YAYA GEÇİTLERİNDE ‘ÖNCE YAYA’ UYGULAMASI

Nilgün KAYA

İç İşleri Bakanlığı’nın trafikte yaya önceliğine dikkat çekmek için 81 ilde başlattığı ‘Önce Yaya’ projesi kapsamında Ayvalık’ın 10 noktasında Kaymakam Gökhan Görgülüarslan yönetiminde polis ve Jandarma ekipleri tarafından kontrol ve uygulama yapıldı.

Özellikle ana arterler ve okul çevrelerinde yaya geçitlerinde, yayanın yola adım attığı anda araçların durup yol vermesi için uygulama yapıldı.

Ayvalık’ta 26 Ekim tarihinde hayata geçirilen uygulama kapsamındaki kontrol ve uygulamalara Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, İlçe Emniyet Müdürü Turgut Coşkun, kamu kurum müdürleri ve kolluk kuvvetleri katıldı. 2 saat süren uygulamada polis ve Jandarma ekipleri, sürücülere broşür dağıtarak kampanyaya yönelik ikazlarda bulundu. Yayalar ise uygulamadan memnun olduklarını ifade etti.

“SÜRÜCÜLER YAYAYA ÖNCELİK VERMELİ, YAYALAR YAYA GEÇİDİNİ KULLANMALI”

Sürücülerin, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışları ile yaya ve okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak, varsa buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermek zorunda olduğu hatırlatıldı.

Projenin önemli bir proje olduğunu ifade eden Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, “Projenin toplum nezdindeki algısının güçlendirilmesi ve projenin işlerlik kazanması için toplumsal bilincin oluşturulması için bu uygulama ve kontrolleri yapıyoruz. Uygulamanın devamlılığının sağlanması için aslında herkese görev düşüyor. Halkımızın tüm katmanları tarafından izlenmesi gereken bir çalışma.Hem yay tarafı hem de taşıt trafiği tarafıyla eksikliklerimiz var. Taşıt trafiği açısından eksiklikleri hepimiz biliyoruz. Yayalarımızda yaya geçitlerini, okul geçitlerini kullanma açısından çok ciddi eksiklikler var. Yayalarımız yay geçidi kullanmaktansa rastgele herhangi bir yerden geçişi sağlamaya çalışıyorlar. Her iki tarafıyla da disipline edilmesi gereken bir süreç. Bu uygulamalarla bunu sağlamaya çalışıyoruz” dedi.