FEYZA HEPÇİLİNGİRLER BİBLİYOGRAFİK SERGİSİ DEVAM EDİYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi’nin ‘Ayvalık Yazarlar Dermesi Oluşturma Programı’ kapsamında gerçekleştirilen  ‘Feyza Hepçilingirler Günleri’ kapsamında açılan Feyza Hepçilingirler Bibliyografik Sergisi devam ediyor.

Dilbilimci ve Yazar Feyza Hepçilingirler’i ele alan 3 günlük sempozyum sırasında açılan Bibliyografik sergide, yazarın yazın hayatının ilk ürünlerinden en yeni çalışmalarına kadar tüm eserleri hakkında detaylı bilgi yer alıyor. Sempozyumu Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi yönetiminde düzenleyen komite üyelerinden Kaan Köksal, Taylan Köken ve Adnan Saracoğlu tarafından hazırlanan ve TMMOB Ayvalık Temsilciliği ile Ayvalık Belediyesi desteğinde düzenlenen sergi, Pazar ve Pazartesi günleri hariç diğer günler 09.00-17.00 saatleri arasında gezilebilir. Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi Sergi Salonu’nda yer alan ‘Feyza Hepçilingirler Bibliyografik Sergisi’nde, Hepçilingirler’in 1960 yılında Ayvalık Gazetesine yazdığı ilk yazısı, yazın hayatındaki ilk eserlerinden bugüne kadar olan tüm çalışmaları kronolojik sırayla yer alıyor. 80 panodan oluşan sergide, yazar hakkında eserleriyle ilişkilendirilmiş bilgiler, kitap kapakları  ve kitapları hakkında tanıtıcı bilgiler de  veriliyor.

“AYVALIK KENT BELLEĞİNDE YER ALMALI”

Taylan Köken ve Adnan Saracoğlu ile birlikte Nisan ayında yapılan Ahmet Yorulmaz Günleri’nin hemen ardından Feyza Hepçilingirler Bibliyografik sergisi için çalışmaya başladıklarını belirten Kaan Köksal, yazarlar üzerine yapılan bu çalışmaların süreli bir sergide kalmamasını, Ayvalık’ın kültür hayatını oluşturan bu çalışmaların kent belleği içinde yer almasını arzu ettiklerini ifade etti.

“GEZİLMEYE DEĞER BİR SERGİ HAZIRLANDI”

Bulundukları bölgenin kültürel, sosyal, tarihi ve ekonomik yapısı ile ilgili yerel derme oluşturma ve hizmete sunma’ sorumluluğunu yerine getirmek üzere mesai arkadaşları ve kütüphane gönüllüleriyle çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Aygül Öncel Şahin, “Kütüphanemiz okurlarının desteği ile hazırlanan “Ayvalık Konulu Belgeler Bibliyografyası” çalışmasının ardından, kütüphanemiz okurları arasından gönüllü bir komite oluşturduk. Bu komite ile 2019 yılı boyunca sürdürülecek; paneller, sunumlar ve sergilerle güçlendirilmiş, “Yerel Derme Oluşturma” hedefli bir dizi etkinlik planladık. Bu bağlamda  ‘Ayvalıklı Yazarlar Dermesi Oluşturma Programı’nın ilk etkinliğini, 2019 Nisan ayının ilk haftasında, vefatının 5. yılında Ayvalık’ın simge isimlerinden olan Ahmet Yorulmaz’ı üç gün süren paneller, sergiler, okuma etkinlikleri ve gezilerle başarılı bir şekilde anarak gerçekleştirdik. Bu etkinliğimizin hemen ardından komisyonumuza eklenen yeni üyelerle birlikte, bu yıl içinde gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz ikinci etkinliğimiz olarak “Feyza Hepçilingirler Günleri” programı çalışmalarına yoğunlaştık. Hepinizin bildiği üzere dil, kişiler ve kültürler arasında iletişimi ve etkileşimi sağlayan, kültürlerin en önemli aktarım aracıdır. Canlı bir varlık olan dil, uzun ve köklü bir geçmişe sahiptir. Belli kurallar çerçevesinde günü-müze taşınan dilin şekillenmesinde sanatçıların, kalem ustalarının büyük katkıları olmuştur. Sevgili Feyza Hep-çilingirler de Türkçe dilinin yanlış kullanımına, yazmış olduğu kitaplarla, öğretmen olarak vermiş olduğu derslerle, basın kuruluşlarındaki köşe yazılarıyla ve katılmış olduğu yüzlerce söyleşisiyle karşı durmuş, gerçek bir Türk dili emekçisidir. Kütüphanemiz etkinliklerine her zaman katılarak destek veren, Ayvalıklı olmaktan ve Ayvalık’ı sevmekten gurur duyan Feyza Hepçilingirler hocamızı, layıkıyla onurlandırmak en büyük hedefimiz oldu.” dedi.

Ayvalık İlçe Halk Kütüphanesi, okurları arasından oluşturulan gönüllü bir komisyonun da desteği ile başlattığı Ayvalıklı Yazarlar Dermesi Oluşturma Programının 2’ncisini Ayvalıklı yazar Feyza Hepçilingirler için geçtiğimiz günlerde düzenlemişti.  Yazarın da gezdiği Feyza Hepçilingirler Bibliyografik sergisi beğeni topladı.

PAYLAŞMAK
Önceki İçerikSERGİ
Sonraki İçerikAYVALIK