“BU BİR ÖLÜM İNŞAATIDIR”

Nilgün KAYA

Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Altınova Mahallesi’nde, kumsal üzerinde yapımı devam eden 5 katlı 5 bloktan oluşan rezidans inşaatının durdurulması için Altınova Koruma Girişimi tarafından açılan davada bilirkişi incelemesi yapıldı.

Nadir bir ekosistem formu olan Kum Adası, 11 kilometrelik kumsalı ile dikkat çeken Altınova Mahallesi’nde Polislar Sitesi önünde 6 ay önce başlatılan inşaatta çalışmalar devam ederken, denize 10 metre mesafede metrelerce yüksek bir beton çekilmesine tepki gösteren ve inşaatın durdurulmasını talep eden vatandaşlar, Altınova Koruma Girişimi oluşturarak dava açtı.

Bilirkişi incelemesi için inşaatın önündeki kumsalda biraraya gelen Koruma Girişimine, Ayvalık Koruma Girişimi, TMMOB Balıkesir Mimarlar Odası Şube Başkanı Betül Dikici, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi Cengiz Dikici, EMEK Partisi Balıkesir İl Başkanı Mehmet Cemil Tosunoğlu, ilçe başkanı Musa Metin, ADD Ayvalık Şube Başkanı Ahmet Üzgeç, Ayvalık Tabiat Platformu, Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Ayvalık Temsilcisi Bülent Özgen ve vatandaşlar destek verdi.

Altınova Koruma Girişimi’nden Ayşe Hundi,”Kıyılar halkındır diyoruz. Ayvalık kıyıları, Altınova kıyıları, Cunda kıyıları çok büyük tehlike altında. Rantsal istila tehlikesi altında. Bunun ilk örneği Altınova sahili Polisler sitesi önünde.  1 yıldır bununla ilgili mücadele veriyoruz. Peşinde bekleyen başka projeler olduğunu duyduk, öğrendik. Dava açtık. Davamız keşif aşamasındayız. Kıyılar halkındır ve halkın kalacaktır.” Dedi. Ayvalık Koruma Girişimi’nden Ayşegül Ereğli Çelik,” Altınova’nın zemin olarak çok tehlikeli bir zemin olduğunu biliyorum. Altı kum. Sonra çok bereketli bir ova. Bereketli bir ovaya bu kadar çok imar yapılması artı üstelik kumun üzerinde ve henüz bu depremi yaşamışken bu büyük kütlede imara izin verilmesi gerçekten çok üzücü. Ben Ayvalık’a bunu yakıştıramıyorum. ” Dedi. Bilge Oykut adlı vatandaş, ” Bu imarı veren yetkililer kimler biz onu merak ediyoruz. Bakanlık mı verdi, yerel belediye mi verdi? İl belediyesi mi verdi? Kim verdiyse bunun hesabını da onlardan sormak istiyoruz. Şu bina bir faciadır. Bu faciayı bir an önce durdurmak, buranın yıkılması gerekmektedir. Bu bir ölüm inşaatıdır” dedi.

‘ Kıyılar halkındır ‘ mesajı veren girişim ve vatandaşlar, ‘Kumsalımızda beton bloklar istemiyoruz’, ‘zemin sıvılaşması olan sahile 5 katlı bloklar yapılamaz’, yazılı dövizlerle yaşanan deprem felaketinin acısı devam ederken deprem tehlikesinin olduğu bölgede, sıvılaşma durumuna rağmen kumsalda bir rezidans yapılmasının ölümcül sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekildi.