KIRMIZI MERCANLARIYLA ÜNLÜ AYVALIK’TA DALIŞ SEZONU AÇILDI

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta dalış sezonu açıldı. Adaları, resifleri, sığ ve derin su batıkları ile Ege’nin en zengin sualtı dünyasına sahip sualtı merkezlerinden biri olan Ayvalık, sualtı güzellikleriyle yerli ve yabancı turistleri ağırlamayı bekliyor.

Yılın 12 ayı dalış yapılabilmesi ve sualtı zenginliği Ayvalık’ın turizm değerini arttıran unsurlardan biri. Deli Mehmet 1-2, Ezerbey, Kerbela ve Tokmaklar’ın aralarında bulunduğu 60 dalış noktası, her yıl 4 dalış okulu ile binlerce dalış sever tarafından ziyaret edilen Ayvalık’ta 2022 dalış sezonu, 23 Nisan itibariyle açıldı. Ayvalık’ın dalış merkezlerinden Prodivers, İzmir, Balıkesir’in yanı sıra yabancı konuklarının da bulunduğu dalış etkinliğini Melina adası çevresinde gerçekleştirdi.

“AYVALIK, DALIŞ NOKTASI AÇISINDAN ZENGİN BİR BÖLGE”

Ayvalık’ın dalış açısından zengin bir bölge olduğunu söyleyen Dalış Hocası Kubilay Kılıç, “Yılda 20 bin dalış yaptığımız bir bölgedeyiz. Türkiye’nin en kuvvetli su altının olduğu, gerçekten sualtı severlerin gelmesi gerektiğine inandığımız bir bölgedeyiz. Burada olmazsa olmaz dediğimiz yerler var. Mesela Deli Mehmet Resifi, dünyada tabiri caizse dalıcıların hacı olmaya gittiği yer Ras Muhammed dediğimiz Şarm el şeyh te bir bölge. Türkiye’de ise dalıcıların hacı olmaya geldiği yer Deli Mehmet rifleridir. Görülmeye değer bir yer. Kırmızı mercanlar, sarı mercanlar. İçerisinde bir vadi. Burada yaşayan endemik canlı popülasyonu ile birlikte insanı büyüleyecek, delirtecek nitelikte. Buna benzer çok yerimiz var. Türkiye’de dalış ve dalıcıların sayısı artıyor. Bu bölgede dalıcılara güzel hizmet verecek şekilde bu nitelikte 60 dalış noktası var. Rüzgar ne taraftan eserse essin, hava ne kadar bozuk olursa olsun. 22 resmi kaydı yapılmış adanın herhangi bir bölgesindeki bu dalış noktalarından mutlaka iki ya da üç tanesinden bir gün içerisinden dalış yapabiliyoruz. Hem doğa üstü hem sualtı ile birlikte inanılmaz güzellikte bir bölge. Herkesi buraya davet ediyoruz. Hem dalış severler, doğa sever, tarihi ve gezmeyi sevenleri Ayvalık’a bekliyoruz.” dedi.

Dalış sezonu açılış etkinliği hakkında bilgi veren Kılıç, “23 Nisan Ulusal Egemenlik Çocuk Bayramı ile birlikte Prodivers Dalış Merkezi dalış sezonunu açtı. Melina Adası yakınlarında dalış yapıldı. Herşey çok güzel. Hava güzel. Dalıcı misafirlerimizle birlikte sezonu açtık. Ayvalık’ı bilmeyen , dalış seven ve tekne turu yapmak isteyen insanlar için kısaca bilgi vermem gerekirse Ayvalık 22 adası olan, sualtında akreditasyon yapılmış 60 dalış noktası olan bir bölge. Türkiye’de sualtı sevenler için dalış noktası en çok olan bölgelerden biri. Dalış noktası sayısı resmi olarak akreditasyon yapılmamış bölgelerle 100’ün üzerine çıkabilir. Dünya’da sadece İtalya’nın Portofino kenti açıklarında olan endemik türde bizim için de kültür hazinesi diyebileceğimiz kırmızı mercanlarımız var. Sarı Mercanlarımız var. Burada 8 büyük riflerde görebiliyoruz. Hem bunları koruyoruz hem de dalıcılara su altında cennet diyebileceğimiz güzellikleri gösterip tanıtmaya çalışıyoruz. Yılda 20 bin dalış yapılan bir bölgedeyiz. Ayvalık’ta dalış tekneleri ve dalış turizmi konfor ve ekipman açısından yüksek seviyede. Burayı hiç görmemiş, Ayvalık’ı merak eden dalıcıları bekliyoruz. Gerçekten doğa harikası bir yer, şehir olarak otantik, güzel, kültür mirası olarak birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bölgedeyiz. Hem su üstü hem sualtı güzelliği sunabiliyoruz.” dedi.

“AYVALIK’IN MEŞHUR DALIŞ NOKTASI DELİ MEHMET SIĞLIĞI’NDA YUMUŞAK KIRMIZI MERCANLARIN ARASINDA SÜZÜLEBİLİRSİNİZ”

25 yıldır dalış eğitmenliği yapan Ayvalıklı Özkan Şendil, “Bu sezonun ilk dalışını yapıyoruz. 23 Nisan’da muhteşem bir hava. Bugün de dalışımız çok güzeldi. Aşağıda flora fauna harikaydı.

Biz yıllardır dalış sporunun içindeyiz. Ayvalık bir dalış merkezi. Sualtı cenneti. Dünyada iki yerde olan kırmızı mercanlara sahip dalış ilçesiyiz. Bunları koruyup kollayarak dalış yapıyoruz. Ayvalık’ta sular biraz soğuk olsa da sualtı güzellikleri çeşitli. Çok fazla çeşit var, herkesi bekliyoruz.” dedi.

2 yıldır Ayvalık’ta dalış yaptığını belirten Öğretmen Barış Ülünçer, “Çok keyif alıyorum. Ayvalık, dalış olarak çok zengin bir bölge. Daha önce İzmir Karaburun başta omak üzere birkaç yere gittim ama Ayvalık’taki derin dalış noktaları, kırmızı mercanlar, su altı zenginliği çok geniş. Burada dalmaktan keyif alıyorum. Kışın ara vermiştik. Artık sezonu açtık. Çok keyifli oluyor. Buradaki dalış okulları da çok iyi eğitim veriyor. Türkiye’nin bence en iyi eğitim veren dalış okulları da bu bölgede. Çok mutluyum, keyif alıyorum. Herkesi Ayvalık’a mutlaka bekliyoruz.” dedi.

Dalış Eğitmeni Osman Yurdasal, “Ayvalık dalış noktası olarak Türkiye’nin en güzel dalış noktalarından bir tanesi. Özellikle kırmızı mercanlarımız var, tüm dünyaca ünlüdür. Teknemize dünyanın dört bir yanından misafirlerimizi konuk ediyoruz. Bugün de Rusya ve Kazakistan’dan misafirlerimiz var.” dedi.

Kazakistan’dan gelen Koshali Aliyev, “Ayvalık’ta suyun sıcaklığı 16 derece. Çok güzel bir nokta dalış için. Ayrıca teknede çalışan arkadaşlar, eğitmen arkadaşlar çok profesyonel ve konukseverler. Tekrar gelmeyi istiyorum.” dedi.

İzmir’den dalış için Ayvalık’a gelen Çakır Sultantop, “TSSF Simas 1 yıldız dalış eğitmeniyim. Yıllardır Ayvalık’a dalışa geliyorum. Ayvalık’ı çok seviyorum. Ayvalık bizim için vazgeçilmez.” dedi.