FRANSIZ SANATÇILAR AYVALIK‘TA HEM ÜRETTİ HEM DE ÇALIŞMALARINI PAYLAŞTI

Nilgün KAYA

İllüstrasyon sanatçısı Geneviève Marot ve tiyatro sanatçısı, senarist, yönetmen Jean-Michel Frémont Karagöz Sanat Evi’nin davetlisi olarak Ayvalık’a geldi. Sanatsal çalışmalarını 5 – 12 Nisan tarihleri arasında Ayvalık’ta yürüten Fransız sanatçılar, ilçede yaşayan sanatçılar ve sanatseverlerle de bir araya geldi.

Geneviève Marot’nun,  ‘Madagaskar’da on iki Dolunay’ isimli son kitabı üzerine 8 Nisan Pazartesi günü saat 18.00’de gerçekleştirilen sunuma, Jean Michel Fremont metinlerle eşlik etti. Sanatçılar, Fransızca yapılan sunumun ardından katılımcılarla sohbet etti.

“AMAÇ SANATÇI İLE ŞEHRİN SANAT DİNAMİĞİNİ BULUŞTURMAK”

Karagöz Sanat evi sahibi Kenan Öztürk, “Sanat evi olarak baştan beri dönem dönem yaptığımız bir şey var. Sanatçı buraya gelip, bir hafta kalıp çalışma yapıyor. Geçtiğimiz yıllarda 20 profesyonel müzisyen getirmiştik Fransa’dan, Ayvalık’ta 5 müzisyenle birlikte çalışma yapmışlardı. Madagaskar’daki 9 etnik müzik grubundan müzisyenlerin bir araya geldiği etkinlikte Geneviève Marot ile tanıştım. Ayvalık’a daha önce geldiğini öğrendim. İki sanatçımızı da Ayvalık’ta misafir etmek istedim. Ayvalık’ta yaşayan sanatçılarımızla ve sanatseverlerle bir araya gelip görüş alış verişinde bulundular. Amaç sanatçı ile şehrin sanat dinamiğini buluşturmak” dedi.

MADAGASKAR’DA BİR AKORDEONCUNUN HİKÂYESİNİ AYVALIK’A TAŞIDI

Bir Ayvalık hayranı olan Genevieve Marot, kasabaya en son geldiği 2005 yılında zeytin hasadı ve taş kahvenin çizimini gerçekleştirdiğini belirterek , “81 yılından beri Türkiye’yi tanıyorum. Ayvalık beni etkiledi. Değişim olduğunu gördüm ama yıkıntı olan yerler de var. Şehrin güzel insanları var ve istiyorum ki şehir kendini daha toparlamalı ve daha iyi bir ortam içinde olmalı” dedi. Seyahatlere gidip çizim yaptığını belirten Genevieve Marot, “Hem kendi yerelimde hem de uluslararası çalışmalar yapıyorum. 2010’da keşfettiğim Madagaskar hakkında bir kitap hazırladım. 7 yılda 13 sefer gittim. Madagaskar’da Mikea adlı etnik bir müzik grubunu çizdim. Bu grupta yaşlı bir akordeoncunun ve ormanda, susuz yaşayan insanların hikâyesini derinlemesine edebiyat yapmadan anlattım. Geçen sene bu konuda yayınlanan kitabımı Ayvalık’ta yaşayanlarla paylaşmaktan mutluluk duydum” dedi.

Tiyatro sanatçısı Jean Michel Fremont, “Ayvalık’ta insanların bizi karşılamaları çok hoştu. Çok sakin bir halk, kendinden emin yaşıyorlar. Ayvalık’ta bir sürü proje ortaya çıktı. Ayvalık’ın dünyadaki sanatçılar için proje üretim merkezi olabileceğini düşünüyorum. Genevieve, Madagaskarla ilgili yeni kitabına Ayvalık’ta başladı, ben de yabancı düşmanlığını konu alan tiyatro piyesimi burada tamamladım.  Ayvalık ziyaretimizin bizim için çok verimli olduğunu düşünüyorum” dedi.