AYVALIK’TA BALIKÇILAR BARINAK İÇİN EYLEM YAPTI

Nilgün KAYA

Bir hafta önce yaşanan fırtınadan etkilenen Ayvalık’taki balıkçılar, bugün eylem yaptı. Barınak yapımı için somut bir adım atılana kadar ısrarcı olacaklarını kaydeden Deniz emekçileri eylemin ardından Ayvalık Kaymakamlığına dilekçe verdi.

Ayvalık’ta 21 Mayıs günü yaşanan fırtınada büyük hasar gören teknelerin sahipleri ve denizcilerin gündeminde, yıllardır yapılmasını talep ettikleri balıkçı barınağı var. Cumhuriyet Alanında, 27 Mayıs günü bir araya gelen Deniz emekçileri, uzun yıllar söz verilen ancak yapılmayan barınak için kamuoyu oluşturmak istediklerini ifade ettiler.

Deniz Emekçisi Deniz Devrim Kireççi tarafından yapılan açıklamada, ” 21 Mayıs sabahı, Körfez’de yüzlerce teknenin parçalandığı ya da zarar gördüğü büyük bir felaket yaşandı. En başta gunu söylemek isterim: Bu bir afet olarak ilan edilmeli ve tekneleri parçalanan, hasar gören tüm denizcilerin zararlar karşılanmalıdır. Bu fırtınanın bu boyutta bir hasara sebep olmasının tek sebebi teknelerin barınabileceği bir limanın olmasındandır. Bakın, hemen yanımızdaki Midilli’nin nüfusu 115 bin, orada tam 35 barınak var. Sadece Ayvalık’a bakan kıyı şeridinde 16 tane balıkçı barınağı mevcut. Edremit körfezinde nüfusa oranla sayısı 5’i geçmeyen başarsız projelerle hazırlanmış bir kaç liman. Evet Ayvalık’ta hiç zarar görmeyen tekneler de var peki nerede? zamanında bir şekilde Koç’a verilen marinada,bu marinanın Ayvalık halkına hiç bir faydası yoktur. Hizmetinden akaryakıtına marketinden dinlentisine kadar burada ekonomik bir ağ kurmuşlar Koç’un bu paraya çok mu ihtiyacı var? var ise ve Ayvalık’a da bir marina gerekiyorsa siyasilere bizden çok daha yakın olan bu arkadaşlar bu işi çok hızlı bir şekilde planlayabilirler. Ayvalık limanı bizimdir. Hakkımızdır. Ayvalıklı denizcilere geri verilmelidir. Bu da yetmez, buranın rüzgarlarını biz biliyoruz,deneyimli balıkçıların görüşleri alınarak en az bir yeni barınak daha yapılmalıdır. Güvenli bir yere ihtiyacımız var, sadece rüzgarlardan korunmak için değil, teknelerimizi çalan insan kaçakçılarından da korunmak için. Biz bu zorluklar yaşarken Cunda da dar kapasitesi ile balıkçı arkadaşlara hizmet veren barınağın büyük bir kısmı Sahil Güvenlik Komutanlığına tahsis edilmek isteniyor. Her seçim döneminde siyasiler geliyor, bize bir sürü vaatte bulunuyorlar. Barnak sözünü vermeyen yok ama hala ortada bir proje bile yok Vaatlerin hepsi palavra. Biz artık bu palavralara inanmıyoruz. Büyük şehir halkın hiç bir görüşünü almadan kent dokusuna hiç uymayan ucube bir köprü için milyonlarca liralık ihale açtı döşeme yolun suyumu çıkmıştı. Bu kaynak pekala halkın ihtiyaçlarına aktarılabilirdi. O yüzden bugünden tezi yok bir denizci birliği kuracağız ve bu birliği mücadelemizle yaşatacağız. Taleplerimizin takipçisi olacağız. Tekrar ediyorum, iki tane talebimiz var. Bir: Acilen teknelerimizi güvenle bağlayabileceğimiz bir liman istiyoruz. İki: Geçen haftaki afette tekneleri parçalanan, zarar gören bütün arkadaşlarımızın balıkçı, ticari ya da amatör ruhsatlı ayrımı yapılmaksızın bütün zararlan karşılanmalıdır. Bu taleplerimize sahip çıkmayan, samimi bir biçimde destek olmayan siyasiler bir daha gözümüze görünmesin. Deniz insanlan sabırlı, inatçı ve cesurdur. Biz bu taleplerimizde haklıyız, mücadele edeceğiz. mücadelede inat edeceğiz. İnanıyoruz, inat edenler kazanacak Yeter ki birlik olalım gerisi gelecek” dedi.

Eylemin ardından Ayvalık Kaymakamlığına dilekçe verildi. Dilekçe de, ‘ 21 Mayıs sabah Ayvalık büyük bir felaket yaşadı. 100’ün üzerinde irili ufakli tekne parçalandı.Ayvalık’ın denizcileri, deniz emekçileri buyuk kayıp verdi. Bu felakete yol açan sebep sadece sert esen kasırga değildir. Ayvalık’ta teknelerimizi koyacak güvenli bir barınağımız yok. Zamanında Ayvalıklı denizcilerin kullandığı liman özelleştirilerek lüks yatlar için marina haline getirildi. Ayvalık’ta 1.500’e yakın teknenin barínabileceği tek bir güvenli yer yok. On yıllardır her seçim döneminde barınak sözü veren siyasilerin bütün sözleri ne yazık ki yalan çıktı. Defalarca söz verilen barınak bir türlü inşa edilmedi. İşte 21 Mayıs sabahı yaşadığımız felaketin esas sebebi budur. Ekmeğini denizden çıkaran pek çok arkadaşımız ekmek teknesini kaybetmiştir. Denize sevdalı, kıt kanaat geçinirken artırdığı üç-beş kuruşla tekne almış, evine balığını o teknelerle götüren amatör denizciler belki de tek varlıklarını yitirmiştir. Biz Ayvalıklı denizciler artık bu gidişin son bulmasını istiyoruz. Her sene canımız yanıyor. Açık ve net iki talebimiz var.

1. Ayvalık’ta talebi karşılayabilecek bir barınak derhal planlanmalı, inşasına ise hemen başlanmalıdır. Bunun için denizi ve rüzgarları iyi bilen deneyimli balıkçıların mutlaka görüşü alınmalıdır. Barınak inşa edilene kadar marina olarak kullanılan mevcut liman Ayvalık’ın tekneleri için kullanılmalıdır.

2. Yaşadığımız son felaket bir afettir. Bu afette teknelerini kaybeden ve tekneleri hasar gören tüm denizcilerin, balıkçı, ticari, amatör ayırt edilmeden tüm zararları tazmin edilmelidir. Büyük holdinglere kaynak ayıran hükümetin, geçim kaynağını ve çoğu durumda tek varlığı olan teknesini kaybeden afetzede denizcilere kaynak ayırması zor olmasa gerektir. Bu taleplerimiz doğrultusunda gereğinin yapmasın saygılarımızla arz ederiz.’ denildi.