104. YILINDA ZAFER KUTLANDI, ŞEHİTLER ANILDI

Nilgün KAYA

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü Ayvalık’ta törenle kutlandı.

Zafer ve Anma günü etkinlikleri, 18 Mart Pazartesi günü, sabah 06.30’da Ayvalık Şehitler Caminde sabah namazı ve çorba ikramı ile başladı. Saat 09.00’da Ayvalık Cumhuriyet Meydanı’nda çelenk sunumu yapıldı.

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törene;  Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, İlçe Garnizon Komutanı Albay Fevzi Koyuncu, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Kürşat Albayrak, AYMEYO Müdürü Dr. Yakup Dinç, Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Kültür ve Dayanışma ve Vakfı Ayvalık Temsilcilik Başkanı Mehmet Onuk,  gaziler, şehit ve gazi yakınları, siyasi parti, meslek odaları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Gazilerin Atatürk Anıtına çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Tören de vatandaşlar da anıta çiçek bıraktı.

“ZOR BİR İMTİHANDIR ÇANAKKALE”

Çanakkale Savaşının tarihe damga vuran ve inancın nasıl güçlü bir kale olduğunu gösteren az rastlanan bir mücadele ve zafer olduğunu belirten Türkiye Gaziler ve Şehit Aileleri Kültür ve Dayanışma ve Vakfı Ayvalık Temsilcilik Başkanı Mehmet Onuk,, “Zor bir imtihandır Çanakkale. Türk Milletini kolay lokma sanıp Fatih’in kıratını sürdüğü bu kutsal toprakları ele geçirmek isteyen Haçlı zihniyetine atılmış son tokattır Çanakkale. Niye geldiklerini bile bilmeyen Anzak Gençlerini de yardım elini uzatmaktan çekinmeyen ve onları da bağrına basan kardeşliğin zaferidir Çanakkale. Yiğitlerin arşa yükseldiği yerdir Çanakkale. Şimdi bizler aynı günü yüreğimizde hissedersek, şimdi fark edersek damarlarımızdaki asi kanı neslimiz hür yaşar ebediyen” dedi.

“YEDİ DÜVELE KARŞI DEMİR YÜREK OLMUŞ BİR MİLLETİN TARİHE SIĞMAYAN BİR VAROLUŞ DESTANININ YAZILDIĞI GÜNDÜR”

İlçe Garnizon Komutanlığından Tabip Albay Fatih Özenalp, “Kendisinden sonra gelen nesillere özgür bir vatan ve dalgalanan bir bayrak teslim etmek için göğsünü siper etmiş ve vatan toprağı uğrunda seve seve can vermiş aziz şehitlerimizin manevi huzurunda bulunmaktan gurur duyuyoruz. Bugün direnişten kurtuluşa bir duruş olan Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıldönümüdür. Bugün, maneviyatın, inancın ve Türk’ün askeri gücünün matematik ölçülerini at üst ettiği gündür. Yedi düvele karşı demir yürek olmuş bir milletin tarihe sığmayan bir varoluş destanının yazıldığı gündür” dedi.

“BU MİLLETİN BUGÜNKÜ EVLATLARI DA ECDATLARINDAN GÖRDÜĞÜNÜ UYGULAMAYA, ONLARI YERİ VE ZAMANI GELDİĞİNDE ONURLANDIRMAYA YEMİN ETMİŞLERDİR”

Şehitler için hazırlanan defteri imzalayan Kaymakam Gökhan Görgülüarslan, “Büyük milletler tarih boyunca kahraman evlatlarının omuzunda yükselmiş, onların vatan, millet ve mukaddesatlarına olan sadakat ve samimiyetleri ile büyük devletler ve imparatorluklar kurmuşlardır. İşte bizim milletimiz, büyük Türk Milleti de tarihe böylesine büyük devletler ve imparatorluklarla birlikte eşsiz ve sayısız kahramanlıklar not ettirmiştir. Tarihin şafağından beri var olan bu büyük millet, onu ve tarihini bir kenara koyarak ne ilişkide olduğu devletlerin ne de dünyanın tarihini tam olarak yazmak mümkün değildir. Türk milletinin ve tarihinin bu büyüklük ve vazgeçilmezliğini sağlayan evlatlarının kahramanlıklarıdır. Çanakkale Zaferi işte bu sayısız kahramanlıklardan bir tanesidir. Büyük Türk Milleti bu muharebelerle bütün dünyaya birliğe ve beraberliğine, yurduna ve mukaddesatına el uzatıldığında veya yan bakıldığında, tüm imkânsızlıklarına rağmen neler yapabileceğini bütün dünyaya bu vesile ile göstermiştir. Bizim ecdadımız, kahraman şehit ve gazilerimiz ülkesinin ve evlatlarını hayatı istiklali, istikbali ve mukadderatı söz konusu olduğunda kendi canlarını evlatlarının canlarına karşılık feda edebilecek yiğitlerdir. Bu milletin bugünkü evlatları da ecdatlarından gördüğünü uygulamaya, onları yeri ve zamanı geldiğinde onurlandırmaya bedeli her neye mal olursa olsun bu vazifeyi yapmaya yemin etmişlerdir. Hal bu iken bugün ülkemiz için yapabileceğimiz en büyük hizmetlerden biri birliğimize beraberliğimize olan inanç ve güven duygularımızı zedelememektir. Bu noktada her bir yurttaşa, her bir memleket sevdalısına büyük vazifeler, büyük sorumluluklar düşmektedir. Birlik ve beraberliğimizin daim olması dileğiyle, başta Cumhuriyetimizin ve devletimizin kurucusu büyük Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, ülkemizin birlik ve beraberliğini muhafaza eden kahraman ordumuzu, aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal eden kahraman şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle ve şükranla anıyoruz” dedi.

fotoğraf: Güner Oskan

Meydandaki törenin ardından saat 09.30’da Ayvalık Şehitliği, saat 10.00’da Altınova Şehitliği ziyaret edildi. Cunda Uygulama Oteli’nde saat 11.30’da şehit yakınları ve gazilere yemek ikramı yapılırken saat 13.00’te Ayvalık Saatli Cami Küçükköy Yunus Emre Cami ve Altınova Selimiye Camilerinde Mevlid-i Şerif okutuldu.

fotoğraf:Güner Oskan

Saat 14.30’da ise İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde anma töreni düzenlendi. Gün içinde şehit yakınları ziyaret edilirken akşam saat 19.15’te Sebahat Cihan Şişman Güzel Sanatlar Anadolu Lisesi’nde konser düzenlendi.