AYVALIK’IN ADINI TAŞIYAN ENDEMİK BİTKİ ‘AYVALIKENSİS’TEHLİKE ALTINDA

Nilgün KAYA

Dünyada sadece Ayvalık’ta yetiştiği keşfedilen ve önceki yıl kayıt altına alınan ‘Ayvalıkensis’ endemik bitkisi, dünyaya tanıtılmasının üzerinden daha 1 yıl geçmeden tehlike altına girdi.

Literatüre Ayvalıkensis olarak giren, yerel adıyla ‘Ayvalık çemeni’ olarak bilinen bitki, kentteki yayılım alanı olan Sarımsaklı sahilindeki çalışmalar nedeniyle zarar görme ve yok olma riski ile karşı karşıya. Ayvalık’ın adını taşıyan ve dünya için yeni bir tür olan bitkinin, sahilde yapımı devam eden karavan kampı çevresinde yer yer dökülen betonların altında kaldığı, kimi noktada ise büfe olarak kullanılacak malzemeler nedeniyle zarar gördüğü belirlendi.

Prof. Dr. Gülendam Tümen, Prof. Dr. Fatih Satıl ve Doç Dr. Selami Selvi tarafından bilimsel bir yayın için yapılan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Çiçekleri isimli çalışmada, dünya üzerinde sadece Ayvalık’ta yetiştiği belirlenerek Latince takson adı Trigonella coerulescens (M.Bieb.) Halácsy subsp. ayvalikensis Erdoğan Selvi& Tümen olarak kayıt altına alınan bitkinin bulunduğu bölgeye beton dökülmesinin bitkiye zarar vereceğini kaydeden uzmanlar, ‘dünya için yenir bir tür olan bitkinin bulunduğu alanda yapılacak çalışmaların uzmanların görüşleri alınarak yapılması’ gerektiğine dikkat çekti.

“KENDİ BİTKİMİZE SAHİP ÇIKALIM”

Kumul alanları, sahil kenarlarını ve deniz seviyesindeki toprakları seven, Mart ve Nisan aylarında çiçek açan Ayvalık Çemeninin içinde bulunduğu tehlikeyi yerinde inceleyen Ayvalık Kent Konseyi başkanı Halil Coşkun, bitkinin zarar gördüğünü belirtti. 

Coşkun, Sarımsaklı sahilindeyiz Ayvalık’ın cennet köşelerinden bir yer burası. Bir tarafımızda Tabiat parkı diğer tarafımızda Sarımsaklı plajını görmekteyiz. Bu bölgede yine Ayvalık’a has Ayvalık çemeni dediğimiz bir bitki var. Bu bölge güzel bir yer olmasına rağmen insan ve inşaat baskısı altındadır. Bu endemik bir türdür. Geçen sene Balıkesir Üniversitesi tarafından tespit edildi. Bu bölgenin korunması gerektiğini, yok olmaması için bir takım projeler gelişmesi gerektiğini söylediler, açıklamada bulundular. Bu konuda daha hassas davranmamız, bu sahillere, bu bitkiye sahip çıkmamız gerekiyor. İnsanlar plaja girerken veya bu bölgede inşaat ruhsatı alırken bunlara dikkat etmesi gerekiyor. Kendi bitkimize, Ayvalık’ımıza ve sahilimize sahip çıkalım” dedi.