KARA AYAKLI MARTI AYVALIK’TA GÖRÜLDÜ

Nilgün KAYA

Türkiye’de nadir görülen ‘kara ayaklı martı’ türü, yılın ilk günü Ayvalık iç limanda görüldü. Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu sorumlusu ve doğa araştırmacısı Kadri Kaya ile Biyolog-kuş gözlemci Lider Sınav, Ayvalık’ta ilk kez görülen bu martı türünü fotoğrafladı.

Fotoğraf Kadri KAYA

Ayvalık ilçesinde Biyolog- kuş gözlemcisi Lider Sınav, iç limanda, Türkiye’de nadir görülen ‘kara ayaklı martı’ türünü gözlemledi. Ayvalık Kuş Gözlem Topluluğu sorumlusu ve doğa araştırmacısı Kadri Kaya’ya bildiren Sınav, “Sıradan bir Ayvalık gününde çarşıda dolaşmış, akşam üstü meydandan geçerken, o da neee! Kara ayaklı martı mı o? Hemen iskeleye gittim ve doğru görmüşüm tipik desenlenmesi ile genç bir kuş meydan iskelesinde turluyordu. Tatlı bıdık! Kadri Kaya’yı aradım kertik atması için yoldan çevirdim. Gün batana kadar bir kaç yüz fotografını telefonla çekmişimdir. Kadri yeni yılı kertik ile açtı, ben ise canım Ayvalık’ta kara ayaklı martının ilk kaydını almış oldum.” Dedi.

Fotoğraf Kadri KAYA

“ÜLKEMİZ İÇİN DE NADİR BİR TÜR ”

Doğa araştırmacısı Kadri Kaya, 18 yıldır bölgede kuş fotoğrafçılığı ve gözlemciliği yaptıklarını belirterek bölgenin önemli kuş türlerini barındırdığını ancak Ayvalık’ta ilk kez kara ayaklı Martı görüldüğünü söyledi. Kaya “Özellikle kış aylarında kutuplardan, kış mevsimini Türkiye’de geçirmek için göç eden kuşlar var. Ancak Kara ayaklı Martı, Türkiye’nin birçok bölgesinde zor görülebilecek nadir bir tür” dedi.

Kara ayaklı martı (Rissa Tridactyla)

Karabaş martıdan biraz büyüktür. Erişkini küçük gümüş martıya benzer ancak, kanat ucu hiçbir beyazın bulunmayacağı şekilde simsiyah, sırtı ve kanadının iç kısmı daha koyu gri, kanat telekleri beyazımsı, şeffaf ve bacakları siyahtır. İlk kışında kendisinden çok daha küçük olan küçük martıya benzer ancak, başı çok beyazdır, sadece gözünün ardında siyah küçük bir benek ve boynunun arkasında kalın siyah bir bant vardır, kol telekleri beyaz ve kuyruğu hafif çatallıdır. İlk yazında ensesindeki koyu bant ortadan kalkar ve bazen kanadının iç kısmındaki çapraz çizgi silinir, bu şekilde çatal kuyruklu martıyı andırır. Kıyısal alanlar ve açık sularda bulunur.

Fotoğraf Kadri KAYA