ZEHİRLİ BALON BALIĞI SÜS EŞYASI OLDU

Nilgün KAYA

içinde yer alan iki toplu başı zehrin bile insanı öldürmeye yeterli olduğu Zehirli Balon Balığının kurutulmuşları, evlerde süs eşyası olarak kullanılıyor. Zehirli balon balığından süs eşyaları, Balıkesir’in Ayvalık’ın Cunda Adası’nda 20 ila 300 lira arasında satışa sunuluyor.

Son günlerde gündeme gelen ve zehirli olmasıyla bilinen balon balığı, rengarenk bocuklarla birleştirilerek ilgi çekici süs eşyalarına dönüştürülüyor. Hint Okyanusu kökenli olan ancak küresel ısınma ve iklim değişiklikleri nedeniyle ülkemizin kıyılarında görülmeye başlanan balın balığının Uzak Doğu’dan ithal edilen kurutulmuşları evlerin yanı sıra dikiz aynası aksesuarı olarak araçları da süslüyor.

Yıllarca balıkçılık yaptıktan sonra Ayvalık’ın Cunda Adası’nda hediyelik eşya dükkanı açan Cemal Çakmak, ithal olarak getirdiği zehirli balon balıklarından süs eşyalarının İstanbul’dan Kayseri’ye kadar farklı illerden alıcısı olduğunu belirtti. Ilk kez görenlerin el yapımı sandığını ve balık olduğunu anlattıkları zaman ilgiyle incelediklerini söyleyen Cemal Çakmak, “Cunda adasının yerlilerinden birisiyim. Babalarımız göçmen olarak geldi. O zamandan beri Cunda Adası’nda yaşıyoruz. Bu işi 40 yıldan beri aile olarak yapıyoruz. Eşim ve oğlumla. Hediyelik olarak Cunda Adası’ndaki ilk dükkan biziz. Biz bu eşyaların hepsini Filipinlerden ithal ediyoruz. Uzak Doğu’dan ithal ediyoruz. Sadece lambaları ben yapıyorum. Kirpi balığı kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılıyor. İç malzemelerini alınıyor. İçini soyuyor, dışını böyle şişirip içine pamuk koyuyorlar. Üstten dikiyorlar.” dedi.

Oğlu İbrahim Çakmak, “Hediyelik eşya işiyle uğraşıyoruz. Babamdan görerek başladık bu işe. Balon balığı zehirli bir tür. İki tür oluyor. Bu ikinci türü. Japonya’da bunun ustaları var. Bu işi öğrenmek için 40 yıl ustalaşmaları gerekiyor. Balon balığı orada çok meşhur. Suşi yapıyorlar. Sakatatları özel bıçaklarla kesiliyor. Bizim ülkemizde de görüldü. İstanbul taraflarında çok var, balıkçılar çok şikayet ediyor. Hatta bir çalışma başlatılmış. Öldürüp kuyruğunu getirenlere para veriliyor. İnsanlar bilmiyorlar, kedi balığı sanıyorlar ama ilginç geliyor. Bizim genelde burada Ayvalık Cunda Adası’nda yazın çok hareket oluyor. Pandemi nedeniyle açmıyoru. İnşallah pandemi süreci iyi geçerse insanları bekliyoruz.” dedi.