YURT BAHÇESİNDE KURBAN KESİMİ SORU İŞARETLERİNE NEDEN OLDU

Nilgün KAYA

Ayvalık Ali Çetinkaya Mahallesi Muammer Aksoy Caddesi’nde bulunan Süleymaniye Erkek Öğrenci Yurdu bahçesinde bayramın 1’nci günü yapılan kesim soru işaretlerine neden oldu. Kesimi fotoğrafla belgeleyen mahalle sakinleri, yurt bahçesinin kesim noktalarından biri olmadığını hatırlatarak Ayvalık Belediyesi’ni görevini yapmaya çağırdı.

Yurt bahçesine taşınan büyükbaş hayvanların kurulan düzenekle kesilmesini görüntüleyen vatandaşlar, Ayvalık Belediyesi’ne bildirim yapılmasına rağmen sonuç alamadıklarını; öncesinde yapılan hazırlıkları ve kesimi belgeleyerek resmi kanallara bildirim yapmalarına rağmen engel olunmadığını söylediler. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ile de görüşen mahalleli, sorumluluğun yerel belediyede olduğu, başka bir yerde kesim için de farklı bir kurumun izin verme yetkisinin olmadığı yönünde bilgi verildiğini belirtiyorlar.

AYVALIK YEREL İNİSİYATİFİ, BAYRAM ÖNCESİ AYVALIK BELEDİYESİNE DİLEKÇE VERMİŞTİ

Mahalle sakinleri, konuyla ilgili her yıl aynı görüntülerin tekrarlandığını ve şikâyetçi olduklarını dile getiriyor. Ayvalık Belediyesi’nin bayram öncesi duyurduğu kurban kesim yerleri¸ Ayvalık merkezde Vakıflar arazisi içi Ayvalık İtfaiye Amirliği yanı, Perşembe Pazarı, Altınova’da Eski mezbaha (Taş Köşk yanı) Küçükköy’de eski mezbaha, Ali Bey (Cunda) Adası’nda Sosyal Hizmetler binası olarak açıklanırken kesim yerleri arasında adı geçen yurt bulunmuyor. Kesim yerleri belediye tarafından belirlenip denetleniyor. Bayram öncesi Ayvalık Yerel İnisiyatifi, Ayvalık Belediyesi’ne Çevre Kanunu’na uyulmasına yönelik bilgilendirme ve duyuruların yapılması ve gerekli yaptırımların yerine getirilmesi talebiyle dilekçe vermişti. Çevre Kanunu’na göre kurban kesim yerlerinin yerel belediyeler tarafından belirlenmesi ve denetlenmesi gerekiyor. Ayrıca park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlara ilgili belediyelerce idari para cezaları kesiliyor.