AYVALIK’IN ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARI HALK TOPLANTISINDA GÜNDEME GELDİ

Nilgün KAYA

Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan yönetiminde yapılan Muhtarlar ve Halk toplantısında, çözüm bekleyen sorunlarının yanı sıra kentin olası bir depreme hazırlıklı olup olmadığı konusu da gündeme geldi. Kentteki binaların ve deprem için belirlenen noktaların durumunu soran vatandaşlar, deprem çalıştayı düzenlenmesini teklif etti.

Fotoğraf: Ayvalık Kaymakamlığı

Yılın ilk Halk Toplantısı, Ayvalık Halk Eğitim Merkez Müdürlüğü’nde 31 Ocak Cuma günü, Kaymakam Gökhan Görgülüarslan başkanlığında gerçekleştirildi. Yerel yönetim, güvenlik ve kamu kurum amirleri, siyasi parti ve STK Temsilcileri, muhtarlar ile vatandaşların katılımıyla, güvenlik, muhtarlar ve halk toplantıları arka arkaya düzenlendi.

İlçenin asayiş durumu hakkında bilgi verilmesiyle başlayan toplantıda, Ayvalık Emniyet Müdürlüğü’nden komiser Savaş Sağtaş, yıl boyunca 4 bin düzensiz göçmen yakalanarak haklarında işlem yapıldığını açıkladı. Kaymakam Görgülüarslan ise Ayvalık’ta %80’i hakaret, darp ve tehdit olduğu belirlenen 3 bin 800 olay yaşandığını belirtti.

“ESKİ ÇEŞMELER AKMIYOR, METRUK EVLER İÇİN TEDBİR ALINMALI”

Muhtarlar toplantısında; Fethiye Mahallesi’nde eski çeşmenin akmadığı bazı sokaklara parke taşı döşenmesi gerektiği, Murateli kırsal mahallesinde anayol üzerindeki çeşmelerin ise boşa aktığı, Murateli mahallesinin kamera ihtiyacı Fethiye Mahallesi’nde metruk evlerde tedbir alınması konuşulan 8 madde arasında yer aldı.

‘KARAAYIT’TA MADEN GÜRÜLTÜSÜ, NİKİTA DERESİNDE ÇEVRE KİRLİLİĞİ’

Toplantıda ayrıca, Karaayıt Kırsal Mahallesi’nde maden ocağının gürültüsünden rahatsızlık duyduğu belirtildi. Muhtarlar toplantısında gündeme gelen bir diğer konu, çevre kirliliğine sebep olan ve yıllardır kirletilmesinin önüne geçilemeyen Nikita Deresi oldu. Vatandaşlar, her iki sorunun bir an önce çözümlenmesi için yetkililerin harekete geçmesini istedi.

“PRİNA KOKUSU SON BULSUN, KARAKOÇ BARAJI YAPILMASIN, EKMEK GRAMAJLARI DENETLENSİN”

Armutçuk’ta bulunan Pazar yerinin spor alanları ve açık oto pazarı olarak kullanım talebinin gündeme getirildiği Halk Toplantısında, ilçenin Edremit girişinde yolun bozuk olduğu, Fabrikalarda zeytin karasuyu sorununun çözüm beklediği, Prina kokusunun halen devam ettiği ve ilçede nefes almakta zorluk çekildiği, ekmek gramajlarının 190 grama düşürülmesi, ekmeğe yapılan gizli zammın ardından gramaj denetiminin yapılıp yapılmadığı, zeytinliklerde hayvan otlatılması nedeniyle bu yıl 30-35 ton civarında verim kaybı yaşandığı belirtildi.

“AYVALIK’TA Kİ BİNALAR DEPREME HAZIRLIK KAPSAMINDA KONTROL EDİLİYOR MU?”

Halk toplantısında gündeme getirilen en önemli sorun ise arka arkaya yaşanan depremlerin ardından ‘Ayvalık’ın olası bir depreme hazır olup olmadığı’ sorusu oldu. Depreme hazırlık konusunda kentte hangi çalışmaların yürütüldüğünü soran vatandaşlar, deprem toplanma noktaları olarak belirlenen yerlerde su elektrik ve alt yapı sorunlarının çözümlenip çözümlenmediğini, kentteki binaların durumunu, binaların denetlenip denetlenmediğini sordu. Hazırlık konusunda bilgi isteyen vatandaşların bir diğer talebi ise Deprem çalıştayı yapılması oldu.