CUNDA VE BAĞYÜZÜ YANGINLARIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA DEVAM EDİYOR

Nilgün KAYA

Ayvalık Bağyüzü Kırsal Mahallesi’nde 15 Ağustos’ta çıkan ve 4 dönüm alanı tahrip eden yangınla ilgili olarak gözaltına alınan iki kişi ile  15 Ağustos günü saat 11.30’da Cunda Adası Çataltepe-5 kuyular mevkiinde çıkan ve toplam 3.14 hektarlık alanı küle çeviren yangınla ilgili gözaltına alınan 1 kişinin serbest bırakıldığı, adli soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

2 gün önce gece 02.15’te başlayan Bağyüzü Kırsal Mahallesi’ndeki yangınla ilgili olarak şüpheli hareketleri tespit edilen ve vatandaşlar tarafından alıkonulan S.Ç ‘nin yanı sıra yangın söndürme çalışmaları yapan Orman Muhafaza ekiplerinin yangına yakın bölgede yürüyen B.B adlı şahsı şüpheli olarak jandarma ekiplerine bildirmesi üzerine gözaltına alınan S.Ç ve B.B’nin serbest bırakıldığı öğrenildi.  Şüphelilerin ilk olarak birbirlerini tanımadıklarını söylediklerini ancak daha sonra Burhaniye İlçesinde ikamet ettikleri ve birbirlerinin komşusu oldukları belirlendi. Olay yerine birlikte geldikleri ve vatandaşların kovalaması üzerine kaçarken motosikletle kaza yaptıkları belirlenen şahısların yangına sebep olup olmadığı konusundaki araştırmanın sürdüğü belirtildi.

CUNDA ÇATALTEPE YANGINININ BİLANÇOSU; 3.14 HEKTARLIK ALAN TAHRİP OLDU

Ayvalık Cunda Adası Pateriça Koyu Çataltepe mevkiinde meydana gelen yangınla ilgili olarak bir kişinin gözaltına alındı. Alınan bilgiye göre; bölgede piknik amaçlı bulunduğu belirlenen F.T adlı şahsın, olay yeri yakınında görülerek gözaltına alındığı, yangının başladığı yerdeki mangal ve su bidonlarının kendisine ait olduğunu ancak yangın başlatmadığını beyan ettiği öğrenildi. Edremit ve Balıkesir’den gelen 2 helikopter, Orman Müdürlüğüne ait 10 arazöz, 1 ilk yardım aracı, Büyükşehir ve Ayvalık Belediyelerine ait araçlar, Ayvalık Orman İşletme Şefliği ve Ayvalık İtfaiye Grup Amirliği ekipleri müdahale ettiği,  havadan ve karadan müdahale ile 3 saat sonra kontrol altına alınıp söndürülen yangınla ilgili olarak gözaltına alınan F.T ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldığı öğrenildi. Yangında bilanço belli oldu; 2.04 hektar ormanlık alanın, 1.10 hektarlık ziraat alanının tahrip olduğu bildirildi.

“TABİAT ALANLARIMIZ, KURALLARA UYULMAKSIZIN, ÇOK KÖTÜ KULLANILIYOR”

Bağyüzü yangınıyla ilgili 2 Cunda Çataltepe mevkii yangınıyla ilgili 1 kişinin ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldığını ve adli soruşturmanın devam ettiğini kaydeden Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, “Orman alanlarımızı adı tabiat alanı ya da mesire alanları olsun, vatandaşlarımız kurallara uymaksızın çok kötü kullanıyor. Koruma kurullarımızın belirlemiş olduğu ilkelere, prensiplere riayet etseler hem kendileri hem de ülkemizin zenginliği için daha faydalı olacak ama bizim insanımız maalesef kural tanımıyor ve çok kötü kullanıyor bedelini de hep beraberce bu şekilde ödemiş oluyoruz. Bizim üzüldüğümüz nokta bu vatandaşlarımızdan bu değerleri saklamak, yasaklamak kısıtlamak istemiyoruz ama maalesef imkanlarımız böyle kullanılınca yok ediliyor” dedi.