İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI; “ALTINOVA KUMSALINA 5 KATLI BİNA İSTEMİYORUZ”

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Altınova Mahallesi, Sahil yolu Uzungöl mevkiinde, kumsalın üstünde yapılmak istenen 5 katlı inşaatı durdurmak için vatandaşlar tarafından imza kampanyası başlatıldı.

Kumsalın üzerine 5 katlı 5 beton blok izni veren yetkililere, ‘Betonlaşma ile gelen kıyı kullanım yoğunluğunun yaratacağı tüm olumsuzlukları başka sahil yerleşimlerinde defalarca görmedik mi?’ Diye soran vatandaşların,  Ayvalık Koruma Girişimi ve Mimarlar Odası Balıkesir Şubesi’nin desteği ile 15 Ağustos tarihinde başlattıkları kampanya kapsamında bin 255 adet imza toplandı. Kampanya sahilde site yönetimlerince, merkezde ise esnaf desteğiyle devam ediyor. Islak imza örnekleri yetki ve sorumluluğu olan tüm kurumlara, Chp Genel Merkezi’ne ve TBMM’ne verilecek.

Kampanya metni şöyle;

“AYVALIK ALTINOVA KUMSALINI 5 KATLI İNŞAAT RANTINA TESLİM EDEREK HALKIN NEFESİNİ KESEMEZSİNİZ!

DENİZİMİZİ, GÖLÜMÜZÜ, KUMSALIMIZI, RÜZGARIMIZI ZAPTEDEMEZSİNİZ!

KUMSALLAR, SAHİLLER HALKA AİT KAMUSAL ALANLARDIR!

Balıkesir İli, Ayvalık İlçesi, Altınova Mahallesi, Sahil Yolu Uzungöl Mevkii Polisler Sitesi önünde 662 ada 1 no’lu parselde bulunan, bir zamanlar “Polis Bakım ve Yardım Sandığı”na ait, Polisler Sitesi sakinleri ve çevre halkı için 40 yıldır günübirlik sosyal tesis alanı olarak planlanmış olan, fakat tahminen 7 veya 8 sene önce anlayamadığımız bir sebepten Sandık Yönetimi tarafından satışı yapılmıştır.

Kumsalın üzerinde, denize 15-20 metre mesafede olan ve Kıyı Koruma Kanunu çerçevesinde olması gereken alanda Şubat-Mart 2022 tarihinde bir takım inşaat çalışmaları başlatılmıştır.

Bizler; ağır hafriyat, ağır nakliyat ve ağır harçlı inşaat çalışmaları yapıldığını görünce inşaatların niteliği hakkında bilgi edinmeye çalışırken Ayvalık Belediyesi’nin denize bu kadar yaķın bir alana kumsalın üzerinde; 5 katlı, 5 bloktan oluşan betonarme binaların yapılmasına dair imar düzenlemesi yaptığını ve otel inşaatı olarak Ayvalık Belediyesi olarak 28 Nisan 2022 tarihinde ruhsat düzenlediğini şaşkınlıkla öğrendik.

Ancak daha sonra bu projenin aslında 123 veya 128 daireli (1+1, 2+1, 3+1, 4+1) bir rezidans projesi olduğunu, elimize gelen inşaat için pazarlama amaçlı hazırlanan broşürlerde “Denizle aranızda mesafe yok” sloganını satış amaçlı olarak kullandıklarını inanamayarak öğrenince bir kez daha şok yaşadık. Vicdanlara sığmayan bu durum hepimizi dehşete düşürdü.

“Otel veya “rezidans veya apartman” adı her ne olursa olsun olmaz olsun!

Sonuçta söz konusu olan; 5 katlı 5 beton bloktan oluşacağı ifade edilen bu projenin tam denizin kenarında yaratacağı beton perde ile yaşanacak çevre ve doğa felâketidir, kabul edilebilir değildir.

Başta inşaat ruhsatını veren ve inşaatı denetleme yetkisine sahip gerekirse durdurma hakkı bulunan Ayvalık Belediyesi olmak üzere tüm yetkililere sesleniyoruz; Altınova kumsalında yaşanan durum bir çevre felaketidir ve kamusal alan kaybıdır. Derhal durdurulmasını gerektirecek düzeyde son derece vahim ve zalimdir!

Bu alan Polisler Sitesi önünde yer alan hemen yanı başında balıkların üreme alanı Uzungöl olan, Altınovamızın nadide kumsallarından biridir. Gerisinde ve hemen bitişiğinde bulunan evler 2- 2,5 katlıdır. Bölgede yaşayan binlerce ev sakini, çevreden ve merkezden gelen halk bu plajdan ve doğadan faydalanmaktadır. Kumsalımız, sahilimiz halkındır, hepimizindir. Hiçbir şekilde kişiye/kişilere veya firma/firmalara verilemez. Ayrıca bu alanda böylesine bir beton perdesi inşa etmek ( ortalama 20 metre yüksekliği ile) çevre ve doğa katliamıdır. Böylesine bir beton yığınının bölgesel ısınmayı arttıracağı ve hava akımını keseceği, hatta nefesimizi keseceği aşikardır. Böylece evlerin de gerisinde bulunan tarım alanları, bölgede yaşayan insanlar, hayvanlar ve bitki örtüsü tehlike altındadır. Deniz ve göl kirliliği, su kaynaklarının yok edilmesi de cabası…

Bölgede yaz sezonu başladığından beri yakın zaman kadar inşaat çalışmaları Belediyemize yapılan onca şikayete rağmen devam etmiş olup, burada yaşayanlar olarak yoğun toz, kir ve pislik altında görüntü kirliliğine de maruz kaldık. Hatta bazı günler sabah saat 6.30 civarında başlayan çekiç, ağır inşaat iş makineleri, ağır tonajlı kamyonlar ve beton mikserleri gürültüsüyle uyandık.

Aylardır sanki bir gerilim filmi içindeyiz, işkence çekiyoruz. Evlerimizde toz içinde yaşıyoruz, ve başta çocuklarımız, yaşlılarımız, hastalarımız olmak üzere hepimizin sağlığı olumsuz etkileniyor.

Nihayetinde bu kadar mağduriyetten sonra 28 Temmuz 2022 tarihinde öğleden sonra Ayvalık Belediyesi Encümen kararı ile inşaat 15 Ekim 2022 tarihine kadar durduruldu. Fakat bunu takip eden hafta inşaat çalışmaları Encümen kararına rağmen tekrar başladı.

Ayvalık Belediyesiyle yaptığımız yoğun görüşmeler ve şikayetlerden sonra inşaat tekrar durdu. Ancak çevreye, doğaya, bölge sakinlerine bu kadar saygısız olan ve haklarımızı hiçe sayan, sonsuz mağduriyet yaşatan ve sebep olacağı görüntü ve hava kirliliği, trafik sorunları, bölgesel ısı artışı, havamızın kesilmesi gibi sağlığımızı bozacak olumsuzluklardan dolayı bu projenin acilen tamamen durdurulması ve hepimize ait kumsalımızın doğal haline döndürülmesini talep ediyoruz.

Betonlaşma bir gelişme değildir, aşırı ısınmaya sebep olur, yine betonlaşma rüzgarların esişini olumsuz yönde etkileyerek bitki örtüsüne zarar verir.

Betonlaşma doğal kaynaklarımıza da zarar vermektedir; su kaynaklarımızı kirletir ve azaltır, temiz su kaynaklarımızın, denizimizin, göllerimizin kirlenmesine neden olan en büyük etken ise lağım sularıdır.

Betonlaşma ile gelen kıyı kullanım yoğunluğunun yaratacağı tüm olumsuzlukları başka sahil yerleşimlerinde defalarca görmedik mi?

Kumsala, sahile yapılan beton blokların altından çıkarmadık mı depremlerde ölen binlerce insanımızı?

Betonlaşma çevreye geleceğimize karşı yapılan çok büyük bir haksızlıktır. Yapılmaya çalışılan nedir?

Dünyamızı, güzel ülkemizi, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girebilecek değerde korunması gereken kültür ve doğal mirasa sahip Ayvalık’ımızı, hepimizi, tüm kıyılarımızı -küresel ısınma sebebiyle- büyük afetler yaşadığımız bir dönemde; bu proje ve benzeri projeler tehlikeye atmaktadır.

Nefesimizi kesecek, kumsalımızı ve doğal ortamı haksız yere işgal edecek, rant için tasarlanmış bu çok katlı betonlaşma projesine Ayvalık Altınova Mahallesi bölge sakinleri olarak HAYIR diyoruz! Bu haklı talebimiz için tüm yurttaşlardan, kurumlardan her türlü mücadelemize destek bekler, saygılar sunarız.”

#ayvalıkaltınovakumsalıhalkındır