KUM ZAMBAKLARI İÇİN BÜYÜK TEHLİKE

Fotoğraf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Nesli tükenme tehlikesi altında olan ve Ayvalık’ta sayısının azalmasıyla birlikte Cemkon Mahalle sakinlerinin kendi imkanlarıyla koruma altına aldığı kum zambakları, günübirlik kullanım amacıyla bölgeye gelen binlerce ziyaretçinin baskısı altında. Kumsala park edilen araçların tahrip ettiği kum zambaklarının yok olmaması için denetimin arttırılması şart.

2019 yılı Mayıs ayından bu yana ‘Kesin korunacak hassas alan’ ilan edilen Badavut mevki, kumsal alanındaki kum zambakları ile sadece Ayvalık’ın değil ülkenin de özel alanları arasında. Ancak geçtiğimiz yıllarda sayısı 20’nin üzerinde olan kum zambaklarının, 2019 yılında sadece 4 adet kalması endişe veriyor.

VATANDAŞLAR, KENDİ ÇABALARIYLA KORUMAYA ÇALIŞMIŞTI

Etkileyici görüntüsüyle bir görsel şölen oluşturan Kum zambaklarının önceki yıllarda 24 olan sayısının bu yıl 4’e kadar düştüğünü gözlemleyen Cemkon Sitesi sakinleri, eski yöneticileri Özcan Çıvgın yönetiminde kum zambaklarını koruma altına almıştı.

Kendi imkanlarıyla zambakların koparılmaması için önlem alan vatandaşlar, çevresini taş ve sopalarla çevirdikleri zambakları korumak için bir de uyarı yazısı yazmıştı.

Dünya genelinde neslinin tükenmekte olduğunun belirlenen ve koparmanın cezası 48 bin olan Kum zambağı ile ilgili vatandaşların koruma çabasının ardından Burhaniye Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliği ve Ayvalık Belediyesi tarafından hazırlanan iki adet uyarı levhası bölgeye konulmuştu.

Fotoğrafta, sol tarafta kalan kum zambaklarından biri bulunurken kum zambaklarının bulunduğu kumsalın içine giren araçlar yer alıyor. Fotoğraf: Levent Kahraman

DENETİM ŞART

Ayvalık’ta yaşayan Levent Kahraman’ın önceki gün Badavut’ta çektiği fotoğraf, kum zambaklarının belli bir denetim ve kontrol uygulanmadığı için özellikle hafta sonları gelen binlerce ziyaretçinin araçlarını kumul alanda bilinçsizce park etmesi nedeniyle tehlike altında olduğunu ortaya koyuyor.

Bölge ile ilgili gözlemini Gazete Ayvalık ile paylaşan Levent Kahraman, “Yoğun geçen yaz dönemi boyunca kumsala gelen tatilciler uyarı levhalarını dikkate almadan arazi araçları ile kum zambaklarının yaşam alanlarına girerek kamp yapmakta ve araçları ile kumda çevreyi tahrip edici şekilde gezmekteler. İlgili vatandaşların uyarıları karşısında da duyarsız kalarak tehditvari cevaplar vermeye devam eden kural tanımaz kişilere karşı çare bulamayan vatandaşlar, kendi imkanları ile kum zambaklarının etrafını ahşap sopa ve direkler ile korumaya çalışmaktalar. Durumun ilgili yetkililere (Ayvalık Belediyesi zabıta birimi ve jandarma) iletilmesi sonucunda ise genellikle sonuç alamadığını belirten vatandaşlar yetkililerin “Biz uyarıyoruz ama sözümüzü dinlemiyorlar” şeklinde cevap aldıklarını ifade ediyorlar. Vatandaşlar, ilgililerden Kum zambaklarının yaşam alanına arazi araçlarının girişini engelleyecek gerekli tedbirlerin biran önce alınmasını talep etmekteler.” dedi.