KÜTÜPHANELER KENTİ AYVALIK’TA, 58. KÜTÜPHANE HAFTASI TÖRENLE BAŞLADI

Nilgün KAYA

58. Kütüphane Haftası Ayvalık’ta, İlçe Halk Kütüphanesinde düzenlenen törenle başladı. 29 Mart- 3 Nisan tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle kutlanacak haftanın teması ‘Kütüphanede Hayat Var’

Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan töreni Edebiyat Öğretmeni Rasim Kayaş sundu.

Ayvalık Belediyesi 19 Mayıs Cihan Şişman Gençlik Merkezi Çağdaş Türkel Minibaş Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi kurucu üyesi, emekli Öğretmen Nuray Özer, günün anlam ve önemine dair konuşmasında, kütüphanelerin bilgi ve kültür yuvası olduğuna işaret etti.

Özer, ” Okuduğumuz her kitap bizim ufkumuzu açar. Sözcük dağarcığımızı zenginleştirir. Çocuklarınız da sözcük dağarcıkları sayesinde sözlü ve yazılı yoklamalarda başarılı olurlar. Evlatlarımızın çok kitap okumalarını isteyen anne ve babalar onlara örnek olmalıdır. Evde büyüklerinin kitap okuduğunu gören öğrenciler de okumaya özeneceklerdir. Ben bir öğretmen olarak velilere şunu öneririm. Ödevlerini yapan öğrencimizin daha sonra elinde öykü, roman kitabı gördükleri zaman, ‘ Bırak onu dersine çalış’ cümlesini söylemesinler.” Dedi.

Ayvalık Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel Şahin, “Öncelikle bu günün ve bu programın hazırlanmasını görüşleriyle zenginleştiren ve destekleyen Sayın Kaymakamımız Hasan Yaman’a, programımızın etkin ve etkili olarak kutlanabilmesi için desteklerini esirgemeyen Belediye Başkanımız Sayın Mesut Ergin’e ve mesai arkadaşlarına, hafta etkinliklerimizin hayata geçirilme aşamasında verdikleri destek ve gösterdikleri özen için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve bağlı okullara, ancak bu gün ayrıca özel olarak Sebahat Cihan Şişman Güzel Sanatlar Lisesi İdareci, öğretmen ve öğrencilerine, Hafta etkinliklerimizin giderlerinin neredeyse tamamını karşılayan Ayvalık Belediyesi Çağdaş Yaşam Türkel Minibaş Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi kurucu üyesi Sayın Ahmet Kerim Erhan Bey’e, ASKEV Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ergun Melin’e, Mesai arkadaşlarıma, bugün burada emeği geçen herkese ve siz değerli konuklarımıza teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Desteklerinizle, varlığınızla daha güçlüyüz ve daha iyi hissediyoruz.” Diyerek başladığı açılış konuşmasında, Ayvalık ‘ın kütüphaneler kenti olduğu vurgusunu yaptı.

“KÜTÜPHANELERİMİZ İYİ Kİ VARLAR”

Şahin, ” Bu yıl Ayvalık’ta bir ilkle kutlamak istedik Kütüphane Haftamızı. Slayt Sunumumuzda da gördüğünüz gibi Ayvalık bir çok konuda olduğu gibi sahip olduğu birbirinden güzel ve değerli Kütüphaneleriyle de çok şanslı bir kent. Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi olarak her yıl düzenli olarak kutladığımız “Kütüphane Haftası” etkinliklerimizi bu yıl Ayvalık Belediyesi Çağdaş Yaşam Türkel Minibaş Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi kurucuları ve çalışanlarıyla bir araya gelerek birlikte kutlamaya karar verdik. İyi ki bu kararı vermişiz. Birlikte çok güzel bir çalışma yürüttüğümüzü düşünüyorum. Bu süreçte hazırladığımız “Kütüphaneler Kenti Ayvalık” Slayt sunumumuzun hazırlanmasına tereddütsüz destek veren “Ayvalık Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler” biriminin desteği bizleri kendimize çok iyi hissettirdi. Buradan kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum. Ortaklaşa hazırladığımız bu programın, çalışmaları oldukça keyifli, heyecan verici, zaman zaman yorucuydu ama sonuç olarak her iki kütüphane içinde tatmin edici oldu. Umarım bundan sonraki yıllar da diğer kütüphanelerimizin de katılacağı şölen havasında kutlayacağımız geniş katılımlı etkinlikler düzenleyerek kentimizde, Okuma Kültürümüzün kazanılması, kütüphanelerin halkımızın vazgeçilmez yaşam alanlarından, kültür merkezlerinden olmaları konusunda üzerimize düşen görevlerimizi yerine daha iyi bir şekilde getirebiliriz. Bu yıl 58. kez kutlanacak olan “Kütüphane Haftasının” teması “KÜTÜPHANEDE HAYAT VAR” olarak belirlenmiştir. Kütüphaneler kederiyle, yalnızlığıyla, içinde taşıdıkları evren dolusu bilgiyle, bu günün modern insanı için halen bir kaçış, bir soluklanma alanıdır. Kütüphaneleri halkın yaşam alanlarının ön sıralarına oturtmak zorundayız. Alışveriş merkezlerinde, kahvehanelerde, sosyal medya hesaplarımızda geçirilen bir dolu boş saatin, halkın üniversiteleri olarak kabul edilen, ruhun iyileşme yeri olan kütüphanelerde geçirilmesi gerektiği kanaatindeyim.

Halk kütüphaneleri seçilmiş eserlerin bulunduğu Bilgi Kurumlarıdır. Ve herkesin, toplumun tüm kesimlerinin her rengiyle faydalanması için vardır.E ğer istediğimiz birbirimizi ve başkalarını anlamak ise, Halk Kütüphaneleri bunu sağlayacak en önemli kurumlardan biridir. Gençlerimiz için dileğimiz, kendisini ifade edebilen, yaşamın değişik boyutlarının farkına varabilen bir gençlik ise burası bunun için var. Çocuklarımız gelsin kütüphaneye, o rengarenk uçsuz bucaksız dünyayı keşfedip yaşasınlar.

Kadınlarımız ve erkeklerimiz burada geçirdikleri kendilerine ait zamanın keyfine vararak, çevirdikleri sayfalardan ve okudukları kitaplardan ilham alarak, çocuklarına ve çevrelerine anlattıkları hikayelere sevinsinler, sevindirsinler. Ev Hanımları ben kütüphanede ne yapayım demesinler. Burası merak ettiğiniz ve edebileceğiniz bir sürü konuda size cevap verecek binlerce kaynak sunuyor .Gelsin Vatandaşlar, dolaşsınlar rafların arasında. Küçük bir Dünya turu yapmış olacaklar hiç fark etmeden geçiverecek zaman. Her kitap farklı bir alem.Yaşamlarımızı paylaşacak yerler olmalı, pazarlar, lokantalar, kahvehaneler, spor alanları, parklar ve tabii kütüphaneler Kütüphane gibisi var mı?

Sadece Ayvalık olarak değil, tüm Türkiye’de Kütüphanelerin toplumun yaşantısında daha fazla yeri olmalı. Bunun daha Ötesi, daha anlatılacak tarafı YOK. Bunu Yapmak zorundayız. İstersek bunu hep beraber başarabiliriz.Güzel bir manzarası vardır Kütüphanemizin. Cunda’yı, Midilli’yi, Kaz Dağlarını, Ayvalığın Dantel gibi bezenmiş kıyı dokusunu görür. Doğanın bu güzellikleriyle, kütüphanemizin varlığı sanki bir filmin platosu ve oyuncusu gibidirler. Ayvalıklılar buraya çocuğuyla, genciyle, yaşlısıyla, öğrenme meraklarını dindirmek, yaşamın güzel sayfalarını karıştırmak, sergilerde ve düzenlenen etkinliklerde yaşamları deneyimlemek için gelirler. Keşke daha fazla gelseler ve keşke bu dünyayı daha fazla tanıyabilseler. Taktir edersiniz ki bir kentin yaşamında kütüphaneler kentin kültür merkezleridirler. Nasıl ki sokaklarımız, konutlarımız, iş yerlerimiz, çarşımız, pazarımız bir vücudun organları gibi vazgeçilmez parçaları ise kentlerimizin, kütüphanelerimiz de bütün bu parçaların ruhudur aslında ve bir kent, kent olacaksa o ruhu hisseder. Bazıları için yakın bir dost, bazıları için uzak bir akraba gibi görülen bu Kütüphaneler herkese dost ve herkese akrabadırlar aslında.

Ayvalık bu konuda şanslıdır, çünkü içerik ve nitelik açısından birbirinden farklı beş harika Kütüphaneye sahiptir. Bilgi ile yaşayan, kütüphanelerle dolu bir ülke dileğiyle hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.Geldiğiniz ve bizleri onurlandırdığınız için bir kez daha teşekkür ediyorum.” Dedi.

Kütüphaneler kenti Ayvalık sunumunun ardından Sebahat Cihan Şişman Güzel Sanatlar Lisesi õğretmen ve öğrencileri müzik dinletisi sundu.

Beğeniyle dinlenen dinletinin ardından bir yıl içinde kütüphanelerden en çok kitap alan okuyuculara ödülleri verildi.

Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi çocuk üyeleri arasında yıl içinde en çok kitap okuyan çocuklar olan;

1. Sevginur Doğan (15 Eylül Ortaokulu)

2. Asel Bilge Kulçak (Atatürk İlk okulu)

3. Muhammed Recep Kayar’a( Kıvanç Sarlıcalı İlkokulu) ödülü Belediye Başkan vekili Serdar Güç tarafından verildi.

Ayvalık Belediyesi 19 Mayıs Cihan Şişman Gençlik Merkezi Çağdaş Türkel Minibaş Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi çocuk üyeleri arasında en çok kitap okuyan çocuklar olan;

1. Elif Yılmazdemir

2.Kerem Hacıoğlu

3. Arda Yetişen’ e ödülleri ilçe Emniyet Müdür vekili Hüseyin Gökhan tarafından verildi.

Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi genç üyeleri arasında en çok kitap okuyan gençler olan;

1.Fatih Burak Oğuz ( Ayvalık Anadolu lisesi)

2.Mehmet Halil Şen ( Ayvalık Anadolu Lisesi)

3. Songül Eser ‘e ( Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi) ödülü Türkiye Gazi ve şehit aileleri Derneği Başkanı Mehmet Kıranoğlu tarafından verildi.

Ayvalık Belediyesi 19 Mayıs Cihan Şişman Gençlik Merkezi Çağdaş Türkel Minibaş Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi genc üyeleri arasında en çok kitap okuyan gençler olan;

1. Damla Seyhan

2. Sevgi Doğan

3. İrfan Şen’ e ödülü Nuray Özer tarafından verildi.

Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi üyeleri arasında yıl içinde en çok kitap okuyan yetişkin okuyucularından olan;

1. Erdoğan Yurdabak

2. Ruveyde Diker

3. Nilgün Kaya’ya ödülü İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel Şahin tarafından verildi. Tören ikram ile son buldu.

Hafta nedeniyle Yıldırım Alp ve öğrencilerinin Ebru çalışmaları da sergilendi