çok güzel bir hedefe ulaşacağız. Fikrimizi İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Güner Bahadır´a anlattığımızda kendilerinin de desteğini gördük. Aynı zamanda Balıkesir Üniversitesi de çalışmalarımızda bizleri destekledi. Öğretmenlerimiz Ersin Aktuğ ve Tolga Yıldız altyapının hazırlanmasında projeye destek oldular. Bu alanda ilçemizde ve bölgemizde bu tür çalışma bulunmayıp, hazırlıkların tamamlanmasından sonra yoğun ziyaretçi alacağına inandığımız Doğa Müzesinin oluşturulmasında Ankara´dan Maden Tetkik Arama Kurumu da destek sunmaktadır” dedi.

KÖPEKBALIĞI YUMURTASINDAN MADEN ÖRNEKLERİNE FARKLI BİR MÜZE

Öğretmen Ünlü’nün hobisinin öğretici ve merak uyandırıcı bir çalışmaya dönüştüğü müzede, ülkemizde bulunan 50’den fazla maden örneği, okyanus ve denizlerimizden farklı deniz kabukları mercan çeşitleri, endemik bitki fotoğraflarının yanı sıra bir de köpek balığı yumurtası bulunuyor. Binanın giriş katında bulunan müze ziyaretçilerini bekliyor.