KİRLETENE, 58 BİN LİRADAN BAŞLAYAN CEZA

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın Sarımsaklı bölgesindeki Nikita deresinde yaşanan ve dere aracılığıyla denize yayılan kirlilik Ayvalık’ta tepkilere neden oldu. Kirliliğe neden olan fabrika veya fabrikaları 58 bin liradan başlayan idari para cezası bekliyor.

Nikita deresi ve Sarımsaklı Plajında yaşanan kirlilik üzerine harekete geçen Kaymakam Gökhan Görgülüaslan, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı’ya durumu bildirdi. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne inceleme talebinde bulunan Kaymakam Görgülüaslan, inceleme sonucunu kamuoyu ile paylaştı.

Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan yaptığı açıklamada,  “Haberden sonra konuyu Balıkesir Valimiz Ersin Yazıcı’ya bildirdik. Sayın Valimiz sağ olsun Çevre Şehircilik müdürlüğünü talimatlandırdı. Ekiplerimiz bu konuyla ilgili olarak birkaç defa ilçemize denetleme gözetleme adına bir çalışma için gelmişlerdi. Ocak ayında 17 ve 23’ünde. İkinci ayın başında geldiler. Alanın tamamını gezdiler. Dere yatağı üzerinde 15-16 kuruluş var ama somut olarak hangisinden kaynaklandığına dair bir tespit yok. Arkadaşlarımızın bize söylemiş olduğu daha öncelerden kalma bir dip sedmentinin olduğu ve son yağışlarla bunun tekrar canlanmış olabileceği ve biliyorsunuz çevrede zeytin fabrikalarımız var. Zeytin yıkarken çamurlu suyun dere yatağına karışmış olabileceği bir de prinanın işlenmek üzere sahada beklerken yağışlarla sızıntı olabileceği değerlendiriliyor. Fabrikalarla ilgili bilgilendirme ve ikaz yazıları yazıldığını biliyorum. Bununla ilgili çalışmalar daha büyük bir sıklıkla devam edecek” dedi.

Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, konu basına ilk yansıdığında fabrikalara uyarı yazısı yazıldığı, ‘Kirlilik kaynağı oluşturacak herhangi bir atık suyun dereye verilmemesi, verildiğinin tespiti halinde para cezası uygulanacağı’ belirtildiği öğrenildi. Söz konusu idari para cezasının 58 bin liradan başladığı belirtildi.