“RANT İÇİN DEĞİL HALK İÇİN OLMALI”

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta 300 konutluk TOKİ projesinin başlatılacak olmasının soru işaretlerine neden olduğunu belirten Sol Parti Ayvalık ilçe örgütü yaptığı açıklamada, ‘kamu ve hazine arazilerinin rant yaratacak şekilde değil yoksul ve dar gelirli vatandaşların konut sorununu çözecek şekilde değerlendirilmesini’ talep etti.

SOL Parti Ayvalık İlçe Başkanı Sevtap Oran, İlçe örgütü adına yaptığı açıklamada, “Ayvalık’taki bazı iktidar partisi yetkililerinin basına ve internet ortamına yansıyan demeçlerinden Ayvalık’a TOKI tarafından bir toplu konut projesinin hazırlandığı ifade edilmiştir. Yerel yönetimin ve Ayvalık halkının bilgisini içermeyecek şekilde seffaflıktan uzak konut projesi doğal olarak çeşitli soruları gündeme getirmektedir. Bahse konu alanda sadece 300 konutluk bir projeden bahsedilmesi lüks konut ve lüks villa yapının öngören bir rant projesi olabileceğini akıllara getirmektedir.

Baştan söylemeliyiz ki Ayvalık’ın lüks konut projelerine ihtiyaç yoktur. Ayvalık için fahiş oranlara ulaşmış kira ve konut fiyatları gözönüne alındığında yoksul ve dar gelirli ailelerin barınma sorununa çözüm olacak ucuz ve kar amacı gütmeyen sosyal konut projelerine ihtiyacı bulunmaktadır. Bu amaçla kamu ve hazine arazilerinin birilerine rant yaratacak şekilde tahsisi değil yoksul ve dar gelirli vatandaşların konut sorununu çözecek şekilde değerlendirilmesi en acil talebimizdir. Yapılacak sosyal konutların da Ayvalık’ın tarihi ve dogal dokusunu bozmayacak şekilde projelendirilerek yapılması önem arz etmektedir.

Anayasamıza göre devletin her yurttaşın barınma sorununu çözme görevi bulunmaktadır. Sol Parti ülkemizdeki yoksul insanların toplu konut projeleriyle ucuz, sağlıklı konutlara kavuşturulmasını istemektedir. Ayvalık’ta da bunu savunuyoruz. Bu yapılırken Ayvalık’ın eski mahallelerinin onanılması ve bu mahallelerin yeniden hayat bulması öncelik taşımalıdır. Var olan tarihsel ve doğal sit alanı korumaları şimdiye kadar korumadan çok rant çevrelerinin rahat hareket etmelerini sağlamıştır. Bütün sahil kesimi yapılaşırken, zeytin alanları talan edilirken Ayvalikta belki de yapılaşmaya en uygun alan boş bırakılmıştır. Şimdi ise işte bu boy alan yapılaşmaya açılmaktadır.

Bu nedenle, SOL Parti olarak taleplerimiz:

1-Şehrimizdeki tüm yoksul insanların sağlıklı ucuz konut edinmesini sağlamak için toplu konut yapılmasını talep ediyoruz.

2- Şehrimizin eski mahalleleri tarihsel ruhuna uygun olarak onarılmalı ve hayat bulmalıdır.

3- Sahil kesiminde, tarihsel sit alanlarında ve zeytin alanlarında yapılaşma derhal durdurulmalıdır.

4- TOKI gelecekse onun yasasında yer aldığı söylenen restorasyon hibeleri ile gelmesi ve öncelikle gücü yetmeyenlere bu hibeleri kullandırtması gerekmektedir. Bu çalışmalar Ayvalık Belediyesi yönetiminde, Mimar ve Mühendis odaları, ilgili demokratik kitle örgütlerinin gözetim ve denetiminde yapılmalıdır.” Dedi.