AYVALIK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI’NI DÜNYAYA TANITIYOR

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nilgün KAYA

Ayvalık’ta1937′ den beri Aile Mesleği olan Zeytinciliği devam ettiren, lezzet ödüllü Köklü Zeytin Zeytinyağı A.Ş, Uzakdoğu’nun ardından İngiltere’ye ihracata başladı. ‘Ayvalık’tan dünyaya’  Ayvalık zeytin ve zeytinyağını ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Köklü Zeytin Zeytinyağı A.Ş’nin girişimci ve dinamik sahibi Mustafa Kürlek, yeni hedeflerinin Amerikan pazarı olduğu kaydetti.

Ulusal ve uluslararası yarışmalarda kalite ödülleri alarak Ayvalık’ın gururu olan Köklü Zeytin Zeytinyağı A.Ş,  2015’te Hong Kong ve Çin ile başladığı ihracat konusundaki atılımını, İngiltere’yi de katarak perçinledi.

DÜNYANIN ÖNDE GELEN ÜLKELERİ AYVALIK ZEYTİNYAĞI İLE TANIŞTI

Hong Kong’da Let Pasific adlı şirkete Ayvalık zeytin ve zeytinyağı veren firma, 3 Mayıs’ta İngiltere’ye ihracata başladı. 1 litrelik ekstra virgin ile 500 mililitrelik yağdanlıklarla zeytinyağını İngiltere  Bretford’a gönderdiklerini belirten firma sahibi Mustafa Kürlek, “Fuarlarda, Ege İhracatçıları Birliği’nin tavsiye ettiği firmalarla görüşüyoruz ama ihracat konusunda, ihracatçı firmalar bizi buldu. Kaliteli bir iş yaparsanız size ulaşılıyor. 2015 yılından bu yana değişik ürünlerimizin ihracatını yaptık. İngiltere’ merkezli dağıtım firmasına ise farklı cam şişelerde ürünlerimizi gönderdik. Bu bir ilk diye düşünüyorum. Ayvalık’tan bir marka olarak İngiltere gibi dünyanın en önde gelen ülkelerinden birinde markamızı sunmak Ayvalık için de önemli bir reklam diye düşünüyorum ve Ayvalık’ın tanıtımını çok önemsiyorum” dedi.

“HEDEF; ABD”

Yeni hedeflerini açıklayan Mustafa Kürlek, “İlerleyen süreçte amacımız;  üretimimizin yüzde 60’ını ihraç etmek, yüzde 40’ını iç pazara bırakmak. İhracat çok kazandırmıyor. İç piyasadaki fiyatlarla aynı fiyat veriyorsunuz çünkü İspanya’nın İtalya ve Yunanistan’ın dünyada dağıtım ağı çok güçlü. Türk zeytinyağı marka imajının gerilerde olması nedeniyle tıkanıyoruz ama bir pazar yakaladık ve bunu kaybetmek istemiyoruz ve ilerleyen dönemde Türk zeytinyağının kalitesinin daha iyi tanıtılmasıyla daha iyi bir ivme yakalayacağımıza inanıyoruz.  Hedef; ABD pazarı. Türk ortaklı ABD şirketleriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Pazar araştırması yapıyoruz. 2019 sonu ya da 2020 yılı başında ABD’ye ihracata başlamayı planlıyoruz” dedi.