TÜRKİYE ÜREYEN KUŞ ATLASI YAYIMLANDI

Flamingo

Nilgün KAYA

Türkiye’de yuvalayan 316 kuş türünün yayılış ve bolluk haritasını içeren Türkiye Üreyen Kuş Atlası, Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) ve Avrupa Kuş Sayım Komitesi’nin  (EBCC) desteğiyle yayınlandı.

Türkiye’nin farklı coğrafi bölgelerinin sunduğu yüksek biyo-çeşitliliği gösteren bu çalışma 2014 ile 2017 yılları arasında kuş gözlemcileri üniversiteler, sivil toplum ve kamu kurumlarının işbirliğiyle yürütüldü.

Kadri Kaya

Ülkemizde bu güne kadar yapılmış en kapsamlı biyo-çeşitlilik envanter çalışması Kuş Atlası Çalıştayına Türkiye’nin dört bir yanından katılan Atlasçılar arasında, Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu sorumlusu doğa gözlemci ve Fotoğrafçısı Kadri Kaya’da yer aldı.

KUŞ ATLASI’NIN BAZI SONUÇLARI

  • Türkiye’de düzenli bulunan 400 türün 313’ü ürüyor.
  • Avrupa çapında soyları azalan bazı türlerin Türkiye’de sağlıklı popülasyonları bulunuyor.
  • Üç kuş türü Türkiye’de üreyen kuş faunasına eklenirken, üç önemli türün de artık geçmiş yıllardaki yuvalama bölgelerinde üremediği tespit edildi.
  • Başka coğrafyalardan getirilen ve doğal yaşama katılan üç yabancı tür ise Türkiye’nin üreyen kuş listesine dâhil oldu.
  • 450 kuş gözlemcisinin 2000-2018 yılları arasında girdiği kayıtlar kullanıldı.
  • 2000-2008 arasında yapılmış 7 atlas çalışmasının verileri ve on binlerce gözlem kaydı bir araya getirildi. Toplam 80 bin satır veri kullanılarak bu çalışma tamamlandı.

Kuş Atlasına bu linkten ulaşılabilir; https://d2hawiim0tjbd8.cloudfront.net/downloads/turkiye_ureyen_ku_atlas_raporu_2019.pdf