KARAKOÇ DERESİ SULAK ALANI ; KIYI KUMULU, ZENGİN FLORA VE SU KUŞLARI İLE ÇOK ÖZEL

Fotoğraf: Kadri KAYA

Nilgün KAYA

Adaları ile Türkiye’nin en özgün Tabiat Parkına sahip olan Ayvalık, ekolojik önemi, su kuşları çeşitliliği, endemik bitki ve hayvan türleri açısından özel sulak alanları ile şanslı bir kent. İlan edilmesi için önemli çaba harcanan sulak alanlarının korunması ve geliştirilmesi kentin doğal şansının devam edebilmesi açısından önceliğe alınması gereken çalışmalar arasında.

Fotoğraf: Kadri KAYA

Ayvalık, Türkiye’nin mahalli öneme haiz 13 sulak alanından ikisine; Altınova’da Karakoç Deresi Sulak alanı ile Küçükköy’de Şeytan Sofrası Sulak alanına sahip. Şeytan Sofrası Sulak alanının bir bölümü, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan’ın girişimi ile hazırlanan proje kapsamında kısmen koruma altına alınırken, Karakoç deresinin denizle buluştuğu yer olarak ayrı bir ekolojik öneme sahip olan, birçok kuş için beslenme ve üreme alanı Karakoç Deresi sulak alanı ilgi ve koruma çalışmalarının arttırılmasını bekliyor.

Fotoğraf: Kadri KAYA

2015 YILINDA MAHALLİ ÖNEME HAİZ SULAK ALAN İLAN EDİLDİ

Doğal Hayat araştırmacısı, Kuş gözlemci ve Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu sorumlusu Kadri Kaya tarafından başlatılan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Burhaniye Şefi Mühendis Ömer Atasay Tanrısever tarafından desteklenen girişimle Karakoç Deresi Sulak Alanı, Balıkesir ili Mahalli Sulak Alan Komisyonunun 03.06.2015 tarih ve 2015-1 sayılı kararı gereğince oy birliği ile Mahalli öneme haiz sulak alan olarak kabul edildi.

Fotoğraf: Kadri KAYA

SU KUŞLARI ÇEŞİTLİLİĞİ AÇISINDAN AYVALIK’IN EN ZENGİN ALANI

Ayvalık’ın Altınova Mahallesi İzmir- Çanakkale yolundan Karakoç deresini takiben denize döküldüğü yerde kalan küçük bir üçgen şeklinde sahil kenarında bulunan Sulak alan 22,125 Hektar büyüklüğünde. Sulak alan, su kuşları çeşitliliği açısından Ayvalık’ın en zengin alanı. Göçmen kuşlar açısından da benzer zenginliğe sahip sulak alanda; tatlı su ile deniz suyunun karışması nedeniyle kumul bitkileri ile tuzcul bitkiler görülüyor. Karakoç deresi ile saz ve tuzcul bitki örtüsü 27 farklı tür bitki ile zengin bir çeşitlilik sunuyor.

Fotoğraf: Kadri KAYA

AYVALIK KUŞ GÖZLEM TOPLULUĞU BÖLGEDE DÜZENLİ GÖZLEM VE SAYIM YAPIYOR

Bölgede Doğal Hayat araştırmacısı, Kuş gözlemci ve Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu sorumlusu Kadri Kaya tarafından 2010-2021 yılları arasında yapılan gözlem ve sayımlarda, Ayvalık’ın en sevilen allı turnaları Flamingoların yanı sıra Balık Kartalı, Poyrazkuşu, Kıyı Çamur Çulluğu, Hazar Sumrusu, Tepeli Pelikan, Sürmeli Kervan Çulluğu’nun da aralarında bulunduğu 169 farklı kuş türü sulak alanda konakladığı tespit edildi. 2010- 2021 yılları arasında sadece Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu Sorumlusu Kadri Kaya tarafından yapılan gözlemlerden elde edilen veriler KUŞBANK’ta kayıtlı bulunuyor.

Fotoğraf: Kadri KAYA

‘İNSAN, İNŞAAT VE TURİZM BASKISINA’ RAPORDA DİKKAT ÇEKİLİYOR

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Burhaniye Şefi Mühendis Ömer Atasay Tanrısever’in, tüm bu zenginliğe dikkat çeken bakanlığa sunduğu raporda; bölgede Toros kertenkelesi, oluklu ve büyük yeşil kertenkelenin görülebildiği de belirtilerek, ‘Deniz kıyısı ile dere yaklaşık 0-4 m arasında değişen su derinliği mevcut. Kıyı kumulu ve kışın yağan yağmurla birlikte ayrı sulak alanı oluşturur. Toprak kalitesi olarak 3. Sınıf. Madra Dağının suları ile baraj suyunun salınması nedeniyle oluşan Karakoç deresi denizle buluşan kısımda değişik bir oluşum yaratır. Alanda özellikle bahar ve yaz aylarında kıyıda balıkçılık hâkim. Çevresinde 2. Konutlar mevcut. Mülkiyeti Maliye Hazinesine ait. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü korumasında ancak İkincil konut baskısı, kaçak avcılık tehdidi, insan ve turizm baskısı altında bir alan. Alanda yapılan tek faaliyet Ayvalık Kuş ve Doğa Gözlem Topluluğunun Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile birlikte yaptığı kış ortası su kuşu sayımı’ deniliyor.

Fotoğraf: Kadri KAYA