AHMET YORULMAZ’IN YAŞADIĞI EVE VE KİTABEVİNE ANI PLAKETİ ASILDI

Nilgün KAYA

Ayvalık Halk Kütüphanesi’nce düzenlenen ‘Ahmet Yorulmaz Günleri’ kapsamında, Yazar-Gazeteci Ahmet Yorulmaz’ın Ayvalık’ta yaşadığı evi ile bir dönem Geylan Kitabevi olarak kullandığı dükkâna anı plaketi törenle yerleştirildi. Törende, Ahmet Yorulmaz’ın Ayvalık’a katkıları gündeme getirilirken, kent belleği oluşturmanın önemi ve gerekliliği de bir kez daha vurgulandı.

Ahmet Yorulmaz’ın 13 Nisan Caddesi 8. Sokak’ta bulunan ve 36 yıl yaşadığı ev ile Süner Pasajında, yıllar boyu  Ayvalık’ın kültür yaşamının odak noktası olan Geylan Kitabevinin yer aldığı dükkâna anı plaketi törenle yerleştirildi.

Törene,  Ayvalık Belediye Başkanı seçilen Mesut Ergin, Ayvalık Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Burak Tok, Ayvalık Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel Şahin, Heykel Sanatçısı Eyüp Öz,  Ahmet Yorulmaz Günleri hazırlık komitesinden Zeynep Kazancıgil, Kaan Köksal, Taylan Köken ve Nilgün Kaya, komite çalışmalarına katkı verenler, evin sorumluları Mualla ve Yalçın Bozkurt, Süner Pasajı yöneticisi Semra Bayraktar ve dükkân kiracısı Songül Karaçuha ile vatandaşlar katıldı.

10 Nisan Çarşamba günü saat 16.00’da, Heykel Sanatçısı Eyüp Öz tarafından hazırlanan bronz anı plaketi, Yorulmaz’ın yaşadığı eve yerleştirildi. Ayvalık Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel Şahin, Ahmet Yorulmaz’ın ölümünün 5.yılında anma programı olarak düzenlenen programın aynı zamanda kent belleğini oluşturmaya yönelik bir çalışma olduğunu belirterek, “Kent belleğini oluşturmak ve geliştirmek için bir takım çalışmalar yapılması gerekiyor. Kente emek vermiş olan kişilerle ilgili bilgi kaynaklarının açığa çıkartılması ve gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Biz bu amaçla bir başlangıç yaptık. Bundan sonra Ayvalık’a yakışan bir kent müzesi oluşturulması için yine gerekli katkıları vermeye söz veriyorum” dedi.

“AYVALIK’IN ZENGİN BİRİKİMİNİ GELECEĞE TAŞINMAK LAZIM”

Mesut Ergin “Biz de zaten o mantıktayız. Ayvalık’ta geçmişe dönük ve gelecek nesillere taşınması gereken ne varsa bunu bir bellekle, geçmiş birikimleri bir araya getirmek istiyoruz. Ayvalık, bu anlamda çok zengin. Tüm bu zenginliklere ulaşıp bir an önce toparlanıp sunulması gerekiyor. Küçükköy’de bir kent müzesi açmıştık ve birçok insan Küçükköy’de İstiklal Madalyalı gaziler olduğunu bilmiyordu. Bunlar önemli. Kişiler önemli. Bunların hepsini geleceğe taşımak lazım” dedi.

“BİZ, HEPİMİZ BİR ARADA OLURSAK BİRŞEYLER YAPABİLECEĞİMİZİ KANITLADIK”

Heykel Sanatçısı Eyüp Öz, katkıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Bir nebze katkımız olduysa ne mutlu. Ayvalık’ta çok sayıda birikimli insan var. Burası bizim evimiz, elimizden ne gelirse yapmaya hazırız” dedi.  Komitede yer alan Kaan Köksal, “Bu şehrin karar süreçlerine katkı verecek,  demokrat bir şehir olduğu için mutluyum. Birçok insan bu çakışmaya destek verdi. Biz, hepimiz bir arada olursak bir şeyler yapabileceğimizi kanıtladık Ayvalık’a. Benim de tezim buydu. Denizde bir damla olabildiysek ne mutlu bize” dedi.  Daha sonra Geylan Kitabevi olarak hizmet veren dükkanın bulunduğu Süner Pasajına geçildi. Nilgün Kaya tarafından Ahmet Yorulmaz’ın 2007 yılında kitabevi önünde çekilen fotoğrafının yer aldığı Ahmet Süner tarafından hazırlanan anı plaketi törenle, dükkânın dış cephesine yerleştirildi.