OKUMA VE YAZMA TUTKUSUNU AYVALIK’TA YAŞAYANLARLA PAYLAŞTI

Nilgün KAYA

Annesi adına ‘Köy Kütüphaneleri zinciri’ kuran, Yazar-Gazeteci Recai Şeyhoğlu,‘Dereden Tepeden’ isimli 32. kitabını Ayvalık’ta düzenlenen imza gününde tanıttı.

Ülke genelinde kütüphaneler kuran Şeyhoğlu, Ayvalık’ın sembol mekanı Şeytan’ın Kahvesi’nde düzenlenen imza gününde, kitaplarına ve yazın hayatına ilişkin bir sunum yaptı.

Neden yazdığı, çok sayıda gazetede köşe yazmaya devam ederken 32. kitabı nasıl tamamladığını anlatan Şeyhoğlu, “Yazmayı tutku derecesinde seviyorum ve yazının olmadığı bir hayat düşünemiyorum” dedi.

KİTAPSIZ YAŞAMAK, KÖR, SAĞIR VE DİLSİZ YAŞAMAK GİBİDİR”

Yazdığı yazılar ile İzmir’ in en çok ceza alan öğretmeni olduğunu belirten Recai Şeyhoğlu, Picasso’ nun ‘ kendisiyle, başkasıyla derdi olanlar yazıyor’ sözüne de atıfta bulunarak, “Sümer atasözü ‘ Biliyorsan neden anlatmıyorsun’ der. Dante’ de, ‘ Doğru bildiğin konuda ne olursa olsun yürü’ demiş. Yazar birşeyleri kurcalar, onların öğrenilmesini ister. Böyle düşündüğüm için yazma ve anlatma gereği duydum. Konuşamadıklarımı yazarak paylaşıyorum. İzin almadan yazdığım yazıların birinde eğitim sistemini eleştirdim. Sonuca İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Savcılığa davet edildik. Eleştirirseniz, daha çok ceza alıyorsunuz. İzmir ‘ in en çok ceza alan öğretmeni olmak bana gurur veriyor. Gazetelerde yazmam çizmem hiç bitmedi. Yazı hayatımdan hiç çıkmadı. Peki, yazıyorsun da ne oluyor? Düşüncelerimi paylaşıyorum. Düşüncelerim nedeniyle övgüler alıyorum, cezalar alıyorum. Cezalar biraz fazla oluyor. Çeşitli gazetelerde yazmayı sürdürüyorum. Yazmak ve düşüncelerin kişi dışında paylaşılmasını kutsal buluyorum. İşin sırrı ise sürekli okuyor olmak. Akşamları benim okuma ve yazma zamanım. Siz de kendinizi beslerseniz yazılarınız çoğalır. Beş gazetede yazıyor olmanın büyüsü bu. “ dedi.

‘Kitapsız yaşamak, kör, sağır ve dilsiz yaşamak gibidir’ mesajını veren Şeyhoğlu, ‘Dereden tepeden’, ‘ Tepeköy’ de tepetakla Çigli’ de hüsran’, ‘Tablo ve ressam’ adlı kitaplarını da okurları için imzaladı.