EBRU’YU RESİMLE BİRLEŞTİREN SERGİ

Nilgün KAYA

Ebru Ustası Turgut Alp Can, ebru sanatını öğrettiği Gürsel Koyuncu ile birlikte geleneksel kağıt süsleme sanatı olan Ebru’yu modern resim sanatıyla birleştiren’ sergisini Ayvalık Orhan Peker Sanat Galerisi’nde açtı.

‘Ebruli-1’ adı verilen sergide, 2012 yılından bu yana yaşadığı Ayvalık’ta Ebru sanatını öğreten Turgut Alp Can’ın geleneksel Türk Ebru sanatı çalışmalarının yanı sıra üç boyutlu ebru çalışmaları yer aldı. Can ayrıca Fransız, İtalyan ve İspanya’daki ebru sanatı tekniği uygulamasını gösteren örneklere de sergide yer verdi.

1978 yılında Çanakkale Arkeoloji Müzesi’nde başladığı memuriyet görevini 2003 yılında Ayvalık Halk Kütüphanesi müdürü olarak noktalayan ve resim sanatına ağırlık veren Gürsel Koyuncu, çok sevdiği resim sanatını geleneksel ebru sanatı ile birleştiren çalışmalarında çocuk portrelerine ağırlık verdi.

TÜRK VE DÜNYA EBRU’SUNDAN ÖRNEKLER

Ayvalık’ta 2014 yılından bu yana Fotoğraf, Resim ve Ebru sergileri açan Turgut Alp Can, ilk olarak deforme olmuş ebru çalışmalarının üzerine resim yaptıklarını söyledi. Can, “ Bu sayede hem hatalı ebrularımızı değerlendirdik hem de hoş çalışmalar ortaya çıkmış oldu.” dedi. Can, “Ertelediğimiz duyguları Ayvalık’ta yaşamaya geldik. Ayvalık’a yerleştikten sonra sanat çalışmalarına başladık. Fotoğraf, resim ve ebru çalışamaları yapıp sergiledik. Bu sergimiz Ebru ve ebru üzerine yapılan resimlerden oluşmaktadır. Gürsel hanım benim ebru öğrencimdi. Geçen yıl pandemi nedeniyle açamadık bu seneye nasip oldu. Çok keyifli bir açılış oldu. Sergimizde Türk ve Dünya ebrusundan örnekler var. Türk ve dünya ebrusu arasındaki fark kullanılan malzemeler ve motiflerden kaynaklanıyor.

Gürsel Koyuncu, “1991 yılından beri resim yapıyorum. Önce manzara resimleri ile başladım çalışmalarıma daha sonra bazı eklentiler oldu. Bu resimler diğer çalışmalarımdan çok farklı çünkü ebru üzerine yapılan resimler. Bu tarz fazla yaygın değil. Buraya nereden geldim. Ebru yapmaya merak saldım. Turgut hocama gittim. Saatlerin nasıl geçtiğini anlamadım. Sonra oturup konuşurken ben bu ebruları neden değerlendirmiyorum, üzerine resim yapayım, nasıl olur acaba. Ufak ufak başladım. Çok güzel şeyler çıkmaya başladı ortaya. Çocukları çok seviyorum. Çocukların yüzlerinden anlamı verebilmeyi çok seviyorum.” dedi. Sergi 10 Ekim tarihine kadar gezilebilir.