MUHTARLAR GÜNÜ AYVALIK’TA KUTLANDI

Nilgün KAYA

Muhtarlar günü Ayvalık’ta törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende, muhtarlık müessesesinin kültürümüzün ve toplumsal hayatımızın en önemli yapı taşlarından biri olduğunu belirten Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Ayvalık Belediyesi olarak, ilçemizde bütün kurum ve kuruluşlarla olduğu gibi, tüm mahalle muhtarlarımızla birlikte, tam bir dayanışma ve uyum içinde çalışıyoruz. Buna önem veriyoruz. Onlara imkânlarımız ölçüsünde destek veriyoruz. Vermeye devam edeceğiz” dedi.

Muhtarlar günü nedeniyle Ayvalık’ta, 19 Ekim Cuma günü tören düzenlendi. Cumhuriyet Meydanı’nda saat 11.00’de Atatürk anıtına çelenk sunumu ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal marşının okunması ile devam etti.

Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Belediye Başkan Yardımcısı Gökay Bacan, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Özay Dörttepe, İlçe Emniyet Müdürü Turgut Coşkun,  kurum amirleri, Demokratik kitle örgütü, meslek odaları ve siyasi parti temsilcileri, gaziler, belediye meclis üyeleri, Ayvalık Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve 150 Evler Mahalle Muhtarı Yener Koşvar, mahalle ve köy muhtarlarının katıldığı tören, AYFOLK halk oyunları ekibinin Üsküp yöresine ait gösterisi ile sona erdi.

“AYVALIK BELEDİYESİ OLARAK TÜM MAHALLE MUHTARLARIMIZLA DAYANIŞMA VE UYUM İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Muhtarlık müessesesinin, yerel demokrasinin en eski örneğini temsil ettiğini belirten Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Aynı zamanda yerel demokrasinin en eski örneğini temsil eder. Ülkemizde ilk seçimler Sultan 2. Mahmut’un fermanıyla yapıldı. Bu mahalli bir seçimdi ve ilk kez muhtarlar seçildi. Yani muhtarlık müessesi neredeyse 200 yıllık bir geçmişe sahip.  Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk de, milletiyle el ele vererek Türkiye Cumhuriyeti’ni kurduktan ve devrimlerini gerçekleştirdikten sonra, günümüze gelinceye kadar demokrasiye yönelik çok önemli adımlar atılmasını sağladı. Vatandaşlarımızın oylarıyla seçilen muhtarlar, Cumhuriyet tarihimiz boyunca köy ve mahallelerimizin en önemli temsilcileri oldular ve halkımızla devlet kurumları arasında köprü oldular. Olmaya da devam ediyorlar.Direk halkla temas eden ve halkın kendisine en yakın gördüğü kişi muhtardır. Ülkemizde yapılan birçok hizmetin şehrimize, mahallemize, sokağımıza kadar indirdiğimiz zaman muhakkak ki bu hizmette muhtarlarımızın da imzası vardı. Köylerimizde de öyledir. Mahallelerimizde de öyledir. Muhtarlar siyasetçilere kalkan olurlar. Ayvalık’taki mahalle muhtarlarımız seçildikleri günden beri mahalle ve köylerinin sıkıntılarını en iyi şekilde her birime anlattıklarına inanıyorum. Biz Ayvalık Belediyesi olarak muhtarlarımızın şartlarını da sıkıntılarını da biliyoruz.  Mümkün olduğu kadar sıkıntıları çözüyoruz. Bugüne kadar dört mahalle muhtarımızın hizmet ofisini yeniledik. Çünkü halka daha iyi ve hızlı hizmeti daha iyi şartlarda verebilmek için öncelikle büyük mahallelerimizden başladık. 34 muhtarımızın ofislerini yenilmeye gayret edeceğiz. Biz elimizden geldiği kadarıyla yapabildiklerimizi yapabildik ama en azından onlarla el ele olmaktan uzak kalmadık. Her zaman yanlarında olmayı bildik. Ayvalık Belediyesi olarak, ilçemizde bütün kurum ve kuruluşlarla olduğu gibi, tüm mahalle muhtarlarımızla birlikte, tam bir dayanışma ve uyum içinde çalışıyoruz. Buna önem veriyoruz. Onlara imkânlarımız ölçüsünde destek veriyoruz. Vermeye devam edeceğiz.  Muhtarlarımızın bu güzel gününü kutluyor, başarılarının devam etmesini diliyorum” dedi.

“ALTINOVA VE KÜÇÜKKÖY’DE MAHALLE SAYISINI ARTTIRACAK BİR ÇALIŞMA YAPIYORUZ”

Altınova ve Küçükköy Mahallelerinde mahalle sayısını arttırmak için bir çalışma içinde olduklarını açıklayan Başkan Gençer, “Altınova ve Sarımsaklıda yeni birer mahalle oluşturmak, eskisi gibi mahalle sayımızı arttırmak istiyoruz. Çünkü sizde kabul edersiniz ki; bu kadar büyük, ilçe olacak yerlerde tek muhtarın işinin çok zor olacağını düşünüyoruz. Sarımsaklı, Altınova ve Küçükköy’ümüz başlı başına bir şehir” dedi.

“MUHTARLIK KURUMU, TOPLUMSAL HAYATIMIZIN EN ÖNEMLİ YAPI TAŞLARINDAN BİRİ”

Muhtarlık kurumunun, Türk kamu yönetiminin ve toplumsal hayatımızın en önemli yapı taşlarından biri olduğunu belirten Ayvalık Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Yener Koşvar, “Vatandaşımızın her sorununu, her derdini çözmek için gece gündüz çalışan muhtarlarımız, devletimizin en ücra köşesine ulaşan eli ve kulağıdır. Muhtarlık yerel demokrasinin en eski örneğini temsil etmektedir. Muhtarlarımız bulundukları mahallelerde devletimizi temsil etmekte ve halkımız ile devlet kurumları arasında köprü vazifesi görmektedir. Vatandaşımızın devlete ihtiyaç duyduğunda çalacağı ilk kapı muhtarlıklardır. Muhtarlar, halkın içinden gelen ve halkın seçtiği demokrasinin adeta çekirdek yöneticileridir. Bu nedenle muhtarlarımızın yönetime olan katılımlarının artması halkımızın isteklerinin gerçekleşmesine daha fazla katkı sağlayacaktır. Muhtarlık kurumu, devlet kurumları arasında sayılamayacak kadar çok görevi tanımlanmış, bu durum kanunla belirtilmiş olmasına rağmen hiçbir gelir, yetki ve yaptırım gücü olmayan bir kurumdur ” dedi.

“BAŞKANIM YÜREĞİNİZE SAĞLIK”

Muhtarların yaşanan her sorunun sebepleri ve sonuçlarını yaşayarak bizzat gören, seçilmiş kamu görevlileri olduğunu söyleyen Muhtar Koşvar, siyasilere seslenerek “Biz muhtarlar siyasetçi değiliz. Mahallelerimizde, köylerimizde her siyasi görüşe sahip ve her siyasi partiye mensup vatandaşlarımızın verdikleri oylarla seçiliriz. Zaman zaman siyasi parti başkanları ve yöneticileri ile görüşmeler yaparız. Bizleri ziyarete gelirler. Lütfen bizlere A parti B Parti, C Parti ile görüşüyor diyerek gönül koymayınız” dedi.  Başkan Gençer’e gerek verdiği destek gerekse muhtarlık hizmet ofisleri için teşekkür eden Muhtar Koşvar, Başkan Gençer’e teşekkür plaketi verirken “Başkanım yüreğinize sağlık” dedi.

Meydandaki törenin ardından Ayvalık Belediyesi’nin, 150 Evler, Ali Çetinkaya, Hamdibey ve Sahilkent mahallelerinde yaptırdığı muhtarlık hizmet ofislerinin açılışı yapıldı.