“PALMİYELİ EVİN PALMİYELERİ ARTIK YOK”

Nilgün KAYA

Datça’dan Antalya’ya yüzlerce palmiye ağacını kurutan ‘kırmızı palmiye böceği’ Ayvalık’ta da büyük zarar verdi. Kentin farklı bölgelerinde ağaçlar kesilirken, ‘Böcekle mücadelede neden geç kalındı?’ sorusu gündeme geldi.

Ayvalık’ta da birçok palmiye ağacı böcek nedeniyle kurudu. Zarar gören ağaçların kesilmesi yürekleri burktu. Gerek mimarisi gerekse bahçe girişindeki palmiye ağaçlarıyla kentin sembol evlerinden olan Çamlık’ta ki evinde, ağaç kesimini üzüntüyle takip eden Aysel Namlı, gerekli müdahalenin zamanında yapılmadığını söyledi.

Üzüntüden tansiyonu çıktığını ifade eden Aysel Namlı, “Eski düzenlemesinde ortasındaki yolun iki tarafında ağaç bulunuyordu. Bir tarafında 3 diğer tarafında 3 olmak üzere 6 palmiye ağacımızdan geriye Cuma günü vinçle kesilecek palmiyeden sonra 2 palmiyemiz kalacak. Özetle yolun bir tarafında ağaç kalmayacak. Büyük ihtimalle geriye kalan 2 palmiyeden birinde de hastalık var. Palmiyeli evin palmiyeleri yok artık. Ülkemizin birçok kentinde uzun süredir palmiyelere gelen bu hastalığın nedeni kırmızı böceğin yanı sıra mevcut hükümetin ucuz ithal edilen ağaçların yasaklanma uyarısını dikkate almaması ve gelmiş geçmiş bazı yerel yönetimlerin duyarsızlığından kaynaklandığı da ne yazık ki gerçektir. Hastalık zamanında önlem alınmadığı için bu duruma geldi. 2012 yılında valilikler ve kaymakamlıklar belediyelere yazı göndermiş. Şimdi ceremesini vatandaş ödüyor. Bu ucuz phonixlerin ithalatı yasaklanmadığı sürece bu salgının önlenmesi zor. “ dedi.