“CEZALANDIRILIP KAPATILMALI”

Nilgün KAYA

Ayvalık Karaayıt köyü yakınlarında işletilen demir madeninin atıklarını depoladığı pasa sahasının bir yılda ikinci kez çökmesine yönelik tepkiler sürüyor.

Fotoğraf:Necdet Küçükçetin

Ayvalık Tabiat Platformu öncülüğünde yaşam savunucuları Karaayıt köyünde çevre felaketine dikkat çekerken, TMMOB Balıkesir İl Koordinasyon Kurulu bir açıklama yaparak, ‘ atık depolama sahasındaki çökmenin doğa ve topluma karşı işlenen bir suç olduğunu ve bunun ilk olmadığını’ vurgulamıştı.

Fotoğraf: Güner Oskan

Ayvalık Sol Parti İlçe Örgütü de meydana gelen çevre felaketine Cumhuriyet Meydanında açıklama yaparak tepki gösterdi.

Fotoğraf:Necdet Küçükçetin

Sol Parti Ayvalık İlçe örgütü adına açıklamayı Serdar Çelik yaptı. Açıklamada, “Bundan yaklaşık 15 yıl önce Ayvalık – Karaayıt köyü merası BİLFER madenciliğe tahsis edildi. Karaayıt köylüleri bu merada hayvanlarını otlatıyor ve geçimlerini sağlıyordu. BİLFER madencilik şirketi bu alanda Kozak Demir Madeni’ni zenginleştiriyor ve atıklarını meraya yığıyor. Bu yığınlar artık küçük birer tepe olmuş durumda. Artık bu merada hayvancılık yapılamıyor. Köylülerin geçim kaynağı ellerinden alındı.

BİLFER şirketinin atıkları kurşun ve arsenik gibi zehirli mineraller içeriyor. Yağan yağmurla bu atıklar sel yollarını takip ederek Madra Barajı’na doluyor.

Madra Barajı Dikili’den başlayarak Ayvalık’a kadar bütün bölgenin tarımsal sulamasını sağlıyor. Yani yediğimiz sebze ve meyveler bu zehirli atıkları içeriyor.Daha şimdiden Karaayıt civarındaki köylerin suları arsenikle zehirlenmiş durumda içme suyu bulunamıyor. Ayvalık içme suyunun durumuna ilişkin yetkililer bilgi vermiyor. En son 12 Aralık 2021 günü yoğun yağmur nedeniyle oluşan selle atık yığınları göstermelik olarak konulmuş bariylerden taşarak Madra Barajı’na aktı.

Oluşan çevre felaketi yalnızca Karaayıt ve Ayvalık’ı değil, Dikili’den Burhaniye’ye kadar bütün bölgeyi yüzbinlerce insanı ve bu coğrafyadaki bütün canlı yaşamı tehdit etmektedir.

Bu durumda yetkililere sesleniyoruz:

1- Ayvalık, Dikili, Gömeç, Burhaniye ve bunlara bağlı köylerin suları kontrol edilmeli, sağlıklı temiz kullanım ve içme suyu tahsis edilmelidir.

2- Atıklar masrafı maden şirketi tarafından karşılanmak kaydıyla bertaraf edilmelidir. Halkın sağlığıyla oynayan sorumlular cezalandırılmalıdır.

3-Maden işletmesinin çalışmasına derhal son verilmelidir.” Denildi.

Fotoğraf: Güner Oskan