İKLİM İÇİN KÜRESEL OKUL BOYKOTUNA AYVALIK’TAN DESTEK

Nilgün KAYA

İsveçli Greta’nın çağrısıyla bugün 105 ülkede öğrenciler okul boykotuna çıkarak, ‘İklim değişikliğine karşı harekete geçin’ çağrısı yaptı. Türkiye’den ilk adımı atan Atlas’a, ‘Harry Potter bizi kurtarmayacak’ diyen Samra’nın yanı sıra Ayvalık’tan da Ege Edman katıldı.

Bütün dünya ülkelerinden 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta’ya katılarak küresel okul boykotu gerçekleştiren gençler arasında Ayvalık’ta yaşayan 8.sınıf öğrencisi Ege Edman (13) ve arkadaşları da yer aldı.

KARBON AYAK İZİNİ AZALTMAK İÇİN 3 KM YOLU YÜRÜDÜLER İsveçli öğrenci Greta Thunberg’in (16) geçen yıl Ağustos ayında başlattığı ‘İklim İçin Okul’ grevine destek verdi. Edman, 15 Mart Cuma günü arkadaşlarıyla Cumhuriyet Meydanı’nda eylem yaparak küresel ısınmaya dikkat çekti. Ayvalık Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 8’inci sınıf öğrencisi Ege Edman’a kardeşi Gökçe’nin yanı sıra okul arkadaşları Eylül Aytaç, Ecem Karanfil ve 7 yaşındaki Ege Boran da destek verdi. Edman ve arkadaşları karbon ayak izini azaltmak için araç kullanmadan yaklaşık 3 km’lik yolu Armutçuk’tan meydana yürüyerek geldi. Ayvalık Kent Konseyi, Çevre Güzelleştirme ve Ayvalık’ı Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Platformu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Başka Bir Okul Mümkün kooperatifi, Özel Ayşecik Kreşinin kurucu müdürü Ayşe Tosunoğlu ve 6 öğrencisi, CHP, EMEK ve DP’li temsilcilerin yanı sıra Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ve çok sayıda vatandaş ta iklim için okul grevi sırasında Edman ve arkadaşlarına katıldı.

“HEMEN HAREKETE GEÇİLMELİ”

Ege Edman, “1 yıldır Ayvalık’ta yaşıyorum. İklim değişikliği ve küresel ısınma ile ilgili gerçekleri Açık Radyoda duydum ve greta ile ilgili yazılar okudum. Bu çok ilgimi çekti ve araştırmaya karar verdim. Dünyada şu an kimse ilgilenmiyor ama acilen bir şeyler yapmamız gerek” dedi. Bilim insanlarının 12 yıl içinde dünyanın geri dönülmez biçimde ısınacağı yönünde uyarılarını hatırlatan Ege Edman, “O yüzden şimdi bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bir sürü sel meydana gelecek. Hava olayları çok fazla değişecek ve çok fazla felaket gelecek. Artık bunu bireysel değil yöneticiler düzeyinde büyük önlemler durdurabilir. Önlem alabilecek insanlar şu an bu sistemden çok büyük, hayal edemeyeceğimiz paralar kazanıyorlar ve bu nedenle engellemek istemiyorlar. Lütfen geleceğimiz için harekete geçin ve bir şeyler yapın yoka biz sizin yaşınıza geldiğimizde böyle güzel bir dünyada yaşayamayacağız” dedi.

7 YAŞINDAKİ EGE BORAN’DAN TAVSİYE; “ARABAYA BİNME, SICAKTA  BİR DONDURMA AL”

Ellerinde dövizlerle 12.00- 14.00 arası Cumhuriyet Meydanı’nda oturan Ege’nin kardeşi Gökçe Edman, “Ne kömür, ne petrol ne nükleer, güneş ve rüzgar bize yeter”, arkadaşı Eylül Aytaç, “Biz ödevimizi yapıyoruz ama onlar yapmıyor”, Ela Boran, “Başka bir gezegen olmadığından dolayı dünyamıza iyi bakmalıyız” Ecem Karanfil, “Dünya için bir şeyler yapmak üzere buradayız” derken 7 yaşındaki Ege Boran ise, “Arabayı kullanmayın. Araba çok sıcak olursa arabaya binmeden önce bir paket dondurma alın” önerisinde bulundu.

“KONFOR ALANLARIMIZDAN ÇIKIP YAŞAM ŞEKLİMİZİ DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”

Ege’nin annesi Özge Edman, “Çevre olaylarına duyarlı bir aileyiz. Geri dönüşüm ve plastik konusu aramızda konuştuğumuz şeyler. Bunu hep konuştuğumuz için çocuklarda belli bir bilinç vardı. Sonra Greta’nın hikâyesini dinledi. 15 Mart’taki çağrı üzerine Ege’de bir şeyler yapmak istedi. Arkadaşlarıyla okula gitmeyip bugün farkındalık yaratmak istediler. Evden toplu taşıma ile bile gelmek istediler ve saat 11.00’de evden çıkıp yürüyerek geldiler. Hayat şeklimizi değiştirmemiz gerekiyor. Bu yaşadığımı şekle medeniyet diyoruz ama dünyamızı yaşanmaz hale getirmek üzereyiz. O yüzden acilen konfor alanlarımızdan çıkıp yaşam şeklimizi değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

“BİZLERİN YAPAMADIĞINI ÇOCUKLARIN YAPTIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

Eyleme destek veren vatandaşlardan Saliha Servetoğlu, “Yapamadığımızı çocuklarımızın yaptığını düşünüyorum. Bence çocukları bu işe daha çok yönlendirmeliyiz ağaç yaşken eğilir. Örneğin biz Ayvalık’ta hava kirliliğini bile çözemedik. Katı yakıt yakılıyor evlerimizde, bacalarımızdan zehir akıyor ve hiçbirimiz filtre takmıyoruz. Bütün bunların çözümü aslında çok kolay ama çocuklarımız gibi taşın altına elimizi koymamız gerekiyor” dedi.

Okul olarak sosyal faaliyetlere katılmaya çalıştıklarını belirten Özel Ayşecik Kreşi kurucu müdürü Ayşe Tosunoğlu, “Sosyal demek yaşadığımız alan demek. Yaşadığımız alanı korumazsak yaşayacak alan bulamayız. O yüzden lütfen doğayı çocuklara bırakın” dedi.

Başka bir okul Mümkün kooperatifi temsilcisi Levent Kahraman, “İklim değişikliği için buradayız. Çocuklarımıza farkındalık yaratmak için buradayız. Küçük bir farkındalık bile yaratsak bile bu çok değerli Çocuklarımızla birlikte geldik, onlara bu dünyada neleri birlikte yapabileceğimizi ve birlikte dünyayı nasıl yaşanır hale getireceğimizi konuştuk. Umarım onlar da kendi aralarında konuşup birbirlerine örnek olurlar.

6 yıl boyunca Güney Afrika’da yaşayan ve bisikletle ülkesi Norveç’e geri dönerken tesadüfen Ayvalık’ta grevi gören Teresie Hommersand “ Hava kirletici olan uçağa binmemek için bisikletle ülkeme geri dönüyordum. İklim değişikliği konusunda bu kadar çok kişinin burada olması beni çok mutlu etti” dedi.

Eyleme alkışlarla destek verenlerin arasında yer alan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, “Bize dünyanın ne hale geldiğini gösterdi. Çok hoyratça kullandığımız dünyada artık insanoğlu kendine çeki düzen vermesi lazım. Kendi kentimizde bile iklimin nasıl değiştiğini gözlemliyoruz. Dünya hızla iklim değişikliğine gidiyor. Bu engellemeyi çocuklardan öğrendiğimiz için de daha büyük bir dersle kendimize gelmemiz lazım” dedi.

GRETA’YA TEŞEKKÜR ETTİ

Ege Edman, grev sırasında yaptığı açıklamada, “ Çoğumuz Greta bu konuya dikkat çekene kadar alınacak önlemlerin bu kadar katı ve acil olduğundan haberdar değildik. Greta’ya bizi konfor uykumuzdan uyandırdığı için teşekkür ediyoruz. Dünyanın ısınması sonucu oluşacak felaketleri engellemek için hemen şimdi harekete geçmek zorundayız. Yöneticiler üzerine düşeni yapmaya başlayana kadar bu konunun peşinde olacağız çünkü bu bizim geleceğimiz” dedi.

İKLİM İÇİN OKUL GREVİ NEDİR?

İklim aktivisti Greta Thunberg’ın İsveç Parlamentosu’nun önünde başlattığı eylemler bütün dünyaya yayılarak ses getirdi. Brüksel, Paris, Zürih ve Taraflar Konferansı’nın gerçekleştiği Katowice gibi pek çok şehirde pankart açan Greta, politikacıları iklim için harekete geçmeye çağırdı. Türkiye’den de gençler ve çocuklar, iklim için okul grevine katıldı. 9 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu’nun İstanbul Bebek Parkı’ndaki #iklimiçinokulgrevi eyleminin ardından iklim için okul grevinin uluslararası internet haritasına Türkiye’den Iğdır, Adıyaman, Ankara, İzmir, Muğla, Antalya ve Balıkesir’in katıldığı öğrenildi.