ADIM ADIM AYVALIK’I GEZİYORLAR

Nilgün KAYA

Cumhuriyet Kadınları Derneği Ayvalık Şubesi, ‘Adım Adım Ayvalık’ı geziyor. Ayvalık Tarihi araştırmacısı Taylan Köken ve Lütfi Zafer Demirer eşliğinde gerçekleştirilen gezide Sakarya Mahallesi’ndeki tarihi yapılar hakkında detaylı bilgiler verildi.

Gülden Sarıbaş yönetimindeki Cumhuriyet Kadınları Derneği Ayvalık Şubesi, 2015 yılı içinde başlattıkları Ayvalık’ı tanıma gezilerini bu yıl da devam ettiriyor. ‘Adım Adım Ayvalık’ etkinliğinde dernek yönetimi, üyeleri ve katılmak isteyen vatandaşlar, 2 saat süreyle belirlenen mahalleyi geziyor, Ayvalık Tarihini araştıran Taylan Köken ve Lütfi Zafer Demirer’den Ayvalık’ın geçmişine dair bilgi ediniyor.

AYVALIK’IN TARİHİ ANLATILIYOR

Sakarya Mahallesi ile devam eden etkinliğe yaklaşık 50 kişi katıldı. Rehberler Lütfi Zafer Demirer ve Taylan Köken’in yanı sıra Sakarya Mahallesi muhtarı İbrahim Kurtay ile Yakup İçten kısa bilgiler verdi. Gezide,  Yorgola han, Hamidiye Cami, Kışla binası, şehit anıtı, yel değirmenleri, Portaissia Kilisesi, Su sistemi, Plati sokak, Madra ve Tariş  Fabrikası, Dimitrios kilisesi ve Cumhuriyet okulu hakkında bilgiler aktarıldı.   İki saatlik gezi Zarbalı Cafede verilen ikramlarla sonlandırıldı. CKD Şube Başkanı Gülden Sarıbaş, “Bu geziye başlama amacımız derneğin yeni kurulması sebebi ile Cumhuriyet Kadınları Ayvalık Şubesi olarak Ayvalık’ı hem bizlerin hem üyelerimizin hem de Ayvalık’a gelen misafirlerin daha iyi tanımasıdır. Ama bu gezi sırasında derneğimizin akademi komitesi Ayvalık’ın Mahalleleri hakkında ileride yayınlamak amacı ile rapor da hazırlamayı planlıyoruz.” dedi.