“AYVALIK’IN LEZZET NOKTALARI PROJESİNDE HEDEF; YERELLİK VE KALİTE”

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın özgün mutfak kültürünü bozulmadan korumak amacıyla hazırlanan Ayvalık Lezzet Noktaları projesi kapsamında gelinen nokta, katılımcılar ve kamuoyu ile paylaşıldı.

Ayvalık Belediyesi, Ayvalık ilçe Turizm Danışma Bürosu, Ticaret Odası, Esnaf ve Sanatkârlar Odası işbirliği ile uygulamaya geçen Ayvalık Lezzet Noktaları Projesi’ndeki son durum ve projenin sonraki aşamaları, 19 Haziran Pazartesi günü Ayvalık Ticaret Odası Salonu’nda düzenlenen toplantı ile aktarıldı.

“DAMAK TADINA DÜŞKÜN HERKES İÇİN BİR REHBER OLACAK”
Projeye katılan 64 işletme katıldığı, 3-7 Temmuz tarihleri arasında proje katılımcılarının ziyaret edileceği, web sitesinde yapılan sanal oylamada 7 ayrı kategoride ilk 3’e giren işletmelerin ustaların değerlendirmesine tabi tutulacağı, Kasım ayının ilk haftasında yapılacak Zeytin Hasat Günleri’nde ustaların seçtiği birinci ile sanal oylamada birinci olanlara plaket verileceği açıklandı. Gurme turları düzenleyen seyahat acentelerinin ve Türkiye’de ün yapmış gurmelerin Ayvalık’a davet edilmesi ve belirlenen Ayvalık lezzet noktalarının tanıtılması da projenin uygulama aşamaları arasında yer alıyor.

Ayvalık gastronomisinin bilinirliğini arttırmak, küçük işletmelerin de ilçe turizm ekonomisinden pay almasını sağlamak gibi amaçları olan proje ile Ayvalık’ın lezzet haritasını oluşturacaklarını ifade eden ilçe Turizm Danışma Bürosu Müdürü Yasemin Gençer, “2018 yılında proje devam edecek. Bu yıl 64 işletme katıldı, gelecek yıl katılımlar yenilenecek sayı artacaktır” dedi. Projenin Ayvalık’taki lezzet noktalarında kalitenin yükseltilmesi, yerelliğin korunmasına destek sağlayacağını belirten Belediye Başkanı Rahmi Gençer, her türlü fikre ve desteğe açık olduklarını ifade etti. Ayvalık Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Melih Çakırca, projenin ilçe esnafının tanıtımına katkısı olacağını hatırlatarak temizlikten, hitap ve saygı ile müşteri memnuniyetine kadar esnafın bilinçli olması gerektiğini belirtti. Ayvalık’taki lezzet noktalarından Ayvalık Coğrafi İşaretli zeytinyağları kullanmasını isteyen Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı, “Hem Coğrafi İşaret hem de UNESCO sürecinde bu projenin çok gerekli olduğunu düşünüyorum” dedi. Manifestoda, ‘Geleceğe zengin bir mutfak bırakılacağı, gastronomi turizminde 4 mevsim kalite ve güvenin hedeflendiği’ vurgulandı.

HALKIN VE USTALARIN SEÇTİĞİ LEZZET MEKÂNLARI BELİRLENECEK
Ayvalık’ın Lezzet Noktaları Projesiyle kentte alternatif turizm alanlarının geliştirilmesi hedefleniyor. Projenin, kent genelinde yeme içme üzerine hizmet veren tüm işletmeleri kapsayan projede ‘ Lezzet Noktası’ olarak yer almak isteyen işletmeler, balık ve deniz ürünleri, et, kebap ve pide çeşitleri, ev yemekleri, kafe ve bistrolar, pastane ve fırınlar, fast food ve sokak lezzetleri ile meyhanelerden oluşan 7 kategoriden birinde yer alacak. İnternet üzerinden yapılacak oylama ile en fazla kişiden en yüksek puanı alan işletmeler bir de ustalar tarafından bir değerlendirmeye tabi tutulacak. Kendi dalında başarı gösteren işletmelerin adresleri ve sahiplerinin gösterileceği katalog ve tanıtım filminde de yer alacak.