AYVALIK’I KORUMAK İÇİN VATANDAŞ İŞ BAŞINDA

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta çevreye duyarlı vatandaşlar, kentin doğal güzelliğini korumak için görev başında. 32 yıldır ferdi olarak deniz temizliği yapan balıkadam Çetin İşten, yaşadığı mahallede tek başına çevre temizliği yaparken, kesin korunacak hassas alan ilan edilen Badavut’ta yaşayan Özcan Çıvgın ve Erol Salman, Badavut ‘un nadide güzelliği olan kum zambağını koruma mücadelesi veriyor.

Balıkadam Çetin İşten, Ayvalık iç limanda 32 yıldır aralıksız deniz temizliği yapıyor. Her dünya çevre gününde ferdi olarak yaptığı temizlik sırasında denizde bulduklarını kıyıda sergileyen İşten, “Denizi dedelerimizden, atalarımızdan temiz aldık. Çocuklarımıza temiz bırakmak istiyoruz. O nedenle bir ricam var, hatta yalvarıyorum. ‘Sigaranızı mı atacaksınız? Atmayın, çağırın beni, cebime atın ama bu güzel denize atmayın” mesajı veren Çetin İşten bu kez kıyıda ve yine çevre temizliği için iş başındaydı.

Çetin İşten çevre temizliği yaparken mesaj da verdi.

“ÇÖP BENİM DEĞİL AMA AYVALIK BENİM”

65 yaşındaki deniz aşığı Çetin İşten bu kez Şehitler Cami önünden, sabah 08.00’de başladığı temizliği Ayvalık Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü Spor Salonu çevresinde temizlik yaptı. 1 saat içinde 200 adet pet şişe, kırık cam yoğunlukta toplam 6 çuval çöp toplayan ve çöpleri belediye temizlik işlerine teslim eden İşten, “Çöp benim değil ama Ayvalık benim. Bu güzelliği kirletmek kimsenin haddine değil. Yarınlar için, çocuklarımız için Ayvalık bizim diyerek çevremizi koruyalım, çöp atmayalım özellikle kente gelen misafirlerimize rica ediyorum.” Dedi.

Özcan Çıvgın ve Erol Salman kum zambaklarını koruma mücadelesi veriyor.

NESLİ TEHLİKE ALTINDAKİ KUM ZAMBAKLARINA VATANDAŞ KORUMASI

Ayvalık ‘ın ‘Kesin korunacak hassas alanı’ ilan edilen Badavut mevki, kumsal alanındaki kum zambaklarının önceki yıllara göre çok azaldığını gözlemleyen Cemkon Sitesi sakinleri, eski yöneticileri Özcan Çıvgın yönetiminde kum zambaklarını koruma altına aldı.

Zambaklar insan baskısı tehdidi altında

“KUM ZAMBAKLARI KORUNMAZSA YOK OLACAK”

Turizm faaliyetleri sonucu bitkinin yaşam alanının daraltıldığını ve gelecek yıllarda belki de sadece isminin kalacağı endişesini taşıdıklarını belirten Özcan Çıvgın, yerel yönetimlerden gerek halkı bilgilendirme, bitkilerin gelişimi için pilot bölgeler oluşturulmasını da talep etmiş ve bu girişim üzerine Burhaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, belediye ile birlikte bölgeye bilgilendirici levhalar yerleştirmişti. Erol Salman ile birlikte kum zamlarının çevresini tahta parçaları ve bantlarla çevreleyip koruma altına alan Özcan Çıvgın “Cemkon Tatil sitesinde 27 yıl önce kum zambaklarını fark ettik. Araştırdığımızda endemik bitki olduğunu ve koparılmasının yasak olduğunu öğrendik, zambaklar Cemkon sakinleri tarafından koruma altındaydı. Bu yıl zambakların sayısı daha da azaldı. Belediye tarafından yapılan telli kazıklar dağıldı. Biz de bir yenileme yaptık. Bölgede otlatılan hayvanlar, yazın plaja jeepleriyle giren insanlar zarar vermeye devam ediyor. Her ne olursa olsun çevreye duyarlı birkaç arkadaş ile korumaya devam ediyoruz.” Dedi. Nesli tehlike altında olan kum zambaklarını koparmanın cezası 109 bin 593 lira.

Zambaklar güzelliğiyle etkiliyor