AYVALIK’TAN BBB BAŞKANI YÜCEL YILMAZ’A ÇAĞRI; “ACİL OLAN TELEFERİK DEĞİL, ALT YAPI”

Fotoğraf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Ayvalık’ın güneyine hâkim kayalık tepelerin üzerinde yer alan Şeytan Sofrası, ‘şeytanın ayak izi’ ve ‘en güzel günbatımları seyir noktası olarak değil, ‘Teleferik’ ile gündemde. Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, bölgeye yaptığı ziyarette projenin içeriğini anlatıp, ‘turizme artı değer sağlayacak’ derken AK Parti İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, ‘Gündemimizde teleferik yok’ dedi.

Ayvalık’ın en yüksek noktası Şeytan Sofrası için planlanan Teleferik projesi Ayvalık’ta tartışma yarattı. Ayvalık Tabiat Platformu Change.org’da ‘Ayvalık’a teleferik değil alt yapı hizmeti istiyoruz’ başlığı ile   imza kampanyası başlatırken, Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği, yaşam savunucularını ortak mücadeleye çağırdı.

BAŞKAN YÜCEL YILMAZ, “HAYATA GEÇMESİNİ SAĞLAMA STARTINI VERDİK”

Doğa Festivali’nin açılış günü olan 11 Nisan’da ilçeye gelen, projenin detaylarını ve 50 bin kişilik sirkülasyonu nasıl sağlayacaklarını Şeytan Sofrasında anlatan Başkan Yücel Yılmaz, “Projenin amacı turizm sezonunda yoğun bir şekilde bu bölgeye gelen insanların Ayvalık’ın en yüksek tepesi olan ve Şeytan Sofrası olarak anılan bölgeden tüm bölgeyi görebilmesini sağlamak. İnsanların Ayvalık’a geldiği zaman kaliteli bir zaman dilimi geçirmesini amaçlıyoruz. Bu proje zaten 2014 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olan Edip Uğur tarafından tasarlanmış, planlanmış. Projenin fizibilitesi çıkartılmış, yap-işlet-devret modeli ile etütleri tamamlanmış bir projeydi. Biz de projeyi nasip olursa gerekli firmaları dâhil ederek, kendi içinde ihale şartları oluşturulup hayata geçmesini sağlama startını verdik. İki noktadan hareket olacak ve tek noktada buluşacak. Yoğunluğu ve sirkülasyonu kaldırması lazım bu projenin. 50 bin kişinin çıkmak istediği yoğunluk olan bir noktadan söz ediyoruz. Bir taraftan inerlerken, diğer taraftan çıkılmasını sağlayacak iki noktadan hareket olacak. Otobüsle, araçla gelenleri, turizm gruplarını rahatlatacak bir proje olacak. Garajlanma noktalarının da planlandığı projede bir takım küçük eklemeler de olabilir” dedi.

YAŞAM SAVUNUCULARI İMZA KAMPANYASI BAŞLATTI

‘Ayvalık’a teleferik değil alt yapı istiyoruz’ diyen Ayvalık Tabiat Platformu Change.org’da imza kampanyası başlattı.  Kampanya metninde, ‘Ayvalık için acil olan, teleferik gibi mega projeler değil, su, kanalizasyon ve arıtma tesisi gibi insan sağlığını ve doğayı etkileyen sorunların çözümüne yönelik projeler olmalıdır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi eğer halka hizmet etmek istiyorsa gözünü Ayvalık’ın temel sorunlarına çevirmelidir. Su ve kanalizasyon sistemi yenilenmiş bir Ayvalık istiyoruz. Arıtma tesisi çalışan bir Ayvalık istiyoruz. Denizi temiz bir Ayvalık istiyoruz ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığının bu talebimize olumlu yanıt vermesini bekliyoruz’ denildi.

Yaşam savunucularını ortak mücadeleye çağıran Çevre Koruma ve Ayvalık’ı Güzelleştirme Derneği yönetimi ise, Teleferik konusunda ise ilçenin öncelikle alt yapı sorunlarının çözülmesi gerektiğine işaret ederek ‘Teleferik yapılırsa o sadece teleferikle kalmayacak. Lokantası, tuvaleti olacak. İzmir örneğindeki teleferik örneği gibi yayılacak. Karşı çıkmak zorundayız. Teleferik istemiyoruz. Teknelerimiz var. Onlarla gider geliriz’ dedi.

“GÜNDEMİMİZDE TELEFERİK YOK”

Siyasi erk olarak kendisinin gündeminde ‘Teleferik’ olmadığını söyleyen AK Parti İlçe Başkanı Hakan Kayaalp, “Biz Yücel Başkanımızla Şeytan Sofrasına hem turizm bölgesini tanıtmak hem de deniz temizliği için Çıplak Ada karşısındaki alanın açılıp Çamlık bölgesinden denizi rahatlatma düşüncemiz var. Bunun incelenmesi için çıktık. Bunun da uygun olup olmadığını bilim adamları belirleyecek ama Teleferik konusunun neden önce gündeme getirildiğini bilmiyorum, anlamıyorum. Böyle bir proje eskiden de vardı. Yap-işlet-devret şekliyle özel sektörün yapacağı bir proje bu. Yatırımcı gelir, bakar. Sonra devreye girecek bir konu. Su an işe alt yapı sorunları ile başlayacağız. Özellikle Armutçuk bölgesi başta olmak üzere Ayvalık sahil kesimlerinde denize kaçaklar var. Bunlarla ilgili kanalizasyon çalışması yapılacak. Kentin alt yapısının yenilenmesi için proje çalışması başladı. Önceliğimiz alt yapı. Bu yazı hem yemiz hem de susuzluk olmadan geçirmek istiyoruz. Siyasi ve büyükşehir olarak gücümüzü bu konulara kanalize etmek istiyoruz” dedi.